Kina postavlja uslov za nastavak pregovora sa SAD

Nancy Pelosi
7 komentara

SAD se moraju pozabaviti štetom koju je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosai izazvala svojom nedavnom posjetom Tajvanu prije nego što očekuju bilo kakvu saradnju Kine o pitanjima vezanim za klimu, upozorile su diplomate te zemlje.

“Američka strana treba da otkloni negativan uticaj prelaska Pelosijeve na Tajvan”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u srijedu. “Ovo je neophodan uslov kinesko-američke saradnje o klimatskim promjenama.”

Saopćenje je očigledno uslijedilo kao odgovor na intervju u kojem je specijalni izaslanik Washingtona za klimatske promjene John Kerry rekao za Financial Times da se nada da će nastaviti razgovore s Kinom prije klimatskog samita UN-a COP27 u novembru. Kerry je tvrdio da Kina “kažnjava svijet” prekidajući klimatske veze sa SAD, prekidajući saradnju između dva najveća emitera stakleničkih plinova na planeti.

Međutim, kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će Peking nastaviti da učestvuje na međunarodnim forumima o klimatskim promjenama. Kina je prekinula klimatske i vojne veze sa SAD nakon što je Pelosi prkosila njenim upozorenjima protiv posjete Tajvanu. Kontroverzna posjeta potkopala je kineski suverenitet, naštetila američko-kineskim odnosima i ohrabrila separatiste u Tajpeju, tvrdi Peking.

Kina tvrdi da drži suverenitet nad Tajvanom, što je stav koji su SAD priznale, ali nisu podržale od 1970-ih. Kao predsjednica Predstavničkog doma, Pelosi je treća osoba u američkoj vladi. Više američkih političkih delegacija posjetilo je Tajpej od kraja prošle godine, uključujući pet samo ovog mjeseca, što je pogoršalo tenzije s Kinom. Guverner Arizone Doug Ducey postao je u utorak posljednji američki lider koji je stigao na Tajvan.

“Postoji samo jedna Kina na svijetu”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian novinarima u srijedu. “Tajvan je neotuđivi dio kineske teritorije. Kina odlučno odbija bilo kakvu zvaničnu interakciju između SAD-a i Tajvana u bilo kom obliku i u bilo koje ime.”

Upitan o izvještaju koji sugerira da je Taipei planirao naručiti avione Boeing na nagovor američkog senatora Lindsey Graham (R-Južna Karolina), Zhao je rekao da američki političari koriste posjete tom samoupravnom ostrvu samo kao taktiku prikupljanja sredstava. “Vlasti DPP-a (Demokratske progresivne partije) rasipaju teško zarađeni novac naroda Tajvana i svedene su na bankomat za američke političare da traže sebične dobitke.”

kinaPelosiSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
1 godina prije

Umjesto da su Kinezi skinuli avion s tom američkom krmačom dok je bila još na 10.000 metara visine..

Max
1 godina prije

Kina se ne da gaziti.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Naručite sa Aliexpresa dok možete. Cinično, ali nažalost istinito.

nessy
1 godina prije

Ameri su od britanaca dobro naucili skolu, preuzeli sistem kako potpaliti vatru, tako da tvoj neprijatelj krvari (ekonomski i doslovno), a tebe to samo kosta samo bezvrijedne papirice koje stampas bez pokrica i u nevjerojatnim kolicinama. Ali, kako kazu, zavrsi svaki kurbin pir, pa ce i ovaj. Mozes kurbetinu obuci neznam kako, dati joj pocasti, ali, kamenjarka je kamenjarka. Srecom, sve vise ljudi sirom svijeta vidi da je car gol, ma koliko mi sutili o tome. Zapadni sistem je nedvojbeno u silaznoj krivulji, ali, ne treba se tome bezrezervno veseliti, jer, to ce ostaviti ozbiljne posljedice na cijeli svijet, ukljucujuci i nase balkanske ekonomske i vojne velesile. Koliko god mi se gadi zapadni sistem, ne bi me iznenadilo, da u nedostatku Big Brother-a, balkanci opet pocnu navlaciti, i ispravljati krive Drine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI