Kineske rafinerije traže više ruske nafte

Ruska nafta
5 komentara

Najveće kineske naftne kompanije pozivaju na pomoć vlade kako bi se održao protok ruske sirove nafte, budući da bi nove sankcije EU trebalo da stupe na snagu sljedećeg mjeseca, objavio je Bloomberg u srijedu.

Ljudi koji su upoznati sa ovim pitanjem rekli su medijima da su rafinerije zabrinute zbog svoje sposobnosti da razrade kanale plaćanja, logistiku i osiguranje koje su potrebne za nastavak kupovine od proizvođača OPEC+ nakon 5. decembra.

Neka rješenja koja su navodno iznesena uključuju povećanje količine ruske nafte koja se transportuje naftovodima, uspostavljanje određene banke za obavljanje plaćanja i veze s Moskvom i korištenje više transfera izvan mora kako bi se pomoglo u izazovima direktnih pošiljki između prodavca i kupca.

Zabrinutost raste jer je EU spremna zabraniti finansiranje, osiguranje i isporuku ruske nafte za tri sedmice, osim ako se ne ispune uslovi za izuzeće.

“Azijski uvoznici traže rješenja koja ne uključuju banke, osiguravajuće klubove i brodovlasnike iz bloka”, kaže se u izvještaju.

Nejasno je hoće li bilo koja od ovih opcija biti uvedena, ističu izvori.

U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden nedavno je naglasio važnost održavanja protoka ruske nafte kako bi se spriječio šok u opskrbi zbog kojeg bi cijene porasle. Američka ministarka finansija Janet Yellen izjavila je ove sedmice da je kineski i indijski uvoz ruske nafte usklađen s američkim ciljem. Yellen je također podržala ideju o ograničenju cijene nafte kojom bi se pošiljke izuzele iz evropskih sankcija.

Podaci koje je prikupio Bloomberg pokazuju da je Moskva isporučivala 2,9 miliona barela sirove nafte dnevno u sedam dana do 11. novembra. Količina ruske sirove nafte koja ide u Aziju navodno je dostigla 2,01 milion barela dnevno na četvoronedeljnoj osnovi, sa Kinom i Indijom kupovinu najveće količine zaliha

eukinaNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Znači zamjena tržišta. Sad kada arapi nemadnu kineze evo ih u europu. Al kako su naše velike vođe pametne uvesti će im sankcije zado što princ nije oženio princa već princezu. I ope nama reklama skuplje je bolje i samo neka nije rusko.

Max
1 godina prije

Očekivano.

Gnostik
1 godina prije

Petro Dolar na samrtnoj postelji .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI