Kriza i neredi u Iraku – U želji za dolazak na vlast stranke mijenjaju tabore

Nemiri u Iraku - Glavni grad Iraka Bagdad
5 komentara

Iako su nakon izbora u Iraku dvije stranke koje su dobile najveći broj glasova sklopile koalicijski sporazum, kojeg su dogovorili klerik Moqtada Al-Sadr i Hadi Al-Amiri, čelnik proiranske koalicije Fatah, na prvoj sjednici Parlamentarne skupštine u ponedjeljak je došlo do preokreta.

Iračke političke frakcije koje su ostvarila najbolje rezultate na parlamentarnim izborima u svibnju su najavile odvojene koalicije u parlamentu i obojica tvrde da imaju dovoljno glasova za formiranje nove vlade.

U nedjelju su zastupnici klerika Muqtada Al-Sadra i premijera Haidera Al-Abadija izjavili kako su stvorili savez koji će im osigurati većinu u parlamentu.

Suprotna frakcija, koju vodi dozapovjednik Hashd Al-Shaabi armije i čelnik njenog političkog krila Fatah, Hadi Al-Amiri, najavio je koaliciju sa strankom bivšeg premijera Nourija Al-Malikija, rekavši kako je formirao vlastiti savez s kojim će imati najveći broj zastupnika u parlamentu.

Parlamentarna skupština od 329 zastupnika će se okupiti u ponedjeljak kako bi izabrala predsjednika parlamenta i pokrenula proces formiranja vlade.

Blok Sairoon klerika Moqtada Al-Sadra je bio prvi na izborima, dok je savez Fatah na čelu s Amirijem bio drugi. Abadijeva stranka Nasr je bila treća, a blok kojeg vodi Maliki je završio na petom mjestu.

Nakon izbora je došlo do zastoja u procesu, jer su se stranke međusobno optuživale za izbornu prijevaru. Proces formiranja vlasti je odgođen za tri mjeseca, ali su je je sud na kraju potvrdio izborne rezultate uz neznatne promjene.

Iračka politika je i ranije bila ranjiva zbog razlika etničke i sektaške prirode.

Bilo koja vlada bude izabrana, mora brzo krenuti s rješavanjem kroničnih problema u zemlji, uključujući lošu kvalitetu osnovnih usluga, te lošu političku i gospodarsku upravu. Također se mora suočiti s velikim izazovom, obnovom zemlje nakon tri godine borbe protiv terorista takozvane “Islamske države”.

U međuvremenu su na jugu zemlje, u gradu Basri, ponovno izbili nasilni prosvjedi zbog loših javnih službi i nezaposlenosti. Prosvjednici su napali i zapalili zgradu pokrajinske uprave, a trojica prosvjednika su poginula, navodno u sukobu sa snagama sigurnosti.

Zapovjednik vojske Jamil Al-Shammari je u srijedu za nedavne smrtne slučajeve među prosvjednicima u Basri optužio “nepoznate ubojice” i rekao kako snage sigurnosti nisu koristile bojevu municiju.

Ubrzo nakon toga je iračka koalicija Sairoon, predvođena šiitskim klerikom Moqtadom Al-Sadrom, pozvala je na smjenu vodećih vojnih časnika u Basri, koji optužuje za nedavne smrti.

“Vlada, kako savezna, tako i lokalna, zadužena je za zaštitu života i sprečavanje korištenja nepotrebne sile”, izjavio je član Sadrove stranke Hassan Al-Akouli.

Zaposlenici luke u Basri su izjavili kako morali obustaviti rad u četvrtak ujutro u luci Umm Qasr, glavnoj za uvoz žitarica i ostale robne iz uvoza kojom se hrani stanovništvo u zemlji, jer su prosvjednici blokirali ulaz. Kamioni i osoblje nisu mogli ući ni izaći iz lučkog kompleksa.

Stanovnici u Basri kažu kako je voda iz slavine puna soli i nemoguće je piti u vrelim ljetnim mjesecima. Iz Ministarstva zdravstva su u Bagdadu priopćili da je  nedavno 6280 osoba hospitalizirano zbog problema s probavom zbog prljave vode.

Prosvjednici su u srijedu blokirali ulaz u luku Umm Qasr, koja se nalazi oko 60 km od Basre, blokirali su i autocestu od Basre do Bagdada i zapalili glavnu zgradu pokrajinske vlade koja gori treću noć.

Uz sve poteškoće, teško je prihvatiti činjenicu da je ovo “spontani narodni bijes”, posebice jer prosvjednici blokadom luke Umm Qasr sami stvaraju uvjete nemoguće za život.

Turski Daily Sabah piše kako je bijes narastao u vrijeme kada se političari bore za formiranje nove vlade. Stanovnici juga se žale na desetljeća zanemarivanja regije koja proizvodi najveći dio iračke nafte.

Vodeći politički akteri uključeni u pregovore o formiranju vlasti u Bagdadu su pokušali odgovoriti na intenziviranje krize, svaljujući krivnju na svoje protivnike.

Aktualni premijer Haider Al-Abadi je u utorak sazvao hitan sastanak kabineta i naložio Ministarstvu unutarnjih poslova da odmah provede istragu o prosvjedima.

Na tiskovnoj konferenciji u četvrtak je Moqtada Al-Sadr pozvao na hitnu televizijsku sjednicu parlamenta kako bi se razgovaralo o krizi u Basri, gradu “bez vode, električne energije i dostojanstva”.

Basra je politička utvrda Sadra koji se predstavlja kao borac protiv korupcije, a sada je ujedinio snage s Abadijem.

Parlament se prvi put okupio u ponedjeljak 3. rujna, ali se izbor novog vodstva zemlje odgodio do sljedeće sjednice koja će se održati 15. rujna.

Snage sigurnosti su srijedu prosvjede raspršile suzavcem i pucale u zrak. Prema zdravstvenim izvorima, poginuo je jedan čovjek kojega je tijekom nereda u glavu pogodila dimna bomba.

S ovim ubojstvom je do sada ukupno poginulo sedam prosvjednika, a na desetke ih je ranjeno. Neki čak od ručnih bombi, rekli su lokalni zdravstveni i sigurnosni dužnosnici, ali ni ovo oružje vojska i policija ne koriste na ulicama Basre.

Daily Sabah dodaje kako stanovnici  Basre i drugih gradova u južnom šiitskom dijelu Iraka prosvjeduju od srpnja “zbog endemske korupcije, ogromne nezaposlenosti i loših javnih usluga”. Basra je druga po veličini pokrajina Iraka i ima oko 70 posto ogromnih rezervi iračke nafte.

U međuvremenu su u tijeku pregovori oko formiranja nove vlade u zemlji i slogani pod kojima se vode sugeriraju da njima upravlja kameleon iračke politike, šiitski klerik Moqtada Al-Sadr.

Kriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
5 godine prije

Divide et impera se primjenjuje još od Rimskog carstva, a i današnje raspadajuće carstvo ga primjenjuje otkada je nastalo.
Ovdje je slučaj o petokolonašima i onima koji su nesvjesno navedeni da rade za petokolonaše, tj. da naprave tamo kaos bez kraja. Odlučni trenuci za Irak, tome treba stati na kraj.
U Hrvatskoj je postojala Vlada nacionalnog jedinstva kada je za to bila potreba – Iračani bi trebali napraviti isto. Vjerujem da sve stranke imaju iste glavne ciljeve – protjerivanje američkih okupatora koji su im dva puta razorili zemlju, obnova gospodarstva, infrastrukture, iskorjenjivanje korupcije, očuvanje postojećih granica, socijalna država, gospodarsko povezivanje sa zemljama u okruženju itd.
Treba krenuti tim putem nekoliko godina da sve krene u pravom smjeru, nakon toga neka se politički prepucavaju.

rodoljub
5 godine prije

Eto kako zapadna demokratija “dobro” funmcionise. Kada treba zapadu, bice novih stranaka, umerene opozicije i sve sto je potrebno da se ne bi postiglo jedinstvo i stvorila suverena drzava.

Zvrk
5 godine prije

Ilajdža Magnir je to opisao u najnovijem tekstu. Uglavnom svodi se na to da Muktada as-Sadr provodi uličnu demokraciju sa ciljem političkog uklanjanja al-Abadija kojeg se smatra kukavičjim jajetom nametnutim od SAD-a. Također bi nametnuo autoritet ostalim šijitskim milicijama.

Siniša
5 godine prije

E sada..uvijek ima nešto što vuče ka teoriji zavjera;zanimljivo da je napadnuto polje Lukoila ali demantovane su žrtve i uzimanje taoca. Još je zanimljiviji napad na Šiite i proIrance.
“”Demonstranti su napali izvorište ‘Kurna 2’ i drže radnike kao taoce“, saopštio je televizijski kanal.

U iračkoj Basri od ponedeljka besne neredi. Ovih dana hiljade demonstranata, koji zahtevaju od vlasti poboljšanje situacije kada je reč sa snabdevanjem grada čistom pijaćom vodom i električnom energijom, održavaju proteste koji prerastaju u sukobe sa snagama bezbednosti.

U petak su demonstranti zapalili Konzulat Irana koji se nalazi u tom gradu.
Učesnici protesta zapalili su i jednu od četiri predsedničke palate u Basri, preneo je lokalni televizijski kanal „El Sumaria“.
U četvrtak uveče demonstranti u Basri zapalili su kancelarije proiranskih političkih partija i pokreta.””

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI