Kina povećava snage prema Tajvanu, izvodi vježbe vatrenog gađanja dok je predsjednica parlamenta Nancy Pelosi u posjetu

Nancy Pelosi
13 komentara

Nakon što je dala niz ratobornih izjava prije putovanja predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi u utorak u Tajvan, Kina se tada uključila u ono što su mnogi vidjeli kao niz provokativnih vojnih akcija.

Prema izvješćima, tajvanska vlada je rekla da su neke od njezinih web stranica bile pogođene kibernetičkim napadom nakon što se Pelosi iskrcala u utorak, dok su se brodovi kineske mornarice, uključujući borbenu skupinu nosača zrakoplova, pomaknuli u vode bliže otoku. Peking je u međuvremenu također obećao “ciljane vojne akcije”.

Istodobno, Tajvan je svoju vojsku stavio u stanje pripravnosti i upozorio svoje građane da budu spremni, dok ih također nastoji razuvjeriti.

“Kineski manevri imaju za cilj psihološki zastrašiti naše građane… Pomno pratimo situaciju i pojačali smo naše pripreme. Imamo povjerenje i sposobnost zaštititi svoju sigurnost”, stoji u priopćenju tajvanske vlade.

“Kineska narodnooslobodilačka vojska je u stanju pripravnosti i pokrenut će niz ciljanih vojnih operacija kako bi se tome suprotstavila, odlučno obranila nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i odlučno osujetila vanjsko uplitanje i separatističke pokušaje ‘neovisnosti Tajvana'”, glasnogovornik ministarstva obrane Wu Qian rekao je u izjavi osuđujući posjet, prema The Hindustan Timesu.

Ranije u utorak, tajvanska vlada objavila je da je netko pokrenuo kibernetički napad na otok.

“Tajvanske vlasti potvrdile su u utorak da je web-mjesto Ureda predsjednika postalo žrtvom inozemnog kibernetičkog napada koji je prouzročio nestanak stranice na 20 minuta, prema lokalnim izvjestiteljima. Predsjednikov ured navodno je potvrdio da je promet napada u utorak bio 200 puta veći od uobičajenog dana”, izvijestio je Fox News. Sa svoje strane, Pelosi, kalifornijska demokratkinja treća u predsjedničkom redu kao predsjednica Zastupničkog doma, nije se dala pokolebati, ustvrdivši po slijetanju da su SAD “stajale uz” narod Tajvana.

Osim toga, 26 republikanskih senatora koji su inače u sukobu s Pelosi oko zakona ipak je podržalo njezino putovanje.

“Podržavamo put predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi u Tajvan”, rekli su u priopćenju.

“Desetljećima su članovi Kongresa Sjedinjenih Država, uključujući prethodne predsjednike Zastupničkog doma, putovali na Tajvan. Ovo putovanje je u skladu s politikom Sjedinjenih Država o jednoj Kini kojoj smo predani. Sada smo također predani, više nego ikad, svim elementima Zakona o odnosima s Tajvanom.”

“Predsjednik ima pravo posjetiti Tajvan, a predsjednik Zastupničkog doma već je posjetio Tajvan, bez incidenata”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby. “Kao i mnogi članovi Kongresa, uključujući i ove godine.”

“Jednostavno rečeno, nema razloga da Peking pretvori jednostavan posjet, u skladu s dugogodišnjom američkom politikom, u neku vrstu krize ili sukoba ili da ga iskoristi za povećanje agresivne vojne aktivnosti u ili oko Tajvanskog tjesnaca”, dodao je Kirby.

Epoch Times je također izvijestio:

Isto tako, republikanska izjava objavljena u utorak naglašava da nema promjena u dugogodišnjoj politici i normama ponašanja Sjedinjenih Država u vezi s Kinom i Tajvanom.

KPK smatra Tajvan odcijepljenom pokrajinom koja se mora ujediniti s kopnom i nije isključila upotrebu sile da bi se to postiglo. Tajvan, sa svoje strane, ima samoupravu od 1949. godine, nikada ga nije kontrolirala KPK i ima neovisnu demokratsku vladu i uspješno tržišno gospodarstvo.

Bivši predsjednik Zastupničkog doma Newt Gingrich rekao je u intervjuu za Fox News da misli da Kinezi jednostavno zveckaju oružjem. Referirao se na slična ratoborna upozorenja 1997. kada je posjetio Tajvan nakon što ga je Kina pozvala da tamo održi govore.

“Povukli su se”, rekao je u ponedjeljak, misleći na kinesku vladu. “Njihov trenutni blef je upravo to.”

“Gledajte, svaki tjedan maltretiraju Tajvan. Oni lete zrakoplovima u tajvanski svemir. Nedavno su najavili zonu vatre izvan Tajvana,” dodao je. “Čine sve što mogu kako bi uznemirili tajvanski narod, koji je 24 milijuna slobodnih ljudi sa slobodnim izborima i slobodnim medijima, koji proizvode, usput rečeno, oko 67 posto svjetskih visokovrijednih računalnih čipova. Dakle, to je vrlo važno mjesto.”

kinaNancy PelosiSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Kada ponestane Ukrajinaca, dobri su i Tajvanci. Pa Litvanci, Pa Poljaci…

Max
1 godina prije

Lete u Tajvanski prostor a ne svemir. Pelosi je došla izazvati rat.

1 godina prije

a ova fotografija nancy pelosi,za razliku od one podnosljive gdje ima brnjicu na tintari,izgleda zastrasujuce.kao kino plakat za carpenterov film THEY LIVE.tko je gledao,skuzit ce.hvala.

Гавран
1 godina prije

ruski analitičar Kirill Kotkov
“Zadatak Sjedinjenih Država je izazvati kineski napad na Tajvan u trenutku kada to nije isplativo za Kinu. Zadatak Kine je predvidjeti trenutak kada SAD iz nekog razloga neće moći pružiti pomoć
Najesen se očekuje kongres Komunističke partije Kine na kojem će se zapravo odlučivati ​​o sudbini Xi Jinpinga, podsjetio je Kotkov. A budući da je on štićenik bloka moći, a ne ekonomskog bloka, Pelosijeva posjeta Tajvanu svakako je zadala udarac njegovim izgledima da ostane na vlasti. Prema orijentalistu, sada je teško predvidjeti njegove šanse za reizbor:
“Otprilike 50 do 50. S jedne strane, Xi Jinping je učinio mnogo za zemlju u deset godina na vlasti. S druge strane, stekao je podosta neprijatelja svojom politikom nulte tolerancije prema koronavirusu. I ne samo među kineskim političarima …

tihobl
1 godina prije

Kina trosi celika 10x vise nego sav zapad. Pametnom dosta.

duki
1 godina prije

O rugobo žlundrava,imaš li ti ogledalo ili je i ono puklo od ružnoće mrš !
Krvavu ti majku j…m !!
Babuskaro žedna krvi !! FUJ! FUJ!🤮🤮🤮

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI