Kraj terorizma u Siriji će biti početak kraja zaljevskih režima

Trump Rijad
19 komentara

“Donald Trump kao da zaista vjeruje da su Saudijci odustali od podrške terorizmu i da treba kazniti Katar zbog podrške Islamskoj državi i Al Qaedi”, za Information Clearing House piše Glen Ford.

Ako je tako, onda Trump baš i nije bistra osoba. Vladari zaljevskih monarhija, pokrovitelji islamističkih terorističkih skupina, baš kao i SAD moraju podržavati Al-Qaedu i ISIL zbog pukog samoodržanja, jer nemaju drugih opcija. Ako Rusi, Sirijci, Iranci i njihovi saveznici unište teroriste u Siriji, time će izazvati nezapamćeni bijes prema vladarima zaljevskih režima.

Situacija je jednostavna. Naime, bez terorista Sjedinjene Države u regiji trebaju posegnuti za masovnim korištenjem svojih trupa, što američki narod nikada ne bi mogao prihvatiti.

Međunarodna islamistička teroristička mreža je prije četiri desetljeća nastala u Afganistanu, a stvorili su je SAD, Saudijska Arabija i Pakistan. No, ona sada nestaje u sirijskoj i iračkoj pustinji. Donald Trump misli da je to njegova zasluga, ali je u krivu.

Saudijska Arabija i većina zemalja Perzijskog zaljeva su najavili svoju namjeru da izoliraju i eventualno svrgnu emira susjednog Katara, trećeg najvećeg proizvođača plina u svijetu. Spor koji je započeo između Katara i Saudijske monarhije, dva glavna financijera Al-Qaede i njenih kasnijih izdanaka, pa i “Islamske države”, temelji se na rivalstvu koje Trump nije u stanju razumjeti, ali je na njemu svejedno pokušao profitirati.

“Tijekom mog nedavnog posjeta Bliskom istoku su mi rekli da više neće biti financiranja radikalne islamske ideologije. Saudijski lideri su mi ukazali na Katar. Pogledaj!”, napisao je Trump na Twitteru.

Čini se da Trump stvarno vjeruje da će se Saudijci, pokrovitelji međunarodnog terorizma, odreći financiranja svojih “islamskih svetih ratova”.

“Posjet saudijskom kralju i susret s predstavnicima 50 zemalja je bio toliko dobar, da su rekli kako će se oštro suprotstaviti financiranju terorizma. Možda će to biti početak kraja tog užasa”, napisao je Trump.

Saudijci za sve krive svoje kolege, vehabije na čelu s katarskim emirom. Rijad tvrdi kako je Katar financijer raznih terorističkih i sektaških skupina koje destabiliziraju regiju, uključujući i Muslimanskog bratstva, ISIL i Al-Qaedu, te da putem svojih medija promiče njihovu ideologiju i planove.

Osim trgovinske blokade, prekida diplomatskih odnosa i putničkih veza s Katarom, saudijski režim je fetvom izopćio emira od Katara iz vehabijske zajednice, što je teška kazna za vladare čiji legitimitet proizlazi iz njihove vjere.

Međutim, ključna točka optužbe Rijada je  potpora Katara Muslimanskom bratstvu. Saudijska kraljevska obitelji se protivi svakom obliku političkog islama, jer ga vidi kao prijetnju svom legitimiteti zaštitnika dva sveta mjesta – Meke i Medine.

Od osvajanju Arapskog poluotoka u 20. stoljeću, kasnije savezu s britanskim imperijalistima, kuća Saud vlada uz suglasnost vehabijskog klera. To je vrlo osjetljiv kompromis u kojem se pravo za kontrolu nad državnim i nacionalnim sredstvima dobiva u zamjenu za potporu saudijske države fundamentalističkoj vehabijskog ideologiji koja odobrava, pa čak i nalaže ubijanje muslimana koje se smatra “hereticima” i “idolopoklonicima”, a to su uglavnom šiiti i alaviti.

Saudijska dinastija Muslimansko bratstvo smatra modernim kumom  političkog islama i velikim izazovom za legitimnost vladavine kraljevske obitelji. Saudijska Arabija ih ne podnosi i klerici bliski režimu ih smatraju “devijantnima”.

Vladajuća obitelj Saud je krenula opasnim putem u održavanju obiteljskog monopola nad resursima zemlje. Podsjetimo da se većina nafte u zemlji nalazi u području naseljenom šiitskom manjinom.

Sporazum režima i vehabijskog klera zahtijeva da država Saudijska Arabija osigura golemu pomoć u izvozu vehabijske ideologije diljem muslimanskog svijeta, ali moć mora ostati u rukama obitelji Saud, kralja i prinčeva, a ne klerika.

Drugi stup u pravilu je zapadni imperijalizam. Britanci i Amerikanci su u to vrijeme saudijsku monarhiju vidjeli kao branu koja će spriječiti širenje sekularnog nacionalizma u arapskom i muslimanskom svijetu. To je razlog zbog kojeg liberalne demokracije nikada neće pretjerano kritizirati Rijad, jer je za njih od vehabijske ideologije opasniji sekularni nacionalizam, koji se gotovo u pravilu lako pretvara u anti-imperijalistički. Stoga je bilo logično da su Saudijci i CIA stvorili prvu međunarodnu islamističku terorističku mrežu na svijetu, koja je iskorijenila ljevičarsku i sekularnu vladu u Afganistanu. Naravno, govorimo o Al-Qaedi i njezini “potomcima”.

Kraljevska obitelj Katara, kao i populacija emirata od samo 200 000 stanovnika, dok ostatak od oko 2 milijuna čine strani radnici, nominalno su vehabije. Ipak su izabrali drugačiji put za stjecanje političkog legitimiteta, iako su ostali izvoznici terorizma.

Emir Katara, ranije njegov otac, pokušali su ojačati svoju panarapsku muslimansku politiku uz pomoć svog ogromnog bogatstva, ali kroz agresivne strategije koje su uključivale znatnu podršku Muslimanskom bratstvu. Katar je s milijunima dolara financirao kratku vlast egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, prije nego što je vojnim udarom srušen 2013. godine. Saudijci su s milijunima dolara financirali bivšeg generala i aktualnog egipatskog predsjednika Al-Sisija, koji se također izolaciji Katara i ne želi čuti za aktivnosti Muslimanskog bratstva u zemlji.

Katar se potrudio postići veliki ugled u svijetu kroz televiziju Al-Jazeera, kojom je često iritirao Saudijsku Arabiju, kraljevsku obitelj Kuvajta i UAE, ali i zapadne imperijaliste. Al-Jazeera je s punim pravom optužena za otvoreno favoriziranje svrgnute vlade Muslimanskog bratstva u Egiptu i protjerana iz zemlje. Saudijska Arabija i druge zaljevske zemlje su je ranije protjerali na godinu dana i osam mjeseci nisu imali diplomatske odnose s Katarom.

Međutim, unatoč razlikama su Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati povezani sa Sjedinjenim Državama i podržavaju terorizam u Siriji. To je naprosto stvar samoodržanja, kao što nasljedni režimi moraju odbaciti demokraciju.

Kao marionete zapadnjačkog imperijalizma, sve ove zemlje su, za razliku od arapskih nacionalista, na kraju podređene Washingtonu. Oni su u savezu s najreakcionarnijim elementima vehabijskog klera, od kojeg traže podršku za svoje islamističke ratove. Osim toga, među zaljevskim monarsima svi misle da će izvozom terorizma svoje režime spasiti od srdžbe islamističkih ekstremista. Međutim, težina ovog proturječja počinje utjecati na sudbinu svih zaljevskih režima, ali ta proturječja daju prve naznake poraza američke politike.

Donald Trump izgleda da iskreno vjeruje kako je prisilio Saudijce da odbace islamistički teror i da kazne Katar zbog potpore ISIL-u i Al-Qaedi. Zar je moguće da Trump ne zna da glavni akter u ratu nisu ni Saudijska Arabija, ni UAE, Kuvajta ili Katar, nego CIA, koja je pravi kum “Islamske države”.

CIA ne mora nužno biti u savezu s Trumpom, a možda i komuniciraju jedni s drugima. Tako se Amerika pretvorila u zarobljenika Al-Qaide i njenih ogranaka koji se za imperijalističke interese bore u jugozapadnoj Aziji. Ako se teroristima uskrate usluge, prestane im se slati oružje, novac i pružati zaštita, onda bi rat protiv Sirije u trenutku bio izgubljen, a napad na Libiju, kojeg je NATO pokrenuo 2011. godine, završio bi porazom.

Bez islamističkih ekstremista i terorista bi Washington morao rasporediti masovne snage u regiji, što je misija koju američki narod, kakav god da jest, neće prihvatiti.

Saudijski režim je među prvima koji ne može ili neće preživjeti kada dođe do kraja rata u Siriji. Tijekom sukoba u toj zemlju su teroristi “Islamske države” i frakcije Al-Qaide prešle Rubikon i Saudijskoj Arabiji 2014. objavile rat. Međutim, “objava rata” se dogodila proglašenjem “kalifata”, ne toliko u vojnom smislu.

Ideološke razlike između Al-Qaede i Islamske države su se trebale odgoditi do uspostave “kalifata”, a ISIL na to nije bio spreman, iako obje frakcije imaju istu ideologiju.

Ako teroristi budu poraženi u Siriji, oni će se osjećati izdanima i sav svoj bijes će usmjeriti protiv svojih bivših zaštitnika i zaljevskih šeika. Al-Qaida će se pretvoriti u ISIL i bit će nemilosrdna prema svojim bivšim sponzorima.

Zato je nemoguće vjerovati u tvrdnje da će Saudijci odustati od potpore ISIL-u i Al-Qaedi ili da će tražiti da se te organizacije razoružaju. To pogotovo neće učiniti CIA, koja je redovito uklanjala teroriste u trenutku kada je njen trag postajao pretjerano očit.

“Zna li Trump da mu Saudijci samo bacaju prašinu u oči? Tko to zna i ima li to ikakve važnosti? Pod težinom vlastitih proturječja će SAD morati zaustaviti kriminalnu agresiju na Siriju. Na kraju će se omča naći oko vratova američkih saveznika iz Perzijskog zaljeva, ali će to biti njihov problem”, vjeruje Glen Ford.

bliski istokrespletTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

“Ako teroristi budu poraženi u Siriji, oni će se osjećati izdanima i sav svoj bijes će usmjeriti protiv svojih bivših zaštitnika i zaljevskih šeika” – ne nuzno ili barem ne u opsegu niti u intenzitetu kojim su sudjelovali u pohodima na Siriju, Libiju i Irak. Ne smijemo zaboraviti da ISIL u svojim temeljima ne pociva na ideologiji niti religiji (sjetimo se fotografija njihovih boraca koji se ne znaju ni moliti) nego na placenistvu, borbi koja traje dok se prima novac i resursi. Kada ti izvori presuse, nestaje i motivacija. I koliko god se moze ocekivati od nekih radikalnih (mogli bi reci – naivnih) skupina da izginu za “njihovu stvar” jer su progutali pricu, vecina se bude preobukla i nastojala utopiti u gomili. Do nove prilike i novog sponzora. Inace identicna sudbina ceka i saudijsku vojsku – zasnovana je na placenistvu – vecina vojnika su im strani placenici – domace stanovnistvo… Čitaj više »

subaru
6 godine prije

Kraj zaljevskih režima će biti kad se tama prosvjetli a to je moguće jedino uz pomoć asteroida.

Baba Vanga.
6 godine prije

Sve je tu oko Katara mutno evo citam da su porucili avione od USA F15 za 12 milijardi bas kao sto sam i pisao da treba da urade ?☺?

Antonio
6 godine prije

interesantna prica.
Ali cujte ovu sto je danas napravio Putin.
Ruski je pretsednik danas izjavio da je spreman da da politicki azil smenjenom direktorom FBI- ja Dzejm Komi. Putin gleda ovog coveka kao Snouden.
– MKomi treba da zna da sam spreman da mu dam azil – izjavio je Putin, prenose mediumi.

Putin jednostavno zna kako treba sa Vasingtonom.

Brane
6 godine prije

Koreografirana pljačka u pozadini svega. Ameri su podboli saudske pse na svog patuljastog susjeda, i sad ovaj mora platit reket 12 biliona dolara da bi ga ameri štitili. Reket se zvanično zove ‘kupovina F-15’, ali u stvarnosti nema veze s ničim osim pljačkom. Katar ne zna što bi s tim avionima i da ih dobije besplatno, dok istreniraju svoje pilote i dobiju avione proći će barem 2 godine, a i onda se ne mogu obraniti od svojih susjeda s time. Čisto reketarenje. Da nisu platili za te avione, ispostavilo bi se da su toliko zli da ih se mora svrgnuti s vlasti.

Alen
6 godine prije

Dobar tekst.. Slaze se s mojim razmisljanjem da se sprema frka u ummetu za glavnog baju…

Porazom ksa dolazi do poraza ideologije..
Osjeili su turska ,iran dosta ostalih da se vehabijama sprema kraj kako se razvaljivaju u siriji ( a sirija ih je i razotkrila siroj javnosti a i neupucenim muslimanima) pa se spremaju…

A jos tu pored toga ima stotinu svakojakih interesa sto zapada,rusije,izraela…
Mogao bi i bliskoiszocni lonac eksplodirati malo jace kad se sve sabere…

anarho
6 godine prije

Babicu svaka cast na koristenju (imho) jedinog pravog termina koji opisuje ovu danasnju “posast”, za koju subaru npr. koristi srednjovjekovni termin “tama”, no za to postoji tacniji i eksplicitniji termin tj. zapadni imperializam, tacnije anglo-americki neoimperializam. Za razliku od apokalipse kojom teze i neoimperialne sile i nekolicina srednjevjekovnih zanesenjaka, ovaj svjet moze spasiti (citiram f.k. iz cg) “samo spoj istinoljubive teorije i vitalne prakse” sto multipolarnost BRICSa, alternativni, antiimperialisticni i alterglobalisticki pokreti, mediji i pojedinci kao sto ste npr. Vi ili ovaj portal (nadam se) predstavljaju … hvala i samo napred!

Nnnn
6 godine prije

Kada su 2016 objavljeni “Panama Papers” na listi je bio i bivši katarski Emir (tata) Hamad bin Khalifa Al Thani. Budući da su računi u Panamu služili za izbjegavanje plaćanja poreza, vidjeti njegovo ime na listi je bilo čudno. U Katru ionako nitko ne plaća porez pa Emir pogotovo s time ne bi trebao imati problema.

Za mene su postojale tri razloga zašto je to uradio:
1. Mogućnost da bude uklonjen sa trona, sto se i dogodilo (To isto je on napravio svome ocu i izgnao ga u Saudijsku Arabiju);
2. Mogućnost da se njegova porodica ne održi na vlasti;
3. Mogućnost da Katar prestane postojati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI