Kremlj komentira pozive na izdaju za sportiste koji mijenjaju nacionalnost

Dmitrij Peskov
19 komentara

Prema riječima portparola predsjednika Dmitrija Peskova, malo je vjerovatno da će poziv, da se ruski sportisti smatraju izdajnicima ako zamijene državljanstvo, dobiti podršku.

Ruski sportisti u širokom spektru sportova povučeni su zbog zabrana koje su nametnule međunarodne federacije nakon početka vojne kampanje Moskve u Ukrajini.

To je pokrenulo debatu unutar Rusije o mogućnosti da sve više i više sportista želi da se takmiči pod stranim zastavama kako bi izbjegli suspenzije.

U očiglednom pokušaju da odvrati od toga, zamjenik Državne dume Roman Teryushkov objavio je prijedlog na svom Telegram kanalu da se svi sportisti koji okrenu leđa Rusiji suočavaju s optužbama za izdaju.

Teryushkov je ukazao na troškove razvoja sportista unutar ruskog sportskog sistema, za koje je sugerisao da je uzaludna investicija ako bi tada predstavljali druge zemlje.

“U proteklih 10 godina, 93 sportista su promijenila sportsko državljanstvo”, rekao je političar, koji je član stranke Jedinstvena Rusija.

„Ispostavilo se da sadašnji zakon stavlja interese pojedinca iznad interesa društva i države“, dodao je Teryushkov.

“Predsjednik je potpisao zakon prema kojem će se prelazak na stranu neprijatelja u uslovima neprijateljstava smatrati izdajom. Smatram da i promjenu sportskog državljanstva za sportiste reprezentacije treba izjednačiti sa činom veleizdaje”, zaključio je on.

Portparol Kremlja Peskov upitan je za svoja razmišljanja o toj ideji – i sugerirao je da to nije nešto s čim se on slaže.

„Ne vjerujem da će ova ideja naći podršku“, rekao je Peskov za TASS u kratkom komentaru.

Brojne ruske sportske ličnosti pitane su za mišljenje o pitanju zamjene nacionalnosti posljednjih mjeseci nakon što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) preporučio zabranu svih ruskih sportista 28. februara.

Bivši svjetski bokserski šampion u teškoj kategoriji Nikolaj Valuev – sada poslanik Dume – nedavno je rekao da ne misli da će Rusija doživjeti egzodus talenata, ali je ipak upozorio da bilo koji sportista koji napravi promjenu neće biti ljubazno gledan.

“Bog je sudija onima koji još uvijek donose takvu odluku. Ali hoće li im olimpijska medalja biti slatka u životu? Neće li morati da odlaze u zaborav u tuđinu?” upitao je Valuev.

„U Rusiji vjerovatno mogu da oproste ljudima skoro sve, ali ne opraštaju izdaju… Znate, u našoj istoriji čak su i ubice postajale sveci. Ali izdajice – nikad.”

Nasuprot tome, bivša osvajačica zlatne medalje na olimpijskim igrama na ledu Tatjana Navka – koja je udata za glasnogovornika Kremlja Peskova – sugerirala je da sportisti ne bi trebali biti prestrogo suđeni ako mijenjaju nacionalnost.

„Što se tiče sportista koji mijenjaju državljanstvo, mogu reći da ne treba tako oštro reagovati na njihove postupke i svađati sve istim četkicom“, rekla je Navka još u aprilu.

“Ne vrijedi neselektivno sve nazivati ​​izdajicama. Svako ima svoj život, svoju priču i svoje razloge. Svako ima pravo na svoj izbor.”

NacionalnostrusijaSportSportisti
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
1 godina prije

Nisam ni za strance u klubovima a kamoli u reprezentacijama!

Jomla
1 godina prije

Kada se sportaš proda za pare i postane reprezentativac, recimo Katara, onda je to u redu, a kada želi da ostvari svoje sportske snove i, pritisnut POLITIČKIM odlukama “sportskih” organizacija, promijeni državljanstvo, to nije u redu?
Ma dajte, uozbiljimo se!

nepoželjni
1 godina prije

Po meni, država treba da brine da se život njezinih građana, u njenim granicama i izvan njih odvija normalno i da svaki građanin može živjeti od svog rada i baviti se svim zakonski dozvoljenim aktivnostima. Zato, smatram da svaki ruski sportaš ima pravo na bavljenje svojim sportom bez obzira da li je amaterski ili profesionalan i da li je to u Rusiji ili izvan nje. Zato, ako Ruska država to pravo nije sposobna omogućiti svojim građanima, onda je potpuno i legitimno pravo svakog građanina, uskraćenih prava, da se prema svojoj volji snađe da se i dalje bavi onim što nije protuzakonito, pa čak i promjenom svog državljanstva. U ovakvom primjeru uopće nije u pitanju lojalnost ili domoljublje jer da bi čovjek bio lojalan i domoljub, država mora omogućiti uvjete za to. (ni jeden zakon ni moral ne obvezuje običnog katoličkog vjernika da bude vjerniji Bogu od Biskupa, Pape ili cijele… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Predsjednik je potpisao zakon prema kojem će se prelazak na stranu neprijatelja u uslovima neprijateljstava smatrati izdajom.

Ruski bokseri su obukli dres Srbije, a ona nije na spisku neprijatelja. To ce uraditi i ostali.

Taj zakon se odnosi na nesto drugo – danas je objavljeno da su ruski hakeri probili bazu SBU sa spiskom ruskih drzavljana koji rade za njih.

Nije važno
1 godina prije

Samo zamislite slučaj da i jedan naš sportaš odbaci naše državljanstvo i preuzme strano?

Max
1 godina prije

I mnogi naši su uzeli strano državljanstvo.

nessy
1 godina prije

Neka se svatko natjece pod zastavom zemlje gdje je rodjen. Kad vidim Hajdukovu momcad, sa pola crnaca (nekad su ih zvali ‘nasi bili ‘tici’), nisam odusevljen. A pogotovo reprezentacije. Nogometna reprezentacija Francuske, ima devet tamnoputih. Za F jos nekako, mnogi su i rodjeni tamo. Za Ruske sportase, mijenjanje drzavljanstva u sadasnjoj situaciji i jeste izdaja. Kako to sankcionirati je druga prica. Nisam za drakonske kazne, dovoljno bi bilo objaviti u svim glasilima tko je to ucinio. Pa neka se srame, a za kaznu, prijezirom, ce se pobrinuti prijatelji i rodbina.

tedi
1 godina prije

Samo jedan je Djokovic.
A sto kazu, Bog sve gleda i ne voli silu,apropo talenata koje daje ljudima, jedna od bozijih kazni na pr. je i kazna MonikI Selesi, dobila je noz u ledja i nikada vise nije zaigrala tenis.
Svi ljudi koji prodaju svoje bozije talente zavrse kao izdajice,pa ma tko to , iz bilo kog naroda I profesije bio.
JEZEVA KUCICA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI