fbpx

Kina traži “hitnu” obustavu postavljanja američkog sustava THAAD u Južnoj Koreji

Kina ne žele THAAD u Južnoj Koreji

Peking je pozvao na hitno zaustavljanje postavljanja američkog proturaketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji i spremna je štititi svoje interese, priopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang je tijekom pregovora u utorak izrazio je stav vlade protiv tog koraka.

“Protivimo se postavljanju američkog raketnog sustava u Južnoj Koreji i pozivamo sve strane da odmah zaustave taj proces. Spremni smo poduzeti potrebne mjere kako bismo zaštitili svoje interese”, kazao je Shuang, dodajući kako “se stav Kina o pitanju sustava THAAD nije promijenio”.

Glasnogovornik nije odredio koje mjere zaštite Kina ima na umu. Međutim, reagirajući na postavljanje američkog sustava THAAD, Kina je u četvrtak priopćila kako će provesti vježbe uživo i testirati nova oružja za zaštitu svoje sigurnosti.

Peking je prethodno izrazio zabrinutost zbog sustava THAAD i zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi u blizini Korejskog poluotoka, pozivajući sve uključene strane da pronađu mirno rješenje za nestabilnu situaciju u regiji.

Podržana od Rusije, Kina je tijekom sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda održane u New Yorku u petak također predložila zaustavljanje vojnih vježbi u zamjenu za zaustavljanje raketnih i nuklearnih testova Sjeverne Koreje.

Moskva smatra da je, zbog alarmantnog povećanja napetosti, postavljanje sustava THAAD “dodatni destabilizirajući čimbenik za regiju”. Pozvala je Washington i Seul da ponovno razmotre svoju odluku.

Nedavno je instaliran u Južnoj Koreji, sustav THAAD je formalno namijenjen otkrivanju i obaranju projektila. Postao je operativan u ponedjeljak i sposoban je “presresti sjevernokorejske rakete i braniti Južnu Koreju”, izjavio je glasnogovornik američkih snaga u Seulu, pukovnik Rob Manning.

Postavljanje američkog sustava je izazvalo prosvjede u Južnoj Koreji, gdje građani tvrde da će time samo izazvati napad od strane svog sjevernog susjeda. Uzrokujući ljutnju i nezadovoljstvo među lokalnim stanovništvom, došlo je i do sukoba s policijom.

Zanimljivo je da američki predsjednik Donald Trump traži od Seula da plati za američki proturaketni štit i od Južne Koreje je tražio milijardu dolara. Međutim, Seul je odbio platiti ovaj iznos.

Postavljanje ovog sustava je dio američke politike u navodnom odvraćanju Sjeverne Koreje od testiranja nuklearnih i konvencionalnih projektila. Pyongyang je u travnju održao dva neuspjela lansiranja, ali je poručio da će u slučaju bilo kakve provokacije potopiti američke ratne brodove i podmornice u južnokorejskim vodama.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije

S.Koreja je svjesna da se nema na koga osloniti.Dobro za njih da je tako.Ocekivati da se ovakva. Kina ozbiljnije suprotstavi amerima je iluzorno.

mars
Gost
mars
3 godine prije

Lokalno stanovništvo negoduje i sukobljava se s policijom. E pa kad se jednom sklopi pakt sa đavolom, nema onoga – “oprostite gospodine đavole, ove vaše nevaljalštine nam se sviđaju a ove ne, ove smo spremni prihvatiti a ove ne” ili ” pa gospodine đavole pri sklapanju pakta niste nam rekli da cijena koju bi eventualno mogli platiti za “usluge” koje ste nam učinili, može biti daleko veća nego što te “usluge” vrijede”. To tako sa đavolom ne funkcioniše i njegov odgovor je u stilu – “oprostite gospodo ljudi, pakt ne predviđa selektivni odabir mojih nevaljalština s vaše strane i sve ide u jednom paketu, a što se tiče toga da vam nisam realno predočio moguću cijenu, tu ste u pravu, prevario sam vas – hahahahaha, ja sam ipak đavo, pa ako ste šta drugo i očekivali od mene to je vaš problem”. E ljudi, ljudi, kod očiju bez očiju, kod mozga bez pameti, kod iskustva bez mudrosti, đavo će uvijek biti u prednosti.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  mars

Faustova duša prodana vragu, A ”Fausta” k’o u priči.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  mars

Na nos će izaći južnim koreancima i japancima što su se palili na iluziju da se lijepo bogatiti i raditi sa kreditima tame.

Q-90651
Gost
Q-90651
3 godine prije

THAAD – je uperen protiv Kine i Rusije – to je geopolitika. Amerikanci su Kini neprijatelj broj 1…a ne neki globalisti ili ljudi gusteri.
US-rani ne vole jakog konkurenta

Filip
Gost
Filip
3 godine prije

Kad će Kina isprobati DF

apolo
Gost
apolo
3 godine prije

Nuklearni program Sjeverne Koreje je u stvarnosti nastavak nuklearnog programa Irana. Iza svih proba stoji Iran. Financijski i logisticki. Neki dan Kim lansira raketu KN-17 , dostize visinu od 65 km i onda je namjerno unisti. Bacanje para ili… Nista od toga. Test je bio vise nego uspjesan. Na toj visini su upucani protivbrodski kodovi i raketa je namjerno unistena. Cilj je postignut. Iran nije nikad prestao nuklearne probe, sad to za njih radi stari kompa, Sjeverna Koreja. Na proslavi prije par mjeseci u Iranu se mogla vidjeti Kn-17.

Atman
Gost
Atman
3 godine prije
Reply to  apolo

U sridu! Vec sam se zacudio da to nije nitko primjetio niti komentirao…

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  apolo

Ukucajte “China can blind thaad”, tko nije vidio

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

SAD štite svoju teritoriju u Južnoj Koreji ma koliko to čudno zvučalo. Postavlja se pitanje
kako bi se postavile SAD da im se Kineska podmornica sa adekvatnim naoružanjem “ulogori ” na domak Američkog kopna.

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  Jupiter

@ Jupiter – ruske podmornice sa nuklearnim naoružanjem često patroliraju i plove nadomak američkog kopna, a i Kinezi su još početkom prošle godine najavili i slanje svojih, tako da ovo Amerikancima nije ništa novo i nepoznato, pa iako im ovo nije milo ipak s tim moraju živjeti, isto onako kako njihove podmornice patroliraju i plove nadomak ruskog i kineskog kopna i kako Rusi i Kinezi žive s tim. Pravi problem i ono što bi amerikanci teško prihvatili je postojanje stalnih ruskih ili kineskih vojnih baza sa nuklearnim raketama nadomak svog kopna. Zato je i izbila 1962. godine Kubanska kriza prilikom pokušaja SSSR-a da svoje rakete sa nuklearnim bojevim glavama instaliraju u toj zemlji i bilo je vrlo, vrlo gusto.

eee
Gost
eee
3 godine prije
Reply to  mars

I t treba ponovit

Nikola Turajlić
Gost
Nikola Turajlić
3 godine prije

Autor pripada grupi portalskih anonimnih analitičara “prepričavača” dogadjanja u svijetu, a korifej im je Babić. Ovakav njihov odnos prema javnosti je uzrokovan strahom od reperkusija u životnom okruženju, na jednoj strani, te njihovim neslagnjem sa ružnom realnošću, koje ventiliraju po onoj narodnoj izreci “rekoh (napisah) i spasih svoju dušu”, na drugoj strani. Ovo znači da oni prave sintezu kritičkih tekstova koji se pojavljuju uglavnom na marginalnim medijima i ove publiciraju kao svoje izvorne zaključke i tako ventiliraju svoju frustriranost.
Izneseno je samo konstatacija, a ne kritika ili ne daj Bože osuda ovih naših poštenih i nezavisnih medijskih poslenika, kojima opravdano ili neopravdano nedostaje “petlja”. Faktografija koju autor i drugi “geopolitički analitičari” je manje ili više korektna, ali ne i kompleksna (sa istorijskim kontekstom), da se mogu izvući suštinski zaključci,
Kaže se da je istorija učiteljica života, ali njeni kreatori ovu uče selektivno, a o tome kao i o američkom PRO u slijedećem komentaru.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Dobro jutro kinezi !!! Prvi ste na spisku za odstrel…

Nikola Turajlić
Gost
Nikola Turajlić
3 godine prije

U drugoj polovici XIX stoljeća dogodili su se tzv. Opijumski ratovi protiv Kine i to u prvom Engleske, a u drugom Zapadnih demokracija, kojima se pridružila i Rusija. U ovim ratovima je alijansa “topovnjačama” prinudila na kapitulaciju kineskog cara i zadobila teritorijalne “reparacije”, te nametnula Kini otvaranje njenog tržišta, a pored ostalog i za slobodnu trgovinu opijumom.
Ovi ratovi su korišteni za istorijsko školovanje svih budućih silnika, kako se superiornim naoružanjem može vojno inferiorni protivnik prinuditi na kapitulaciju, a sve bez značajnih gubitaka ljudskih i materijalnih resursa.
Ovaj model ratovanja su stratezi samozvanih “Zapadnih demokracija”, “medjunarodne zajednice”, “promotera slobode i demokracije”, kao vjerni sluge Imperije kaosa, izučavali i o njemu snivali, pogotovo nakon klanica u svjetskim ratovima,
Po raspadu SSSR-a i “kraju istorije” isti su počeli, pod kojekakvim izgovorima” primjenjivati prvo u Jugoslaviji,. potom u seriji Irak, Libija, a sada Jemen.
Medjutim problem je što isti model nije primjenjiv na konkurentske države, koje imaju na disapoziciji “nuklearni buzdovan”, koji bi mogle upotrijebiti kao odgovor na napad ili prijetnju napadom konvencionalnim oružjem. Ovo se primarno odnosi na Rusiju kao nuklearnu velesilu i Kinu, kao ekonomsku velesilu i rastuću vojnu i nuklearnu silu.
Dakle “rješenje za osvježenje” za Imperiju kaosa i njen marionete je stvoriti sustav proturaketne obrane, koji će onemogućiti uništavajući masovni nuklearni odgovor, tj. spriječiti rakete i bombe sa nuklearnim punjenjem da pogode ciljeve na teritoriji “usrećitelja” ljudskog roda. Kada bi i neka raketa sa nuklearnom bombom probila PRO i pala na teritorij neke od europskih vazalnih država Imperije kaosa, ne bi se dogodilo ništa strašno. Bože moj, ove države i njihove proždrljive i pohlepne svinje su navikle na klanice, a sloboda, demokracija i ostale uzvišene vrijednosti, nemaju nikada previsoku cijenu, pogotovo kada na “klanicu” idu njihove dvonožne svinje.
Samorazumljivo da pisac ovog komentara ne otkriva Ameriku Rusima i Kinezima, koji su takodjer učili istoriju, pogotovo o Opijumskim ratovima i njihovim modernim pandanima, pa isti udruženim snagama (u faktičnom vojnom savezu) grebu glavama, nogama i rukama da otklone rizike uspješnog PRO ruskih “partnera”. Razmjena sofisticiranog naoružanja, vojnih tehnologija i svaka druga vojna suradnja je na dnevnom redu i odvija se “punom parom”.
Da li će Imperija kaosa ostvariti san svih svojih snova i PRO-om pacificirati “remetitelje slobode, demokracije, ljudskih prava i ostalih civilizacijskih vvrijednosti, je pitanje za bilion? Slijepac bi rekao da je najbolje vidjeti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik