Kina poručuje predsjednici EU da nađe boljeg pisca govora

Ursula von der Leyen
21 komentar

Govor predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen uoči njene posjete Kini bio je nekoherentan, kontradiktoran i pogrešno je tumačio politiku i stavove Pekinga, rekao je u petak kineski ambasador pri EU.

“Bio sam pomalo razočaran”, rekao je Fu Cong za novinsku mrežu  CGTN . “Taj govor je sadržavao mnogo lažnog predstavljanja i pogrešnog tumačenja kineske politike i kineskih pozicija. I rekao bih da onaj ko je napisao taj govor za predsjednicu von der Leyen zapravo ne razumije Kinu ili namjerno iskrivljuje kineske stavove.”

Von der Leyen je odavala utisak da shvaća važnost saradnje s Kinom s jedne strane, ali da se “plaši kritike, posebno od strane tvrdolinijaša u Evropi, a možda čak i od SAD”, s druge strane, dodao je Fu. Čitajući govor, čini se “kao da se dvoje ljudi međusobno svađaju, pa nema koherentnosti”.

“Nadamo se da će u svojoj posjeti Kini iu svom dijalogu sa kineskim liderima moći bolje razumjeti Kinu”, zaključio je ambasador.

Von der Leyen bi trebalo da prati francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Peking sljedeće sedmice, gdje se očekuje da će se sastati sa predsjednikom Xi Jinpingom.

Govoreći u Centru za evropsku politiku u četvrtak, Von der Leyen je rekla da EU treba da “testira na stres” i “derizira” svoje odnose s Pekingom, kako političke tako i ekonomske, i ustvrdila da “odvajanje” od Kine nije ni održiva strategija niti u interesu bloka. S druge strane, ona je tvrdila da Brisel treba da bude “hrabriji” u svom pristupu Kini, koju je opisala kao da postaje “represivnija kod kuće i asertivnija u inostranstvu”.

Von der Leyen je također upozorila da će “odlučujući faktor za dalje odnose EU i Kine” biti način na koji Peking “nastavlja interakciju s ratom [ruskog predsjednika Vladimira] Putina”, što znači sukob u Ukrajini.

Kina je insistirala na neutralnosti u sukobu, osudila unilateralne zapadne sankcije kao nelegitimne i predložila mirovni plan. EU je u potpunosti podržala vladu u Kijevu i isporučila joj oružje, municiju, obuku i drugu opremu u vrijednosti od milijarde eura.

Wang Luton, direktor za evropske poslove u kineskom ministarstvu vanjskih poslova, također je prokomentarisao komentare von der Leyen. Na svom ličnom nalogu je tvitovao da EU “u posljednje vrijeme mnogo govori o smanjenju rizika”, ali zapravo stvara rizik “povezujući trgovinu s ideologijom i nacionalnom sigurnošću i stvarajući blokovsku konfrontaciju”.

eukinaVon Layden
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gogo
1 godina prije

američka fuksa

Kardinale
1 godina prije

Nejebica kod vjestice trese. Nadam se da je primila sve boostere za covid ludilo

Noppo
1 godina prije

Plaši se svoje sijenke.

Ivan
1 godina prije

Trebamo slaviti dan kada ce Kina opaliti samarcinu ovoj EU krnaci Ursuli i onoj budaletini Boreliju. Pa kada to nismo sami uciniti neka nam pomognu Kinezi..

nepoželjni
1 godina prije

Hehehe sada će lejenica i makaron disciplinirati Xija i poučiti ga kako mu je Putin neprijatelj i ako se pod hitno ne distancira, EU će Kini nabiti sankcije.

Max
1 godina prije

Letačica na metli.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Hoće li to Kinezi uistinu primit na svoj teritorij ?!

ogo
1 godina prije

Ukratko rekli su joj da je glupa ko k….

KISIK
1 godina prije

Pa zar ta nije u tvoruza? Zemljo orvarajjjj seee i gutaj kompost!

FATIH
1 godina prije

PUDLUCA OVALNOG UREDA.TIPICAN PRIMJER DAME KOJA JE NEDOJEBANA.

Lucija, prva
1 godina prije

Podsjetnik iz jednog komentara:

“Drug Si odhebao EU.
💬 “Za zdrav razvoj odnosa između Kine i EU neophodno je da EU ČVRSTO PODRŽAVA SVOJU STRATEŠKU NEZAVISNOST”, rekao je Đinping na sastanku sa španskim premijerom Pedrom Sančezom u Pekingu, prenela je Kineska centralna televizija.
Gospodin Pedro, otisao kao popisan cvet.
Ovi ostali i ne moraju da dolaze”

Red Dog
1 godina prije

To sam primetio i ja.
Valjda je mislila da je pametna, posto je kod anglo-saksonaca vrhunac diplomatskog umeca „ambiguity“, to jest dvosmislenost.
Kod kineza ne pali to.

Ivan
1 godina prije

Kinezi su prekulturni i fini, toj krmaci Ursuli su trebali zabraniti dolazak u Kinu a dode li nepozvana vrsljati i mutiti vodu, uhititi ju..

pokositelj muha
1 godina prije

ova osušena kurvetina, nije precednica EU, nego evropske komisije moj miško, bitna je to razlika..
komisija je nekakvo tijelo koje bira evropsko vijeće, koje je sastavljeno od čelnika 27 članica.

Antee
1 godina prije

I dalje se stvara kaos i glad evropljanima.

Superbogati kroz komunizam korporacija nastavljaju napadati stanovnike Evrope stvarajući krizu i nestašicu.

Ista samoubilačka politika koja je izbacila jeftine ruske energente i hranu sada provocira i Kinu.

Šta Centralni komitet zvan Evropska Komisija ne “testira na stres” i “derizira” odnose sa fašizmom krupnog kapitala iz Sjebanih Američkih Država?

Nisu to budale ni smotanci kako ih naši mediji vole predstavljati.
Ako je dostavljaču, zidaru, čistačici jasno da je ovo politika piljenja grane na kojoj sjediš dok grizeš ruku koja jeftini plin daje i toj bandi visoko obrazovanih terorista i diktatora na najvišim pozicijama u EU je jasno.
Oni to provode.
Samo ne smiju ispasti krivci.

Nisu to budalice , to je genocidna gamad i ubojice svojih nacija.

Žilevski
1 godina prije

Poruka je jasna , što veći lopov i đubre viša je i ozicija na koju ćeš usjesti , i ne to nikako nema veze sa naruđbom cje-piva za EU . Usahlo im se potomstvo .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI