KRAJ SLOBODNOG TRŽIŠTA: Kina uvodi carine 15% i 25% na 128 američkih proizvoda

Kina uvodi carine Sjedinjenim Državama
24 komentara

Kinesko ministarstvo trgovine najavilo je nametanje carina od 2. travnja u visini od 15% i 25% na gotovo 130 proizvoda iz Sjedinjenih Država.

Kina uvodi carine od 15 do 25 posto na 128 američkih proizvoda od 2. travnja, kao odgovor na trgovinske sankcije koje je najavio Washington, priopćilo je u nedjelju kinesko Ministarstvo trgovine.

“Kako bi zaštitili svoje interese i popravili štetu uzrokovanu američkim mjerama, Kina od 2. travnja prestaje koristiti umanjenu carinu na 128 proizvoda koji se uvoze iz Sjedinjenih Država. Za 120 proizvoda, uključujući voće, porez će biti 15%, a za ostalih 8 proizvoda, uključujući svinjetinu, visina carine isnosti 25%”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Odliuka je donesena u petak, 30. ožujka, Kina je predstaila popis mjerena koje odgovaraju iznosu od 3 milijarde dolara. Popis je obuhvatio 128 proizvoda, podijeljenih u dvije skupine, od kojih je prva skupina (svježe voće, vino, etanol i drugi) oporezovana s 15%, a druga skupina (svinjetina, reciklirani aluminij) s 25%.

Nedavno je predsjednik Trump potpisao memorandum “ciljajući kinesku gospodarsku agresiju”, navodeći da su mjere usmjerene na uvoz iz Kine u vrijednosti od oko 60 milijardi dolara kako bi se okončala “nepoštena konkurencija” Pekinga.

Očito ovo nisu konačne mjere Kine, jer se radi o 20 puta manjoj sumi od one koju će prikupiti Sjedinjene Države na temelju povećanja svojih carinskih stopa na kineske proizvode.

Carine
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Balad
6 godine prije

“KRAJ SLOBODNOG TRŽIŠTA”

Nikad ga u povijesti nije ni bilo. Dok postoje države, slobodno tržište je iluzija. Ako pak se stvar prepusti multinacionalkama, bez kontrole – onda je to tržišni totalitarizam. 🙂 🙂 🙂

Kajzer Soze
6 godine prije

Trampu je bolje da za sebe nabavi veće zalihe vazelina , po svemu sudeći trebat će ih narednih dana kada mu na vrata pokucaju proizvođači koji će sad da ispuše zbog ,,njegovih” odluka o carinama.

Sinisa
6 godine prije

Apsolutno je ne stvarna alavost Americke elite,nijihova nezasitost parama i odsustvo pojma stvarnosti je bukvalno unistilo Ameriku i “Americki san”.Gledam Australiju i poredim sa idiotima iz Amerike,ne moguce je ne uporediti te dvije zemlje;Australija ne tako brojna ima izuzetnu privredu ali su toliko expanzirali da im je dovoljno i da ne ugrozavaju sebe i svoj sistem koji je daleko rigorozniji od americkog a sa druge strane Amerika sa skoro pola milijarde stanovnika sama sebe gusi i unistava. Izvezli su tehnologiju,druge brendirali,osnazili,iznijeli sve vrijedne firme….strasan genocid nad narodom Amerike.
Nedavno sam procitao da kada su zahtijevali da se Apl vrati u Ameriku dobili su odgovor da nije problem samo da nadju 30000 inzenjera jer u Kininimaju i vise nego potrebnih,nisu mogli toliko naci i kraj price;profit,profit i samo profit i nadam se da ce Amerika prezivjeti ovu krizu.i zlo u koju su je uvalili alavi idioti.

jupiter
6 godine prije

vise sam citao komentare no sam clanak….australija je u vrzinom kolu kao i britanija, kanada, novi zeland…svi zajedno sa amerikom su pod upravom….ako ne ide gore (amerika) ne valja ni dole….dok imaju snage cimace ovu planetu…posle…bojim se da ce nas sve povuci u propast….apropo crnih sa macetama…ok isto mislim….samo nisu crni dosli kod belih…nego beli kod crnih u kucu….nepozvani…

eu kolonija
6 godine prije

kina bi mogla uvesti ograničenja i na američke kompanije koje posluju u kini i tada bi šteta bila na američkoj strani. ionako transfer tehnologije je završen. što se mene tiče ja izbjegavam sve “made in usa” i što ima veze sa ovim. ja sam im uveo sveobuhvatne sankcije i to prije svega ovoga a kada sam vidio da su naše “šećerne table” pojam za čokoladu u odnosu na njihovu milku koja je usput govoreći tri puta skuplja

joka
6 godine prije

I tako su se Kinezi upecali.

Sinisa
6 godine prije

Mislim,koliko se moze reci da je dobra vijest;Indijski TAFE je kupio exYU IMT Beograd,nije dobra vijest ali mene kao IMT fana definitivno raduje da IMT nece biti ugasen.

Laki Topalović
6 godine prije

Da se razumijemo, ovo su za sada carine kao odgovor na čelik i aluminij. Kad razvale kontra 60 milijardi dolara popis, carina na tehološke robe, bit će veselo.

Vučedolac
6 godine prije

brzo će cifra u korist kineza, samo dok trgovanje naftom u juanima uzme maha, bit će 20 puta veći gubitak za amere

luni lunovic
6 godine prije

nesto tu nije bas logicno ovi uvode 60 a kinezi 15 sta cemo sa razlikom mozda strpljiv spasen

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI