Kissinger izlaže mirovni prijedlog za Ukrajinu

Kissinger
39 komentara

Hitno pregovaranje o prekidu neprijateljstava u Ukrajini spriječilo bi novi svjetski rat, tvrdi bivši američki državni sekretar Henry Kissinger u eseju objavljenom u petak. Devedesetdevetogodišnji državnik je napomenuo da je američka vlada 1916. godine imala priliku da okonča Prvi svjetski rat diplomatskim putem, ali da ju je propustila iz unutrašnjih političkih razloga.

Kissinger je iznio svoje obrazloženje u izdanju The Spectator od 17. decembra, opisujući trenutni sukob kao “rat u kojem se dvije nuklearne sile bore protiv konvencionalno naoružane zemlje”, što jasno ukazuje na to da je Ukrajina proxy rat između SAD-a i Rusije.

„Mirovni proces“ koji Kisindžer predlaže da bi „povezao Ukrajinu sa NATO-om, koliko god da je izražen“, jer smatra da neutralnost Kijeva više nije opcija. On također želi da se Rusija povuče na linije prije 24. februara, dok bi ostale teritorije na koje Ukrajina polaže – Donjeck, Lugansk i Krim – “mogle biti predmet pregovora nakon prekida vatre”.

Pored „potvrđivanja slobode Ukrajine“, aranžman bi težio „definisanju nove međunarodne strukture, posebno za centralnu i istočnu Evropu“, u kojoj bi Rusija „na kraju“ trebalo da nađe mesto, objasnio je on.

Dok bi neki više voljeli „Rusiju koja je postala impotentna zbog rata“, Kisindžer se ne slaže, tvrdeći da „istorijska uloga Moskve ne treba da se degradira“. Demontaža Rusije mogla bi pretvoriti njenu ogromnu teritoriju u „sporni vakuum“, gdje bi „konkurentna društva mogla odlučiti da svoje sporove riješe nasiljem“ , a susjedi bi mogli tražiti teritoriju silom, a sve u prisustvu „hiljada nuklearnog oružja“.

U suštini, ovo je isti predlog koji je Kisindžer prvi put izneo u maju, zbog čega je označen kao neprijatelj Ukrajine i dodat na ozloglašenu listu ubistava ‘Mirotvorca’. U intervjuu ranije ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski kategorički je odbacio bilo kakvu vrstu prekida vatre koja nije uzimala granice Kijeva iz 1991. godine kao početnu tačku.

Takođe je bilo nejasno da li će Moskva uopšte prihvatiti bilo kakvo primirje uz posredovanje Zapada, nakon priznanja bivše njemačke kancelarke Angele Merkel da je primirje iz Minska 2014. trebalo da „da Ukrajini vremena“ da se pripremi za rat.

Ono što je svježe u Kissingerovom eseju Spectator je njegovo rezonovanje. On ukazuje na avgust 1916. godine, na vrhuncu Prvog svetskog rata, kada su zaraćene sile tražile američko posredovanje da okončaju neviđeno krvoproliće. Iako je „mir zasnovan na izmijenjenom status quo ante bio na dohvat ruke“, predsjednik Woodrow Wilson je odgodio razgovore sve dok nije mogao biti ponovo izabran u novembru. Tada je već bilo prekasno, a rat će trajati još dvije godine, “nepovratno narušivši uspostavljenu ravnotežu Evrope”.

Upitan o Kissingerovom prijedlogu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin “želi da članak detaljno pročita”, ali “nažalost, još nije imao priliku da to učini”.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Kremlj je tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

KissingerrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Kisindzer porucuje americkim jastrebovima: smirite se, meni se jos zivi.

A odgovor iz Rusije je nedvosmislen:
Putin “želi da članak detaljno pročita”, ali “nažalost, još nije imao priliku da to učini”.

Lucija, prva
1 godina prije

“Da je Ukrajina postovala svoje susede, sve bi bilo ok, kao sto je i bilo veci deo prosedsih 30 godina. Imali su najjeftiniji gas i naftu u Evropi. Imali su najveci izvoz bas u RF, imali su Redovnu zamenu tvelova po jeftinoj ceni u nuklearnim elektranama, imali su najbolji odnos prema svojim zemljacima u RF od svih bivsih republika SSSR. Gomile glumaca, pevaca, umetnika su svoje ime sticali u RF. Sve je to bilo dok gomila nacionalista sa zapadne Ukrajine nije resila da prepise istoriju i Ukrajine i sveta. Svako Ukrajinsko dete uci da su DREVNI UKRI ISKOPALI CRNO MORE JER SU BILI NAROD NAJVREDNIJI, svako Ukrajinsko dete uci da je UKRAJINA BILA OBESKRVLJENA i SILOVANA VEKOVIMA OD RUSIJE. PRVO JE ZABRANJEN RUSKI JEZIK u PARLAMENTU, iako je konstitucijom Ukrajina imala i Ruski jezik kao zvanicni, tj bili dvojezicna drzava. Pa je Ruski jezik izbacen iz SKOLA, s tim da… Čitaj više »

anik bučko
1 godina prije

rusi so 8 godina imeli strpljenja. I gledali kako zapad daje obuku nacistima. Neče jim više vjerovati. I to čemo saznati v februaru ili martu koliko su rusi zaista efikasni.

hiber
1 godina prije

Prvo je unistio Miloševića svojim “savjetima”. Sada je nasanjkao i Putina.

Nekoime
1 godina prije

Amerika je prije prvog svjetskog rata bila agrarna vukohebina, poslije WW1 postaje sila, a poslije WW2 velesila. Pitanje: tko je izazvao te ratove?

Perun
1 godina prije

Henry Kissingerje ratni zlocinac koji prosipa hladnoratovske fraze i formule ….senilni stari magarac koji nema blage veze sa stvarnoscu sadasnjeg globalnog politickog trenutka …

Željko
1 godina prije

Nikakav prekid rata! Znam da zvučim grozno ALI opet će se ponoviti RF za par godina! Tjerati mak na konac bar do američkih predsjedničkih “izbora”, dvije godine, kada će svaka strana proglasiti pobjedu a do tada dedolarizacija postepena i ne dati EU a i onima koji nisu u EU a slijede EU, BiH naprimjer, ništa i čekati da se “dogodi narod” u EU!!

HEKPCT
1 godina prije

Budući da sit gladnom ne vjeruje tako se ne može vjerovati ni ugovorima koje potpisuje zapad? Svjetski rat je jedino što zapadu preostaje da bi ponovno bio sit.

Amar
1 godina prije

Rusija je sada ta koja nece pregovore.

Schroder
1 godina prije

Ovaj covjek je izmislio KLAUSA SCHWABA On je Schwabu bio profesor i vidio u njemu jednoga demona koji nema duse i koji je spreman da unisti cjeli svijet Covjek je demon ,koji je u stanju da izazove stvarno 3 svjetski rat. Kisinger Soros Klaus Schwab ,Bill Gates su koje vidimo a oni drugi pravi se kriju BOG JE JACI OD OVI DEMONA Oni hoce da nas uniste Najprije su pustili coronu iz labora da ubiju sto vise ljudi i da ljude drze u strahu ,pa su izmislili vakcine preko ti vakcina da kontrolisu svijet pa onda poceli RAT U UKRAINI DA UNISTE SREDNJI SLOJ DA ZA SVE KRIVE RAT OD POSKUPLJENJA DO NESTANAK PLINA I HRANE BOLESNI PSIHOPATI BEZ DUSE JEDAN DAN CE VAM SE SUDITI SVE ZIVO STE KUPILI OD MEDIJA VLADARA A BOGA NE MOZETE KUPITI GORIT CETE U PAKLU VJEKE VJEKOVA AMEN

Max
1 godina prije

Kissinger iskazuje čudesnu vitalnost.

ANTINAZY
1 godina prije

Da bi došlo do trajnog mira na planeti, potrebno je: likvidirati sve vlasnike Jameričke vojne industrije, a sve vlasnike i njihove nasljednike utamaniti. Slijedeće trebalo bi potamanili sve Naciste, fašiste i njihove obitelji kao i prijatelje i zaštitnike.

gargamel
1 godina prije

Hoće li ovo govno napokon krepati, šta ćeš, senilan , Putin poručuje da još nisu ni počeli ozbiljno, ovaj o pregovorima.

gigi pinna
1 godina prije

Ajde, Heinrich, daleko ti kuća!

goran
1 godina prije

e moj kisindzeru lisico stara,prvo napraviš problem,pa sad spasonosno dolaziš nudeči riješenje,ajde molim te zavuci se nazad u rupu iz koje si izgmizao i drži taj račvasti jezik za zubima.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

With all due respect Sir – you’ve been lying TOO MANY times so you CAN NOT be trusted at all – so – if you want global war – go for it – only thing … This time there would not be only Russians who are dying and did you ever thought — what comes next — WHEN YOU LOSE ?! Well .. Quite enough of that ! Good bye for GOOD !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI