Kina se u vojnoj doktrini i borbi protiv SAD-a oslanja na legendarnog filozofa

Kineski zid - kriza morala
27 komentara

Vojnu strategiju Pekinga bi vjerojatno podržao Sun Cu, autor “Umijeća ratovanja”, jer omogućava pobjedu nad neprijateljem bez borbe, piše The National Interest.

“Vojna strategija koju usvaja Kina bi se svidjela filozofu i legendarnom vojnom strategu Sun Cuu, autoru knjige “Umijeće ratovanja”, gdje piše kako je vrhovno umijeće ratovanja pobijediti neprijatelja bez borbe”, kaže Michael Peck, novinar časopisa The National Interest.

Naime, Michael Peck u svom novom članku komentira nedavno objavljeni rad Jeffreya Engstroma, stručnjaka Centra za istraživanje Korporacije RAND, koje navodi kako je tijekom posljednja dva desetljeća Narodno-oslobodilačka armija Kine shvatila da rat “nije toliko uništenje jedne od suparničkih vojnih sila, koliko sukob između dva operativna sustava”.

Engstrom objašnjava “kako u kontekstu ove strategije neprijatelj može biti poražen ako je vaš operativni sustav neučinkovit ili nesposoban za rad, što može biti posljedica uništenja i oštećenja ključnih sposobnosti, oružja ili jedinica koje čine sustav”.

Kako bi objasnio tu ideju, Michael Peck je kao najbolji primjer naveo američke zrakoplove, vojne brodove ili projektile, koji će, kako tvrdi, biti beskorisni ako ne mogu locirati svoje ciljeve, primati zapovjedi od nadređenih ili koordinirati svoje aktivnosti.

kina zastava

Štoviše, kineska vojska se kreće prema fleksibilnijoj doktrini, koja za svaku situaciju ima razrađene posebne vojne sposobnosti. To znači posebne strategije za pomorske i zračne blokade protivnika, do obrambenih i obavještajnih operacija.

“Na primjer, za vrijeme hipotetske blokade Tajvana, vjerojatno bismo vidjeli aktivaciju brojnih operativnih sustava, uključujući sustav blokade, sustav protuzračnih napada, sustav vatrenog oružja i obavještajni sustav”, piše Engstrom.

Možda sve ovo zvuči poznato, što i jest, pobijediti protivnika tako da ga zbunite i onesposobite je strategija koja se koristila 1991. godine u operaciji Pustinjska oluja, pa čak i za vrijeme nacističkog “Blitzkriega”.

Slika Kine iz vremena Hladnog rata je bila velika zemlja s ogromnom vojskom koja bi jednostavno trošila neprijatelja, kao što je tijekom Drugog svjetskog rata bila istrošena japanska vojska u Kini.

Stara šala: prvoga dana kinesko-sovjetskog rata Kina je izgubila pet milijuna ljudi, drugi dan deset milijuna, treći dan dvadeset milijuna, a četvrti dan se SSSR predao.

“Ali onda dolazi digitalna revolucija, ili informacijsko doba, koja je sve promijenila, a kineska vojska je, kao i svaka druga, prepoznala da su masovne sile bez učinkovitog pokrivanja iz zraka vrlo su ranjive na precizni navođeno streljivo”, kaže Engstrom.

Čini se da se kineska vojna doktrina bavi najnovijim zapadnim konceptima kao što su strateško promišljanje u planiranju kampanja i aktualnom američkom vojnom doktrinom. Vrlo je vjerojatno da su ruske taktike pojmovi također dio ove mješavine.

Da pojasnimo, dok je Sun Cu preferirao pobijediti protivnika znanjem, a ne nasiljem, nema nikakvog pacifizma u novoj strategiji Kine. To je drugačiji oblik nasilja koji daje naglasak na više preciznosti i manje nasilja.

“Ipak, dok se svaki tjedan objavljuju informacije o novom projektilu ili vojnom zrakoplovu kojeg je razvila Kina, Washington bi se mogao usredotočiti na pogrešnu prijetnju, jer najsmrtonosnije oružje u novom kineskom arsenalu može biti spoznaja koliko je uistinu ranjiv središnji živčani sustav američke vojske”, kaže Peck.

kineska vojna doktrinaNATOSun CuUmijeće ratovanja
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mak
6 godine prije

Kina razvija vazduhoplove? ;ožda na temelju sovjetskih ili ruskih, kao što su Sovijeti kopirali Konkord!

Weteran
6 godine prije

Vojna sila Pekinga je odlična, obučena i efikasna u dejstvovanju pri pružanju pomoći civilima u svakoj elementarnoj nepogodi koja zahvati veliku državu Kinu!

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

Mi zapadnjaci ne poznajemo dovoljno i ne razumijemo istočnjake i njihovu kulturu. Osim što smo općenito skloni potcjenjivanju drugih skloni smo i stereotipima koji su uvijek na štetu onih drugih. Mjerimo ih svojim mjerilima što je apsolutno pogrešno. A radi se o drevnim narodima koji su imali a imati će još više što reći u budućnosti.

Juka
6 godine prije

Živila narodna republika Kina..

nikud nikam
6 godine prije

Od dest najvećih bitaka u povijesti čovječanstva sedam ih je vođeno na teritoriju današnje Kine. Čak i najveća pomorska bitka na nekom njihovom jezeru. Gubitci u ljudstvu su stravični čak i da ne računamo da je onda bila manja populacija.

Georgij Žukov
6 godine prije

Svi ti kineski filozofi i mudraci dosli su do jednog te istog zakljucka , ako su ti neprijatelj mongoli zajebi taktike , sagradi visoki zid i ogradi se jer u borbi nemas sanse , pa makar omjer u ljudstvu bio 10 na jednoga u tvoju korist 🙂

Ivan1008
6 godine prije

Sjećam se intervjua od prije 10/15 godina sa nekim kineskim admiralom, u pokojnom ˝Vjesniku˝, gdje je poštovani gospodin admiral rekao da ako je 20.stoljeće bilo ˝američko stoljeće˝, 21. će svakako biti kinesko – milom ili silom.

Razumnom čovjeku je sve jasno.

Kad vidiš da ti susjed umjesto pluga kuje mačeve…

Jaran..
6 godine prije

Kako ljudi unaprijed razmisljaju a nasa bagra kupuje isluzene kante i misli s njima poletjeti i ratovati…tako je to kad goljo kupi mercedesa i kurci se po selu a u grad mu ne daju jer je ipak doba elektricnih auta..

Ive
6 godine prije

Tu taktiku su i Rusi primjenili u vrijeme Krimske krize, kada se amirikenjski ratni brod previse priblizio Krimu, nadletio ga je u niskom letu Ruski avion, rezultat, na brodu je otkazala sva elektrika, nekoliko vojnika je dozivjelo nervni slom. Brod je otegljen u Rumunjske vode na popravak, zamjenu elektrike, a vojnici prebaceni u USA bolnicu za umobolne, nakon toga nije vise bilo priblizavanja USA brodovlja u blizinu voda pod nadzorom Rusa. Ameerikenjcima ni danas nije jasno sto im se dogodilo niti sto ih je snaslo.

Travis
6 godine prije

Gospodarski rast nije vječan a svaka autokratska vlast se počinje spoticati i urušavati na gospodarskim krizama. Kina je k tome višenacionalna i višekonfesionalna zemlja koja je kroz povijest porobljavala pojedine narode koji su sada željni slobode (Tibet) i samo čekaju prvu slabost autokracije u Pekingu, a taj dan će doći.

DrLove73
6 godine prije

Ovo sam napisao jos 2014-e: “Posle 2 meseca od bombardovanja Srbije, 1999-e, Ruski i Kineski vojni eksperti su zavrsili analizu napada i efekte, kao i procenu sta bi bilo da su SAD napale njih na isti nacin. Ovaj podatak je objavio Japanski strucnjak 2003-e. Obe analiza ukazuju da bi im se PVO odbrane raspale. Kinezi su tada naglo razvili novu doktrinu odbrane, drasticn reorganizovali odbranu, posebno PVO jedinica. Ruski generali su otisli kod Jelcina u avgustu 1999 i dali mu ultimatum da mora da preda vlast, u ime opstanka drzave. Ponudjena mu je garancija da niko iz njegove okoline neci biti sudjen za bilo sta sto su uradili, nakrali, ali ako ne prade vlast, ode glava svima. Jeljcin pristaje i postavlja Putina za premijera. Ovaj se odmah hvata u kostac sa Cecenskim napadima. 31.12.1999 Jelcin 3h pre emitovanja novogodisnje poslanice iznenada snima novu, u kojoj predaje vlast Putinu kao v.d.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI