Korisnike interneta šokirala spoznaja o tome da se osobni podaci više od 500 milijuna korisnika LinkedIna prodaju na Dark Webu

LinkedIn
12 komentara

Prošlog tjedna div društvenih mreža Facebook prije dvije godine došao je na zao glas zbog navodno ”nenamjernog” curenja informacija 533 milijuna korisnika. Facebookova direktorica komunikacija Liz Shepherd tvrdila je da su podaci, koji se odnose na više od pola milijarde korisnika, ukradeni još 2019. godine i da je tvrtka taj problem “detektirala i riješila.”

Platforma za traženje poslova u vlasništvu Microsofta u petak je prihvatila činjenicu da su javno vidljivi podaci profila, više od 500 milijuna korisnika, izbrisani s platforme.

Problem i nestanak informacija korisnika najprije je otkrio portal koji se bavi tehnologijom i publikacijama Cyber News, koji je u svom izvještaju utvrdio da identifikacijske informacije s LinkedIna, kao što su puna imena i prezimena korisnika, adresa e-pošte, telefonski brojevi, informacije o spolu i vezama s drugim društvenim mrežama od više od 500 milijuna korisnika LinkedIna ukradeni te da su stavljeni na prodaju na Dark Webu (odnosno ”tamnoj mreži”).

Pojedinosti osobe ili organizacije odgovorne za izlaganje korisničkih podataka na tamnoj mreži i dalje su nepoznate.

“Članovi su LinkedInu ukazali povjerenje tako što su na ovu uslugu ostavili svoje osobne informacije. Mi poduzimamo mjere kako bismo to povjerenje zaštitili. Istražili smo skup LinkedIn podataka, koji su navodno stavljeni na prodaju i utvrdili da je to zapravo skup podataka s brojnih internetskih stranica i tvrtki. Taj zbir podataka uključuje javno vidljive podatke o profilu članova za koje izgleda kao da su izbrisani s LinkedIna”, navodi se u priopćenju, gdje se jasno vidi kako i sam LinkedIn priznaje proboj u njihov sustav i krađu podataka.

Do ožujka ove godine, LinkedIn, pokrenut 2002. godine, privukao je oko 740 milijuna članova s više od 55 milijuna međunarodno registriranih tvrtki.

Korisnici interneta iz cijelog svijeta, koji koriste platformu, izrazili su zabrinutost zbog ovog masovnog curenja podataka i poručili kako žele izbrisati sve svoje informacije s ove usluge.

Međutim, neki korisnici mreže tvrdili su da ako su “javno vidljivi” podaci stavljeni na prodaju, tada uopće nema “kršenja privatnosti” i krađe podataka.

Talijanski nadzornik privatnosti navodno je već počeo istraživati probleme s ”curenjima” informacija s LinkedIna. No, detalji o pravnim radnjama ili istrazi u pogledu kršenja prava privatnosti ili krađe podataka s LinkedIna iz drugih zemalja i dalje nisu poznati.

Društvene mreže
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

razumijem da su neki prisiljeni,radi same naravi svoga posla,biti sha vise umrezeni.i zato su spremni da sve njihove podatke moze netko zloupotrijebiti.veliki rizik ali spremni su ga prihvatiti.ali svi ostali,bjezite od ovoga u mjeri u kojoj mozete.i ja sam pod potencijalnim nadzorom cim sam se prvi put ulogirao negdje ali ne ostavljam daljnje tragove..na prvom mjestu drustvene mreze,odjeb.hvala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI