Kina otkriva planove da se suprotstavi Muskovom ‘Starlinku’

SpaceX Falcon
14 komentara

Kineski istraživači pripremaju se za lansiranje blizu 13.000 satelita u nisku orbitu Zemlje, u potezu koji bi smanjio – i potencijalno nadgledao – SpaceX ‘Starlink’ mrežu Elona Muska, koja je prvi put lansirana 2019. godine i pruža satelitski pristup internetu u 50 zemalja.

Projektom, koji nosi kodni naziv ‘GW’, a vodi ga vanredni profesor Xu Can sa Univerziteta svemirskog inženjerstva Narodne oslobodilačke vojske (PLA) u Pekingu, u orbitu će biti lansirano 12.992 satelita kojima upravlja China Satellite Network Group Co. dizajniran da poboljša efikasnost komunikacije.

Raspored lansiranja ostaje nepoznat, ali tim na čelu sa Xuom je rekao da planiraju da ih rasporede “prije završetka Starlinka”. Dodali su da bi to “osiguralo da naša zemlja ima mjesto u niskoj orbiti i spriječilo sazviježđe Starlink da pretjerano preduhitri resurse niske orbite”.

Predviđeni broj ‘GW’ satelita premašio bi sadašnji Starlinkov broj od oko 3.500. SpaceX planira imati 12.000 uređaja u svojoj konstelaciji satelita do 2027. godine, a ta brojka će na kraju porasti na 42.000.

Xuov tim je razradio da će postaviti svoje satelite u „orbite do kojih sazvežđe Starlink još nije doseglo“ i da će „steći prilike i prednosti na drugim visinama orbite, pa čak i potisnuti Starlink“.

‘GW’ mreža bi također mogla biti opremljena tehnologijom za pružanje “dugotrajnog nadzora Starlink satelita”, dodao je tim istraživača.

Xu i njegov tim također su predložili da bi kineska vlada mogla formirati anti-Starlink koaliciju s raznim drugim vladama koje bi “zahtijevale da SpaceX objavi precizne podatke orbita Starlink satelita”.

Kineske vojne ličnosti ranije su izrazile zabrinutost zbog implikacija na nacionalnu sigurnost koje predstavljaju SpaceX-ovi sateliti i pozvali na razvoj tehnologije “ hard kill” “kako bi se uništio operativni sistem konstelacije” ako bude potrebno.

Napori Kine da se suprotstave Starlinku dolaze u vrijeme rastuće zabrinutosti oko potencijalnih vojnih primjena globalne satelitske mreže. Tehnologija je korištena za jačanje komunikacija ukrajinskih vojnih snaga tijekom sukoba s Rusijom – iako je SpaceX ranije ovog mjeseca poduzeo korake da ograniči svoju upotrebu u kontroli vojnih dronova u zemlji.

GW SatelitikinaMuskStarlink
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
FIFY
1 godina prije

Akcija = reakcija.

tuf
1 godina prije

Ma “super”, kao da nisu dovoljni deseci tisuća zapadnih satelita u konstelacijama (nije tu samo SpaceX nego i j…ni Amazon te britanski OneWeb) sad će još i Kinezi poslati desetke tisuća. Zvjezdano nebo će zaista postati prošlost a treba već sada postaviti pitanje kontaminacije atmosfere kad sve to jednog dana počne padati, kao i pitanje fragmenata koji će letati okolo i onemogućavati EVA te biti ugroza za ostala orbitalna tijela.
P.S. Baš si nešto mislim, eto zgodnog mjesta za eskalaciju. Neki Bezosov satelit ili ostatak “slučajno” lupi u kinesku svemirsku postaju. Zatim njihov “slučajno” lupi u ISS (koji je ionako planiran za poniranje kroz par godina).

Mahatma
1 godina prije

A smijali su se Trumpu kad je osnovao Space Force.

C.F.
1 godina prije

Super,
Nebi me iznenadilo sprejanje neba na kojem ce nam proicirati vedro nebo sa par oblacica a iznad mravinjak satelita tj satelona jer za sad izgleda da je balon naj hi tech.

Max
1 godina prije

Kina kao tehnološka supersila jest kadra proizvesti tehnologiju koja može neutralizirati starlink pa i mnogo više od toga.

deev_zg
1 godina prije

pa ako sateliti postoje što se onda zaje bavaju s balonima !??

noppo
1 godina prije

svemirsko smeče. Jao, ko če to pucati ovaj odpad…

Red Dog
1 godina prije

Koliko smeca u orbiti.
Uskoro necemo moci lansirati nista zbog smeca tamo.

nessy
1 godina prije

Oooo… pa ne moze to tako. Pa valjda svi znaju da su USA vlasnici niske, srednje i visoke orbite. I naravno, Mjeseca, Marsa, Venere i ostalih planeta i njihovih satelita. Stvarno su smijesni ovi Kinezi, oni bi u svemir, a ne znaju osnovne cinjenice.

Sardelino
1 godina prije

Tu puno neće pomoći niti koordinacija u slanju konstelacija satelita u povoljne orbite oko zemlje.
Što više konstelacija, to raste i mogućnost sudara satelita. Nemoguće će ih biti izbjeći.
Doći će do nezaustavljive lančane reakcije u stvaranju satelitskih krhotina.
Orbite će biti zagađene juhom svemirskog smeća i za dugo vremena biti će nedostupne za bilo kakvu smislenu ljudsku djelatnost

Zorule
1 godina prije

Koliko kolotura i sajli će trebati instalirati po svodu da sve to vozaju okolo? I još da se sve to ne zapetlja sa sajlama od Starlinka.

dulebg
1 godina prije

Zar se špijunski sateliti ne mogu zaslepljivati sa Zemlje?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI