Ko će biti sljedeći predsjednik Rusije? Veteran nacionalista Žirinovski imenuje osam mogućih kandidata

Vladimir Žirinovski
26 komentara

Lider druge najveće ruske opozicione stranke imenovao je osam kandidata za koje smatra da će najvjerovatnije zamijeniti ruskog predsjednika Vladimira Putina. Vladimir Žirinovski se takođe u šali dodao na spisak.

Poznat po svojoj strastvenoj, patriotskoj retorici i konfrontacionom stilu, Žirinovskom se često podsmjevaju u medijima, ali je najpopularniji ruski političar van vlade. Nedavna anketa Levade utvrdila je da je njegova ”ocjena povjerenja” 13 odsto. To je više od četiri puta više od opozicionara zapadne orijentacije Alekseja Navaljnog (3 procenta).

Govoreći u emisiji „Veče sa Vladimirom Solovjevim“, na TV kanalu Rusija 1, Žirinovski je u nedjelju uveče prikazao spisak ruskih političara, uključujući jednu ženu i jednog bivšeg predsjednika, koji bi mogli da naslijede Putina u Kremlju. Nacionalistički plamen je na frontu ruske politike skoro tri decenije, kao lider Liberalno-demokratske partije Rusije, i u dobrom je položaju da sudi.

Prvi kandidat koga je imenovao Žirinovski bio je premijer Mihail Mišustin, bivši poreski zvaničnik koji je na čelo vlade došao u januaru.

Ranije nepoznat velikoj većini stanovništva, Mišustin je brzo postao uvažena ličnost, a sada samo zaostaje za Putinom u pogledu ocjene povjerenja.

Žirinovski je takođe pomenuo Sergeja Šojgua, još jednog zvaničnika koji kotira među najpopularnijim. On je trenutni ministar odbrane, a ranije je bio guverner Moskovske oblasti. Šojgu je iz Republike Tive, na granici sa Mongolijom, i jedan je od rijetkih predstavnika ruskih etničkih manjina u najvišim ešalonima vlasti.

Sljedeći na listi bio je Sergej Nariškin, bivši političar, koji je sada direktor ruske Službe za spoljnu obavještajnu službu, sinonim Moskve za CIA. Sličnih godina kao Putin, Nariškin je već neko vrijeme umiješan u najviše nivoe ruske vlade, prethodno je bio potpredsjednik vlade, šef predsjedničke administracije i predsjednik Državne dume.

Aktuelni predsjedavajući parlamenta Vjačeslav Volodin takođe je bio na listi Žirinovskog. Bivši potpredsjednik vlade, Volodin je bliski Putinov saradnik, a već se dugo priča da ima predsjedničke ambicije.

Žirinovski je takođe imenovao gradonačelnika Moskve Sergeja Sobianina, političara koji ponekad sukobljava mišljenja u glavnom gradu. Sobianin je zaslužan za transformisanje grada tokom svog desetogodišnjeg mandata, uloživši milijarde i u infrastrukturne i u kozmetičke promjene. Nedavna anketa Moskovljana ocijenila je da mu stanovnici grada više vjeruju nego Putinu.

Na listi od osam mogućih kandidata bila je samo jedna žena: Valentina Matvijenko. Matvijenko je senatorka i predsjedavajuća gornjeg doma Rusije, preuzevši ulogu poslije osmogodišnjeg boravka na mjestu guvernera Sankt Peterburga. Guvernerstvo Matvijenke donijelo je gradu izgradnju značajnih infrastrukturnih projekata, poput mostova i novog prstena, i razvoj metropole u jedan od najboljih turističkih centara u Evropi. Međutim, 71-godišnjakinja nije univerzalno popularna u Sankt Peterburgu, a mnogi je krive za podržavanje modernih građevinskih projekata koji se kose sa vjekovnom estetikom grada.

Najmlađa osoba koju je Žirinovski imenovao sa samo 48 godina je Aleksej Djumin, trenutni guverner Tulske oblasti, na 200 kilometara od Moskve. Smatra se da je Djumin na međunarodnom nivou odigrao vitalnu ulogu u reapsorpciji Krima 2014. godine, što je on negirao. Prije položaja u Tuli, bio je zamjenik ministra odbrane.

Konačno ime na spisku je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, Putinova dugogodišnja desna ruka. Medvedev je daleko manje popularan od svog mentora, a ulogu premijera napustio je prošle godine da bi postao zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti. U decembru je ruska anketa proglasila njegovu ostavku najboljim političkim događajem 2020. godine.

Uprkos nabrajanju mnogih drugih kandidata, Žirinovski je predvidio da niko od ovih osmoro neće postati sljedeći ruski lider. Umjesto toga, rekao je, sljedeći predsjednik će biti neko na koga je „cijela država čekala više od 34 godine“ – on sam.

PutinrusijaVladimir Žirinovski
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
3 godine prije

Eeeeeeee šta će sve biti dok dođe vreme Putinovog odlaska – i doček sledeće Nove godine je daleeeeeeekoooooooo…

Rijeka-2
3 godine prije

blalaaaaa
Ukratko nece biti ni Navalni ni nikoje drugo pro zapadno g*

Mölltaler
3 godine prije

Jel ima koji pravi rus među tih osam kandidata?

Segota
3 godine prije

Mene nešto podsječa na Zmaga Jelinčiča Plemenitog….🤔
Ono plemeniti je sam dodao u svoje ime…

3 godine prije zadnji put uredio Segota
Mahatma
3 godine prije

Meni se čini da bi mogo Putin završit ko Nixon u crtiću Futurama. Živa glava u staklenci i vlast sljedećih nekoliko milenija.

dinko grgat
3 godine prije

Do kada ono po izmjeni ruskog Ustava Putin može biti predsjednik.Mislim tamo negdje do 2035 godine.Ovaj je uvijek buncao o politici pa je onda jedno vrijeme nestao iz politike,e da bi se sada vratio i naravno opet počeo buncati na stari način.Do 2035 će Putin smisliti načina kako ostati na vlasti još barem kojih 5 godinica.Taman dovoljno da ovakve političke pijance isprati na drugi svijet.

tuborg
3 godine prije

Da je pitati glasace Putin bi ponovo i ponovo i ponovo bio izabran.
Ne zaboravite da po mnogim ustavima zemalja EU, predsjednik ili premjer nema limit.

Putin zna sto ce raditi.
Moze se ponovo kanditirati i biti ponovo izabran a moze se povuci
pa iz pozadine upravljati s narodom / ovcama kao sto se radi svuda na zapadu.

Ringo10a
3 godine prije

Putin ostaje najmanje do 2030.

MIR
3 godine prije

Njihova država,Njihovo izbori i Njiihov izbornik.

One horse pony
3 godine prije

Sami zidovi ili penzioneri,standardno vec 100 godina.Rusa nema na vidiku.

rjfovwievnwuernvouwe
3 godine prije

Ovaj pripada onima koji vladaju Rusijom.

Dušan Marić labinski
3 godine prije

I Hrvatska ima svog Žirinovskog a njegovo ime je Vljadimir Žirinovski Šeks.
Ista škola, isti gazda.

Tibor Labinjanin
3 godine prije

Amerika, Rusija i Engleska biće zemlje jevrejska.

Tibor Labinjanin
3 godine prije

Only jews and horses.

Zvrk
3 godine prije

Nije spomenut najvažniji i najizgledniji – Anton Vaino.

2i2=5
3 godine prije

sve je glumatanje, glumatanje, glumatanje..ne vjerujem više nikomu ništa.
na žalost i stvarni vladari Rusije, sjede izvan Rusije u New Yorku u Saveznom sustvau rezervi, to su i stvarni vladari i cijele EU, a i država regije koje nisu u EU..

postenlopov
3 godine prije

Pocelo je sa jednim zidovom, Lenjinom, pa Staljinom, nece valjda i zavrsit sa zidovom Zirinovskim?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI