”Kina želi postupiti kao i talibani,” tvrdi službeni Tajvan i obećava da će se braniti od Pekinga

Kineska vojska
12 komentara

Kina želi oponašati talibane i preuzeti Tajvan na isti način na koji su islamski radikali prošlog tjedna preuzeli vlast u Afganistanu, rekao je tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu, upozorivši da je otok spreman za obranu.

Brzi pad afganistanske vlade usred povlačenja američkih snaga iz zemlje ostavio je snažan dojam na dužnosnike na Tajvanu, koji se sve više oslanjao na podršku Washingtona u nastojanju osamostaljivanja od Pekinga. Državni mediji u Kini inzistirali su na tome da su događaji u Afganistanu “lekcija” za Tajvan, da se Amerikancima ne može vjerovati i da će na kraju napustiti Taipei baš kao što su učinili s Kabulom.

Američki State Department u petak se pozabavio tim problemima. Glasnogovornik Ned Price inzistirao je na tome da Washington i dalje smatra mir i sigurnost u Tajvanskom tjesnacu ključnim za stabilnost u cijeloj indo-pacifičkoj regiji. “Događaji drugdje u svijetu, bilo da je to Afganistan ili bilo koja druga regija, neće to promijeniti”, rekao je. Price je također naglasio predanost SAD-a produbljivanju veza s Tajvanom, istovremeno pozivajući Peking neka “prestane s vojnim, diplomatskim i ekonomskim pritiskom” na otok.

Ministar vanjskih poslova Wu oglasio se u subotu na Twitteru kako bi zahvalio Washingtonu što je “podržao želje i najbolje interese naroda Tajvana”. Prema ministrovim riječima, oni uključuju “demokraciju i slobodu od komunizma, autoritarnost i zločina protiv čovječnosti”, koje je povezao s Pekingom.

“Kina se želi ugledati na talibane, ali da budem iskren: imamo volju i sredstva za obranu”, rekao je Wu.

Tajvan bi se očito branio oružjem američke proizvodnje, jer Washington ostaje najveći opskrbljivač oružjem otoka koji broji 23,5 milijuna stanovnika. Bijela kuća održava neslužbene veze s Taipeijem, unatoč tome što je priznala Peking kao jedini legitimni autoritet u Kini od 1979. godine.

Peking, koji na Tajvan gleda kao na odcijepljenu provinciju i dio vlastitog suverenog teritorija u skladu s „načelom jedne Kine“, još nije reagirao na usporedbu s talibanima koje je dao Wu.

Tajvanom su vladali potomci kineskih nacionalista koji su pobjegli na otok nakon poraza u građanskom ratu na kopnu 1949. i proglasili ga Republikom Kinom (ROC) u egzilu, tražeći samoupravu.

Kina je upozorila da bi poticaj otoka na neovisnost mogao rezultirati vojnim sukobom između strana. Također je osudio kontakte Washingtona s Taipeijem kao miješanje u njegove unutarnje poslove koji samo eskaliraju situaciju u regiji.

Posljednjih mjeseci Tajvan se žalio na pojačan kineski diplomatski i vojni pritisak, uključujući ponovljene vježbe zračnih snaga i mornarice u blizini otočnih obala.

Joseph WukinaTaiwan
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Uno
2 godine prije

Prema nekim izvorima, ovo su formacije koje će izvesti prvi udar na Tajvan…

ttps://www.youtube.com/watch?v=MJGe2Dujm7s

Mlata
2 godine prije

Vole tuđe nebo, tuđe kopno za svoje ratne igrararije! Da li je Tajvan sledeći? Moguće je….Afganistan i Sirija su potrošeni, šou mora teći dalje! Mlata to gleda logički, pita se zašto “kriza” nije izbila zajedno sa iračkom i jugoslovenskom…libijska u isto vreme kad i u Afganistanu? Mlata se pita kakve su to krize kada vidimo da su “diktirane”! Zašto recimo WTC kule nisu srušene tog dana kada je bio “masakar u Račku”…zašto nije Gadafi ubijen u isto vreme kada su Egipat rešavali? Ima još primera al’ mislim da znate o čemu “mlatim”

Weteran
2 godine prije

Da!?
Tako je najbolje:
Treba da prođe bez krvi i razaranja!!

Max
2 godine prije

Afganistanski scenarij Je nemoguć u slučaju Tajwana . Tajwan će pasti nakon teške borbe.

2 godine prije

“… tvrdi službeni Tajvan i obećava da će se braniti od Pekinga...”

🤣
Koja farsa…
Cak ni glupani “geopolitike” ne bi ovo popusili…
Ako se nisu pelcovali “vakcinama” iz fabrika laznih “zidova” (Rotschild i Chabadovci) – bez ikakve dvojbe satanisticka banda iz koncentracionog logora tzv “KINA” – ce odraditi taj napad da smanji broj tih “Tajvanaca”…
Ako su se uredno “vakcinisali” – nista se nece desiti jos izvjesno vrijeme, nego mozda kad dodju do 5 ili 6 “buster vakcine”… Naime tada ce iz dosta riknuti.

Kile
2 godine prije

Polomit će zube na Tajvanu, ako ga i osvoje to će biti Pirova pobjeda, tu će se uključit većina sila, Tajvan je naoružan do zuba i neće se 100% predat bez ispaljenog metka

sandokan
2 godine prije

Tajvan ima 24 milijona stanovnika, a Kina ima 1400 milijona stanovnika (dok sam to napisao jih ima sigurno nekih 5000 više) malo razmišljam..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI