Kreće popis stanovništa, zašto u pLandemiji? Zašto laže Državni zavod za statistiku? Bojkotirajmo ih svi redom jer oni skupljaju podatke zbog potpune kontrole nas i naših navika

Bojkot popisa stanovništva-Hrvatska-2021

Negdje sredinom ljeta krenule su prve informacije kako nas s jeseni čeka popis stanovništva. S obzirom da smo u toj strašnoj, smrtnoj pLandemiji, bilo je za očekivati kako će se isti popis odgoditi kao što se odgađaju mnoge druge stvari. Pa tako recimo, praktično bez rasprave, 2020. je donesena izmjena Zakona o osobnoj iskaznici . A sve zbog pLandemije. O tome su pisali i mediji.

Istekle osobne iskaznice vrijedit će do 30 dana nakon završetka epidemije

„Svim građanima, kojima je osobna iskaznica istekla za trajanja epidemije, ona i dalje vrijedi u Hrvatskoj dok se ne proglasi kraj epidemije, no ako putuju u inozemstvo, moraju provjeriti mogu li s njom ući u drugu državu, rečeno je Hini u ponedjeljak u Ministarstvu unutarnjih poslova. S ciljem smanjenja fizičkih kontakata te zaštite građana, Sabor je prošle godine izmijenio Zakon o osobnim iskaznicama tako da je iskaznicama produžen rok i to na najdulje 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije. Ista pravila vrijede i za vozačku dozvolu.“

Istekle osobne iskaznice vrijedit će do 30 dana nakon završetka epidemije

Tako su Državni zavod za statistiku i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva 10. rujna 2021. održali pressicu o nadolazećem popisu stanovništva. Govorili su Lidija Brković, glavna ravnateljica DZS-a, Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, i Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva, kućanstava i stanova u RH.

Glavna ravnateljica SZS-a je rekla tada:

“Popis 2021. provodi se prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom popisa. Što se tiče popisnog upitnika, on sadrži identifikacijske podatke, tri pitanja koja se odnose na kućanstva, 20-ak pitanja o stanu te 38 pitanja za svaku osobu. Trajanje popisivanja ovisi o broju članova kućanstva te podacima koji se daju.” Cilj DZS-a je bio da upitnik bude jednostavan i pregledan te da ne zbunjuje ljude i mislim da smo u tome uspjeli. 20-ak minuta je dovoljno da se odgovori na upitnik. Uz svako pitanje smo predvidjeli i pojašnjenje, ako nekome nešto nije jasno.“

Prema rečenome na pressici popis će se odvijati u dvije faze:

  • Prva faza popisa

Građani popisu mogu pristupiti koristeći vjerodajnicu za platformu e-građani, dovoljno je da ju jedna osoba posjeduje.

“Platforma e-građani automatski prepoznaje osobu koja se prijavila i postavlja ju kao referentnu osobu i ona popisuje cijelo kućanstvo. Referentna osoba daje sve podatke i nakon uspješnog zaključavanja i slanja e-popisnice e-ispitanik može vidjeti jedinstvenu šifru generiranu u trenutku slanja popisnice, koju će dati popisivaču pri terenskom popisivanju. Bitno je da građani znaju da navedenu šifru treba zapisati, slikati mobitelom ili pospremiti da ju mogu kasnije predati popisivaču.“

  • Druga faza popisa

U toj fazi na teren izlaze popisivači koji će u osobnom intervjuu i s pomoću računala popisati sve popisne jedinice koje se nisu popisale u prvoj fazi.

“Situacija nastala zbog covida-19, postavila je mnoge izazove u provedbi popisa. Prvotno je popis planiran za travanj ove godine, ali je zbog epidemiološke situacije odgođen za rujan. DZS će poduzeti u provedbi popisa sve mjere za uspješno provođenje mjera Stožera civilne zaštite.”

Brković je rekla da će „…prvi rezultati biti objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja na terenu, a konačni rezultati objavit će se prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka DZS-a.“

A kako izgleda popisni upitnik pogledajte ovdje.

Naši spikeri u Saboru nisu o svemu ovome razmišljali kad su izglasavali (a zasigurno ni pogledali prijedloge izmjena) Zakon o izmjenama i dopunama zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. , koji je hrvatski Sabor donio (izglasao) 26. ožujka 2021.,  objavljenog u NN 34/21 a na snazi je od 03. 04. 2021.

Usklađenost s propisima Europske unije

Članak 2.

Ovim Zakonom osigurava se provedba sljedećih uredbi Europske unije:

– Uredbe (EZ) br. 763/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. srpnja 2008. o popisu stanovništva i stanova (SL L 218, 13. 8. 2008.); (u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) br. 763/2008)

– Uredbe Komisije (EU) 2017/712 od 20. travnja 2017. o utvrđivanju referentne godine i usvajanju programa statističkih podataka i metapodataka za popis stanovništva i stanova predviđenih Uredbom (EZ) br. 763/2008 Europskog parlamenta i Vijeća (SL L 105, 21. 4. 2017.). Poveznica

Članak 46. Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. u prekršajnim odredbama regulira iznose novčanih kazni (koje su znatno porasle) i to kako slijedi:

Novčanom kaznom od 2000,00 do 5000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako:

  • odbije dati podatke o popisnim jedinicama iz članka 9. ovoga Zakona (članak 10. st. 1.)
  • prilikom davanja odgovora na pitanja u Popisu da netočne podatke (članak 10. st. 2.)
  • prilikom davanja odgovora na pitanja u Popisu da nepotpune podatke (članak 10. st. 2.).

Što iz ovoga možemo zaključiti? Određene kazne odnose se na:

  • Obijanje davanja podataka o popisnim jedinicama
  • Davanja netočnih podataka
  • Davanja nepotpunih podataka.

Zašto su određene ovako visoke kazne? Kome one uopće trebaju, osobito u današnjim okolnostima? Gdje je  bilo 150 spikera u Saboru?

Čujem, pokrenulo njih 17-est postupak interpelacije Vlade zbog postupka oko popisa stanovništva i mogućih manipulacija te zahtjevom za odgodom popisa. Opet ćemo gledati „pripetavanje“ za govornicom zabrnjičenih spikera bez efekta i rezultata. A tek rješenja?

Pa oni godinu dana nemaju rješenje ni za šta. Režim može biti zadovoljan, nitko ih ne ugrožava, ponajmanje spikeri – čitači tuđih tekstova. Jadno da ne može biti jadnije. U javnosti su se, opravdano, pojavila mišljenja građana koji su to iskazali čak i na duhovit  i vrlo zanimljiv način:

No, Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva, kućanstava i stanova u RH na pressici je rekao:

Popisivači ne trebaju negativan test, tj. neće trebati predočiti negativan test na covid. Preporučili smo da se pridržavaju mjera, no ako ih građani ne žele pustiti u svoje domove, mogu se popisati i ispred stana. Ako je osoba u kućanstvu u izolaciji, s tim da popis traje dovoljno dugo, dovoljno je vremena da popisivač ponovno posjeti kućanstvo i popiše ga.  Mi kao Zavod za statistiku ne možemo natjerati da se cijepe, no prema našim podacima, vrlo veliki broj popisivača ima covid-potvrdu.”

Ako je tomu tako bilo bi sasvim uredu da je onima koji je traže pokažu.

Čega se imaju bojati?

Stoga bojkotirajmo popis. Nema otvaranja vrata popisivačima, neka ga odgode. Nije ovdje riječ o uobičajenom popisu svakih 10 godina. Ovo je evidentno buduća manipulacija podacima i u konačnici potpuna kontrola preko njih. Onemogućimo ih.

BOJKOTOM!

CovidhrvatskaPlandemijapopis stanovništva
Pretplatiti se
Obavijesti o
153 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dejan
2 godine prije

Zašto? Zato! Svako zašto ima svoje zato.

Tupko Glupko
2 godine prije

Koji izraz – 150 spikera 🙂 Ovih koji se javljaju više od jednom mjesečno u Saboru valjda ima 20, tako da ih generalno precjenjujete sa izrazom spikeri. Jer oni nešto i govore. Koliko vidim, zjapi prazna sabornica, bilo je to i prije Covid mjera. Dolaze zastupnici čoporativno petkom kada se glasa – naravno, oni koji su trenutno na vlasti. Nego, bilo bi zanimljivo vidjeti koliko je zakona koji su došli na glasanje u Sabor ovih 30 godina bilo odbijeno na glasanju? Brojka je vrlo vjerojatno daleko manja od 1%. Sabor služi samo da se izglasa ono što zastupnicima dođe na stol. Uz više ili manje priče. Bolje bi im odgovarao naziv dizači ruku nego spikeri. Ovi koji su na vlasti (saborski zastupnici koji čine većinu) znaju da moraju dići ruku čak i ako su protiv nekog zakona, a ovi koji nisu na vlasti znaju da se mogu postaviti na trepavice,… Čitaj više »

Žao mi je
2 godine prije

Hvala na ovoj temi. Naime, imam i sam predrasuda oko samih informacija koje se u tom anketnom pamfletu nalaze. Čitajući taj isprdak, uviđam da postoje trik pitanja u kojima se debelo zadire u privatnost, a ona gospoja iz ureda za statistiku da odbijanje participiranja u popisu ne podliježe GDPR-u te se može sankcionirati od 2000-5000 ćuna. Dođi, utvrdi brojno stanje na adresi i moš ići. Zaboli te imam li klozet, wc, plin, internet i ostalo. To će kao odgovor dobiti onaj koji dođe mene popisati, a sada, zamolit ću koji je to Zakon, pravni akt koji mene tjera da mu moram priznat sve ovo ostalo gore pobrojano?

Mikojan
2 godine prije

Neću bojkotirati, neka netko zaradi plaću, nemam ništa protiv toga, masku ne smije imati, moram ga dobro vidjeti a pošto kod specijaliste u bolnicu nisam mogao bez testa starijeg od 48 sati, ideja da tražim isto mi se dopada, moja kuća, moja imovina, moja pravila koje su jednoglasno donešene na sastanku kućnog stožera za obranu digniteta doma i vrhovnog stana. Pa kome krivo, kome drago.

pozitivan pesimista
2 godine prije

kad bi samo znali kakve sve imamo navike, nebi sigurno;)

Yoli
2 godine prije

Zavrsila sam fax 2020.. zbog cijele ove situacije ne mogu naci posao u struci… prijavila sam se za popis stanovnista da barem nesto zaradim.. ja sam od samog pocetka PROTIV maski, PROTIV cijepljenja, bila sam na nekoliko prosvjeda protiv mjera… I ONDA VI TRAZITE DA JA IMAM COVID POTVRDU, a protiv toga ste??? Sto sam ja kao popisivac vama skrivila?.. ljudi vi prelazite iz krajnosti u krajnost, kakva je korist od bojkota? Mislite da cete se stvarno izboriti za nesto na taj nacin???

ilber
2 godine prije

Trenutni pastir s naslovnice, želi samo bolje upoznati svoje stado.

Tupko Glupko
2 godine prije

Koje pitanje u naslovu članka..

Zašto?

Zato što je u Hrvatsku u ovo doba ove strašne pandemije SAMO u kolovozu ušlo skoro 4 milijuna stranih turista i ukupno je ostvareno 30,7 milijuna noćenja:

U kolovozu ostvareno više od 30 milijuna noćenja | Business HTZ

Ovdje se vidi da je 28% ovog broja noćenja u kolovozu bilo samo u Istri – na 210.000 Istrana, čak 270.000 gostiju u prosjeku dnevno.

A oni najmanje PCR pozitivnih po glavi stanovnika?

Janoš
2 godine prije

1. scenario Dragi, netko zvoni na vratima. Evo sad ću. Otvaram… Dobar dan izvolite što trebate. Dobar dan ja sam popisivač stanovništva. Pitam, jeste li cijepljeni? Pa naravno i vadi potvrdu. Žao mi je, ne možete nas popisati. Cijepljeni šire virus i ne mogu vas pustiti unutra. A ovdje vani ne možemo jer će svi susjedi slušati povjerljive podatke. Znate, prema zakonu o zaštiti podataka to nije dozvoljeno. 2. scenario Dragi, netko zvoni na vratima. Evo sad ću. Otvaram… Dobar dan izvolite što trebate. Dobar dan ja sam popisivač stanovništva. Pitam, jeste li cijepljeni? Ne nisam, rečeno nam je da ne trebamo biti cijepljeni i da ne trebamo imati negativan PCR test. Žao mi je, ne možete nas popisati. Zakon vrijedi za sve jednako. Ja se već godinu i pol patim pod maskom a vi bi se sada samo tako prošvercali. Pravite budale od nas. 3. scenario Dragi, netko zvoni… Čitaj više »

Spacevoodoo
2 godine prije

Mislim kako se ne treba zamarati s ovim glupostima i na to trošiti vrijeme. Kod produženja vozačke dozvole je još gore, skida se puni psihološko emocionalni profil koji s vožnjom automobila nema veze, pitanja su luđa nego za specijalne vojne postrojbe ili vojne pilote. Jasno je kako sve to služi za analitiku u svrhu manipulacije. U koji god segment društvenih odnosa se zagrebe smrdi do stratosfere. Istraživanje i analiziranje po dubini i širini segmenata društva ne vodi ikud. To jednostavno nema smisla jer dok se mi zabavljamo s tim beskonačnim detaljima sve ide dalje za iste pare. Uzrok poblema je u srži kontrolnog sistema do koje se nemože doći analizirajući posljedice jednu po jednu jer je to izvrstan način za zamutiti i um i percepciju te podići razinu zomboidiziranosti. Logika i racionalizacija su kao lijek, djeluju samo do određene koncentracije, iznad te razine počinju eksponencijalno štetiti. Najprije je potrebno shvatiti… Čitaj više »

Eto i mene
2 godine prije

A cemu su do sad sluzili popisi ako ne istome?
Znam da se mnogima tek sad pale neke lampice, ali mnoge stvari su bile tu i prije plandemije i sluzile su istim gospodarima kao i sad, samo sto je sada to malo ocitije…

tuf
2 godine prije

Naivno bi se moglo pomisliti da se statistička analiza popisa stanovništva bude koristila za razvojne strategije ili kao podloga za akcije u cilju povećanja standarda građana. U praksi se podaci budu koristili za uvođenje novih poreznih nameta.

xxx
2 godine prije

popis imovine

Jery
2 godine prije

Bojkot svega što rade i zahtjevaju je jedino riješenje. I to sve dok ta bagra lopova, izdajnika i lažova ne ode zauvijek!

Yoli
2 godine prije

Bravo, lijepo napisano..

qolints
2 godine prije

Zalit ce te vi svi za Titom.
Za vrijeme Tita nitko vam nije trazio ovako ispovidanje vlastima.
Citajte sto je napisao Snowden.
Svi ste odreda gl -u- pani ako vam ne smeta davati ove podatke o sebi.
Za vrijeme Tita se isto pravio popis i postavljala pitanja ali nitko nije uzimao tvoj OJEB.
Hebala vas zapadna demokracija, hvala bogu ova tiranija nije zahvatila druge zemlje sirom svijeta koje nisu bas “demokratske” kao EU ili Europski Sovjet.

qolints
2 godine prije

A gospodjica Yoli ce reci kasnije, ja sam samo radila moj posao.

Zvrk
2 godine prije

i moja malenkost se prijavila za popisivača
što ćeš, i ovakav posao kratkoročno dobro dođe
nekakva zapošljavanja na duži rok, bilo u struci ili ne su bojim se teška misija
žao mi je što sam po mišljenju pravovjernih logičara prodao se sistemu međutim nisu svi samodostatni
otkad se provode popisi, oduvijek je bilo manipulacija tako da je suvišno otkrivati toplu vodu

Wraith
2 godine prije

Zašto Logično briše moje komentare? Hvala!

Damir
2 godine prije

To je popis stoke, nema uvjeta za pristup mome domu, pristup je strogo zabranjen kriminalnoj i mafijaškoj agenturi, nema ,kako vi nama tako mi vama, to je prihvaćanje igre, sa zlom nema kompromisa ni pod kojim uvjetima.
Nemojte mi zamjeriti, ali svatko tko prihvati ponudu da bude popisan i da odgovara na neka njihova pitanja je totalna glupa budala kojoj nema spasa.

Hrvatinci
2 godine prije

oe24.at/oesterreich/chronik/wien/zwoelf-jahre-haft-fuer-ueberfall-auf-wiener-schulbrueder

TheBan
2 godine prije

Ana – u startu mi se ne sviđa naslov i podnaslov.
No neću dalje ništa komentirati prije nego vidim upitnik (vjerojatno sutra).

Krle
2 godine prije

Lijepo. Jedva čekam da vidim kako je to prošlo i komentare nakon popisa.

Bosanac
2 godine prije

Gazda (sa zapada) naredio Plenkoviću da se ovce prebroje da vidi bilans stanja i uspjeha, da zna kolko će im trave pripremit da pasu.

Pokret Otpora
2 godine prije

“Ovo je evidentno buduća manipulacija podacima i u konačnici potpuna kontrola preko njih.” Možete to malo objasniti? Nema tu ni jedan podatak koji trebamo upisati, a da ga već nemaju. Kako će me kontrolirati sa time što sad znaju da imam kuhinju i wc u kući?

marty
2 godine prije

Popis stanovništva se radio 1961., 1971., 1981.,….i tako svakih 10 godina, pa i ove 2021.
Info iz “prve ruke”, popis je trebao početi već u ožujku-travnju ali je zbog svega ovog novonenormalnog odgođeno na listopad (ne računajući e-popis). Na pitanja dajete odgovore koje god vi želite i ne podliježete krivičnoj odgovornosti, a popis služi isključivo za statistiku. Čak niti porezna nema uvid u podatke koje ste dali popisivaču.
Ima propis kojim su uređena prava korištenja tih podataka, i čudno da autorica ovog članka, koja se predstavlja kao pravnici, o tome ne zna ništa.

BIPS
2 godine prije

Ekipa, pretjerali ste ga. Popis nam treba i nema nikakve veze coronom. Iole pismeni ljudi će ga riješiti kompjuterom, nije uopće problem.

viktor
2 godine prije

Čitajući ovaj njihov upitnik jasno je da je to u stvari popis imovine a ne stanovništva.

robert
2 godine prije

gđa. Arna malo ste se preračunali, istina je da ih je u saboru treba biti 151 ali realno ih bude oko 20-tak 😉 kad se glasa onda su svi tu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI