Kina otkriva plan za okončanje ukrajinskog sukoba

Scholz i Xi Jinping
7 komentara

Svjetske sile bi se trebale fokusirati na obnavljanje mira i stabilnosti u Ukrajini, a ne na traženje “sebičnog dobitka”, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping tokom sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u utorak.

Kancelar je u nedjelju doputovala u Kinu, u pratnji velike delegacije ministara i poslovnih rukovoditelja.  Na sastanku sa Scholzom u pekinškom državnom pansionu Diaoyutai, Xi je njemačkom lideru rekao da bi sve strane trebale raditi zajedno na obnavljanju mira u Ukrajini što je prije moguće. Kineski lider je također iznio četiri principa za koje vjeruje da će spriječiti eskalaciju sukoba.

“Prvo, trebamo dati prioritet održavanju mira i stabilnosti i suzdržati se od traženja sebičnih dobitaka”, rekao je Xi, a citirala je novinska agencija Xinhua.  Sljedeći korak, prema Xi-ju, bio bi prestanak “dolivanja ulja na vatru”, što bi omogućilo uslove za obnovu mira.

Kineski lider je takođe pozvao na smanjenje uticaja sukoba na globalnu ekonomiju i da se strane “suzdrže od podrivanja stabilnosti globalnih industrijskih i lanaca snabdevanja”.

Šolc, čije je trodnevno putovanje u Kinu drugo otkako je preuzeo dužnost 2021. godine, rekao je Xiju da je voljan da razgovara o “kako možemo više doprineti pravednom miru u Ukrajini”. Kriza koja je u toku uticala je na “ključne interese” Njemačke i poremetila snabdijevanje energijom i globalnu trgovinu, dodao je kancelar. Prema Šolcu, neprijateljstva su takođe imala negativan uticaj na evropsku bezbednost i rizikuju da nanose štetu “čitavom međunarodnom poretku”.

Kina, koja je insistirala da je neutralna u ukrajinskom sukobu, naišla je na široke kritike Zapada jer je odbila da osudi vojnu operaciju Moskve. Strateško partnerstvo Moskve i Pekinga ojačalo je otkako je izbila ukrajinska kriza, jer su dvije zemlje pojačale ekonomsku saradnju i diplomatske veze.

Peking je dugo pozivao na mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije i izdao mirovni plan od 12 tačaka za okončanje neprijateljstava na prvu godišnjicu sukoba u februaru 2023.

Inicijativa, koju je pozdravila Moskva, uključuje poziv na prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, napuštanje “hladnoratovskog mentaliteta” i poštovanje suvereniteta svih nacija. Za razliku od prijedloga Pekinga da se okončaju borbe, Kijevska mirovna formula u deset tačaka koju je prvi put predstavio predsjednik Vladimir Zelenski u jesen 2022. zahtijeva potpuno i bezuvjetno povlačenje ruskih snaga sa svih teritorija unutar granica Ukrajine iz 1991. godine.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov opisao je mirovnu formulu Zelenskog kao “apsolutno šupalj” ultimatum koji je “odvojen od stvarnosti”.

kinaMirovna inicijativanjemačkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
12 dana prije

Nije ovo dobro…nikako.
Rusi..!…držite motore ICBM-ova zagrijane…naloži li vam Putin drukčije, terajte ga u sto pihzda materinih.

nekoime
12 dana prije

MAGA – Make America Go Away!

tihobl
12 dana prije

Znaju i ovi kinezi kenjati k’o zapadnjaci: Kina je neutralna u ukrajinskom sukobu.

Ukropi su jos 2015. oteli preduzeca koja su kinezi kupili.

Max
12 dana prije

Dobronamjeran pokušaj ali bojim se uzaludan.

FELIX
12 dana prije

PLANOVA IMA DOSTA SAMO RUSI ZNAJU KAD CE SE RAT ZAVRSITI, TO CE BITI KAITULACIJA UKRAINE, RUSI SMISLJENO ISCRPLJUJU UKRAINU I NANOSE VELIKE STETE NJIHOVOJ POPULACIJI SA TAKTIKOM POLAKOG UNISTAVANJA UKRAINSKE VOJSKE, TAKO DA KAD KONACNO KRENU U NAPAD NECE BITI VISE MNOGO BRNITELJA SPREMNIH DA SE JIM ODUPRU. RUSI SU IZVANREDNO DOBRI IGRACI SAHA AKO NISTE ZNALI.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI