Kineski tehnološki gigant se prijavio za ”meta” zaštitni znak odmah nakon što Facebook promijeni ime

Baidu
3 komentara

Kineski odgovor Googleu možda je izveo napad na Facebook. Ubrzo nakon što je Mark Zakerberg najavio da će njegova krovna kompanija promijeniti ime u Meta, Baidu sa sjedištem u Pekingu podnio je zahtjev za zaštitni znak „MetaApp“.

Zakerberg je prošlog četvrtka slavno objavio da je promijenio ime svoje kompanije – koja je, između ostalih platformi, vlasnik Facebooka, Instagrama i WhatsAppa – u Meta, rekavši da to bolje odgovara njegovoj viziji „utjelotvorenog interneta“.

Dok su se Amerikanci rugali i ismijavali promjeni imena, kompanija Baidu Online Network Technology Company podnijela je kineskim vlastima prijavu za znak „MetaApp“, izvijestila je u utorak državna novinska agencija Sinhua, pozivajući se na rezultate pretrage na platformi podataka Tianian. Klasifikacija zaštitnog znaka kaže da Baidu „uključuje veb-sajt usluge i naučne instrumente“.

Kompanija sa sjedištem u Pekingu upravlja drugim najvećim pretraživačem na svijetu poslije Google, kao i cloud uslugama, vijestima, muzikom, oglašavanjem, proširenom stvarnošću, pa čak i uslugom digitalnog pomoćnika. Međutim, možda je prekasno za „meta“ igru, jer već postoji kineska kompanija MetaApp – sandbox programer takođe sa sjedištem u Pekingu, specijalizovan za mobilne igre za Google Android operativni sistem.

U međuvremenu, Microsoft je najavio da će lansirati sopstveni „metaverzum“ 2022. godine, u kojem bi korporativni korisnici mogli da dijele Excel tabele i PowerPoint prezentacije u vrstama virtuelnih okruženja o kojima je Zuckeberg govorio u svom uvodnom video izlaganju.

BaiduGooglekinamark zuckerberg
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Janoš
2 godine prije

Mislim da bi Facebook-u primjereniji naziv bio MetaStaza.

Outsider
2 godine prije

Sa koroniziranjem odvojiti ljude od zdravog razuma i logike .Idući korak meta universe.Druga virtualna stvarnost koja nema veze sa realnosti. Totalna kontrola uma preko aplikacija. Sistem iznad svih sistema. Polako ali sigurno se ide na to da se nametne obavezno sudjelovanje u tom sistemu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI