Kineska vojska se “sprema za rat”

Kineska narodna oslobodilačka vojska
63 komentara

Objava kineske vojne grupe o “pripremanju za rat” izazvala je u petak stotine hiljada odobrenja na društvenoj mreži Weibo. Iako se radi o trenutku kada je Peking upozorio Washington na provokacije oko Tajvana, objava bi mogla biti potpuno bezazlena – a odnosi se na predstojeću godišnjicu Narodnooslobodilačke armije i stih iz govora predsjednika Xi Jinpinga, navodi državni list Global Times.

Poruka koja sadrži samo dva znaka na mandarinskom objavljena je u petak na Weibo stranici 80. grupe armija PLA, sa sjedištem u Weifangu, provincija Shandong. Brzo je generirao preko 300.000 pozitivnih reakcija i skoro 20.000 komentara.

Fraza bi se mogla prevesti kao “pripremite se za rat” ili “spremni za borbu”, ali Global Times je rekao da je ispravan prijevod “Priprema za rat!”

Xi je ranije rekao da samo oni koji su sposobni da se bore mogu zaustaviti bitke, a da samo oni koji su spremni za rat ne moraju da se spotaknu u jednu, navodi agencija, podružnica People’s Dailya na engleskom jeziku, službenog lista vladajuća Komunistička partija Kine.

80. grupa armije dala je dodatni kontekst u komentaru, rekavši da “moramo imati na umu temeljnu odgovornost pripreme za rat i juriša na putu jake vojske”.

1. avgusta obilježit će se 95. godišnjica od osnivanja PLA, a kineska vojska se užurbano priprema za proslavu. Međutim, Weibo post dolazi samo dan nakon telefonskog razgovora između Xija i američkog predsjednika Joea Bidena, u kojem je kineski lider poslao vrlo naglašenu poruku SAD-u.

“Oni koji se igraju vatrom od nje će poginuti. Nadamo se da će SAD biti čiste oko ovoga”, rekao je Xi Bajdenu, prema kineskom čitanju poziva. Peking se čvrsto protivi tajvanskom separatizmu bilo koje vrste, dodao je Xi.

Iako Bajden insistira da se američka politika u vezi sa ostrvom nije promijenila, on nije demantovao glasine da predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi (D-Kalifornija) namerava da poseti Tajvan u avgustu.

Pentagon je navodno razvio “plan za nepredviđene situacije ” za slanje dodatnih brodova i borbenih aviona u regiju, dok je Kina zaprijetila SAD “nepodnošljivim posljedicama” ako se posjeta nastavi, a neki stručnjaci idu toliko daleko da zagovaraju napad na Tajvan u odgovor na takvu “provokaciju”.

Peking zvanično smatra ovo ostrvo suverenom teritorijom Kine, koja će u dogledno vrijeme biti reintegrirana. Tajvan je bio pod kontrolom nacionalističkog Kuomintanga, koji je napustio kopno uz pomoć SAD nakon što je izgubio kineski građanski rat od PLA 1949. godine.

kinaKineska ArmijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

ne kontam kineze ,nek im jednostavno daju ultimatum , isto kao sto su ta ista zgadija dala rusima za rakete na kubi

C.F.
1 godina prije

Sad ce analiticari o nemoci Kine i 200m mjescno napredovanju. HIMARS satre Kinu u mjesec dana…

djismi
1 godina prije

Biće poslate nuklearke i iz Kine i iz S.Koreje, ali da ne zaboravimo Japan, koji nije zaboravio uništenje Hirošime i Nagasakija. I oni čekaju da se osvete. Ipak su to samuraji. Znaju za čast. Polako “zapad” ide u zaborav, mada se još nešto kurče. A svi zanamo kako siledžije u kafani završe. Najčešće u nekom jarku.

tihobl
1 godina prije

To sto je kineska armija pod uzbunom nije opasno. Opasno je sto je ovo americko zveckanje oruzjem uznemirilo S. Koreju koja je vojsku stavila u punu pripravnost. Polupace Japan i okupirani dio Koreje, razbucace Guam i americke nosaca, samo ako ameri krenu u rat. Kinezima je zadatak samo da odbiju prvi napad, a ostalo ce drug Kim rijesiti. Izbacice amere iz Azije brutalnije nego talibani iz Avganistana.

Mlata
1 godina prije

Dulitl na aparatima

Max
1 godina prije

Kinezi su bili jasni ali tekst nije.

Pravednik
1 godina prije

Gledam sliku sve vojnik do vojnika, totalni strojevi za ubijanje, jest malo preuhranjeni ali mrkog pogleda.
Topovsko meso .

2344dfgzukuighjhtzui
1 godina prije

bzvz! neka kineska farma influencera naklikala statuse na weibo….kajgod…mene više interesira da iskopate podatke koliko je tenkova naštancala pla…

goran
1 godina prije

da kinezi imaju malo više poštovanja prema samima sebi,već bi odavno vratili tajvan pod svoju zastavu,ali pošto su kinezi beskmičnjenaci to za njih ne vrijedi.
šta če njima vojska kad daju svakome da ih guzi kako tko stigne.

burt
1 godina prije

XI i njegova vlast ne mogu spriječiti američke dužnosnike da dolaze na Tajvan i tako će biti i ovaj put, osim diplomatskih protesta i fraza o spremnosti kineske vojske nemaju drugih rješenja da spriječe Pelosi i slične čiji dolasci na Tajvan ponižavaju kineske vlasti a to je i cilj američke politike, tako su i Putina ponizili kad je izvršen prevrat u Ukrajini za vrijeme ZOI-a u Sočiju

1 godina prije

Uzagori na izvoru rijeke Jangcekjang ..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI