Kriza u Ukrajini nije o Ukrajini. Radi se o Njemačkoj

Skriveni interesi
59 komentara

“Primordijalni interes Sjedinjenih Država, oko kojih smo stoljećima vodili ratove – Prvi, Drugi i Hladni rat; bio je odnos između Njemačke i Rusije, jer tamo ujedinjene, one su jedina sila koja bi nas mogla ugroziti. I da se pobrinemo da se to ne dogodi.” George Friedman, izvršni direktor STRATFOR-a u Čikaškom vijeću za vanjske poslove

Ukrajinska kriza nema nikakve veze s Ukrajinom. Riječ je o Njemačkoj, a posebno o plinovodu, koji povezuje Njemačku s Rusijom, koji se zove Sjeverni tok 2. Washington plinovod vidi kao prijetnju svom primatu u Europi i na svakom je koraku pokušavao sabotirati projekt. Unatoč tome, Sjeverni tok je napredovao i sada je u potpunosti operativan i spreman za rad. Nakon što njemački regulatori daju konačnu certifikaciju, započet će isporuke plina. Njemački vlasnici kuća i poduzeća imat će pouzdan izvor čiste i jeftine energije, dok će Rusija doživjeti značajan porast svojih prihoda od plina. To je dobitna situacija za obje strane.

Vanjskopolitički establišment SAD-a nije zadovoljan ovim razvojem događaja. Oni ne žele da Njemačka postane više ovisna o ruskom plinu jer trgovina gradi povjerenje, a povjerenje vodi do širenja trgovine. Kako odnosi postaju sve topliji, više trgovinskih barijera se ukida, propisi se ublažavaju, putovanja i turizam se povećavaju, a razvija se nova sigurnosna arhitektura. U svijetu u kojem su Njemačka i Rusija prijatelji i trgovinski partneri, nema potrebe za američkim vojnim bazama, nema potrebe za skupim oružjem i raketnim sustavima američke proizvodnje, ni potrebe za NATO-om.

Također nema potrebe za sklapanjem energetskih poslova u američkim dolarima ili gomilanjem američkih riznica za uravnoteživanje računa. Transakcije između poslovnih partnera mogu se provoditi u njihovim vlastitim valutama što će sigurno dovesti do oštrog pada vrijednosti dolara i dramatične promjene u ekonomskoj moći. To je razlog zašto se Bidenova administracija protivi Sjevernom toku. To nije samo naftovod, to je prozor u budućnost; budućnost u kojoj se Europa i Azija zbližavaju u masivnu zonu slobodne trgovine koja povećava njihovu međusobnu moć i prosperitet, dok SAD ostavlja izvana i gleda unutra.

Topliji odnosi između Njemačke i Rusije signaliziraju kraj “unipolarnog” svjetskog poretka koji su SAD nadzirale posljednjih 75 godina. Njemačko-rusko savezništvo prijeti da ubrza pad supersile koja je trenutno sve bliže ponoru. Zbog toga je Washington odlučan učiniti sve što može kako bi sabotirao Sjeverni tok i zadržao Njemačku unutar svoje orbite. To je pitanje opstanka. Tu Ukrajina dolazi na scenu. Ukrajina je ”oružje izbora” Washingtona za torpediranje Sjevernog toka i postavljanje klina između Njemačke i Rusije. Strategija je preuzeta s prve stranice američkog Priručnika za vanjsku politiku pod rubrikom: Podijeli pa vladaj. Washington mora stvoriti dojam da Rusija predstavlja sigurnosnu prijetnju Europi. To je cilj. Moraju pokazati da je Putin krvoločni agresor s dlakavim temperamentom kojemu se ne može vjerovati. U tu svrhu, mediji su dobili zadatak uvijek iznova ponavljati: “Rusija planira invaziju na Ukrajinu.” Ono što je ostalo neizrečeno je da Rusija nije napala nijednu zemlju od raspada Sovjetskog Saveza, i da su SAD napale ili svrgnule režime u više od 50 zemalja u istom razdoblju, i da SAD održava preko 800 vojnih baza u zemalja širom svijeta. Mediji ne izvještavaju ni o čemu od ovoga, umjesto toga fokus je na “zlom Putinu” koji je nagomilao oko 100.000 vojnika duž ukrajinske granice, prijeteći guranjem cijele Europe u još jedan krvavi rat.

Sva histerična ratna propaganda stvorena je s namjerom da se proizvede kriza koja se može iskoristiti za izolaciju, demonizaciju i, u konačnici, cijepanje Rusije na manje jedinice. Prava meta, međutim, nije Rusija, nego Njemačka. Pogledajte ovaj izvadak iz članka Michaela Hudsona na The Unz Review:

”Jedini preostali način za američke diplomate kako mogu blokirati europske kupnje je potaknuti Rusiju na vojni odgovor, a zatim tvrditi da osveta za ovaj odgovor nadmašuje svaki čisto nacionalni ekonomski interes. Kao što je oštroumna državna podtajnica za politička pitanja, Victoria Nuland, objasnila na brifingu za medije State Departmenta 27. siječnja: “Ako Rusija napadne Ukrajinu na ovaj ili onaj način, Sjeverni tok 2 neće napredovati”.

Evo ga u obliku crno-bijelo. Bidenov tim želi “natjerati Rusiju na vojni odgovor” kako bi sabotirali Sjeverni tok. To implicira da će doći do neke vrste provokacije s ciljem da se Putina navede da pošalje svoje postrojbe preko granice kako bi obranili etničke Ruse u istočnom dijelu zemlje. Ako Putin zagrize mamac, odgovor će biti brz i oštar. Mediji će ovu akciju osuditi kao prijetnju cijeloj Europi, dok će čelnici diljem svijeta osuditi Putina kao “novog Hitlera”. Ovo je ukratko strategija Washingtona, a cijela produkcija je orkestrirana s jednim ciljem na umu; kako bi politički onemogućio njemačkog kancelara Olafa Scholza da Sjeverni tok prođe kroz konačni postupak odobrenja.

S obzirom na ono što znamo o protivljenju Washingtona Sjevernom toku, čitatelji se mogu zapitati zašto je ranije tijekom godine Bidenova administracija lobirala u Kongresu protiv nametanja dodatnih sankcija projektu. Odgovor na to pitanje je jednostavan: unutarnja politika. Njemačka trenutno stavlja izvan pogona svoje nuklearne elektrane i treba joj prirodni plin kako bi nadoknadila manjak energije. Također, prijetnja ekonomskim sankcijama je “odbojnost” za Nijemce koji ih vide kao znak stranog uplitanja. “Zašto se Sjedinjene Države miješaju u naše odluke o energetici”, pita se prosječni Nijemac. “Washington bi trebao gledati svoja posla i držati se podalje od naših.” Upravo takav odgovor bi se očekivao od svake razumne osobe.

Zatim, slijedi izvještaj Al Jazeere:

”Nijemci u većini podržavaju projekt, samo su dijelovi elite i medija protiv plinovoda. Što više SAD govori o sankcioniranju ili kritizira projekt, on postaje sve popularniji u njemačkom društvu”, rekao je Stefan Meister, stručnjak za Rusiju i istočnu Europu pri njemačkom Vijeću za vanjske odnose.

Dakle, javno mnijenje čvrsto stoji iza Sjevernog toka što pomaže objasniti zašto se Washington odlučio za novi pristup. Sankcije neće djelovati, pa je Ujak Sam prešao na plan B: Stvoriti dovoljno veliku vanjsku prijetnju da će Njemačka biti prisiljena blokirati otvaranje plinovoda. Iskreno, strategija miriše na očaj, ali morate biti impresionirani Washingtonovom ustrajnošću. Možda su u padu, ali još nisu bacili ručnik. Potrudit će se još jednom i vidjeti mogu li nešto učiniti.

U ponedjeljak je predsjednik Biden održao svoju prvu zajedničku konferenciju za tisak s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Bijeloj kući. Urla koja se digla oko događaja bila je jednostavno bez presedana. Sve je bilo orkestrirano kako bi se stvorila “krizna atmosfera” koju je Biden koristio za pritisak na kancelara u smjeru američke politike. Ranije ovog tjedna, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki opetovano je rekla da je “ruska invazija neizbježna”. Na njezine komentare oglasio se kritičar State Departmenta Nick Price koji je iznio mišljenje da su mu Intelove agencije dostavile pojedinosti o navodnoj operaciji pod lažnom zastavom koju je poduprla Rusija i za koju su očekivali da će se u bliskoj budućnosti održati u istočnoj Ukrajini. Priceovo upozorenje u nedjelju ujutro pratio je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan tvrdeći da bi se ruska invazija mogla dogoditi bilo kada, možda “čak i sutra”. Bilo je to samo nekoliko dana nakon što je novinska agencija Bloomberg objavila svoj senzacionalni i potpuno lažni naslov “Rusija napala Ukrajinu”.

Možete li vidjeti uzorak ovdje? Vidite li kako su sve ove neutemeljene tvrdnje iskorištene za vršenje pritiska na nesuđenog njemačkog kancelara koji je, čini se, bio nesvjestan kampanje koja je bila usmjerena protiv njega?

Kao što se i moglo očekivati, posljednji udarac zadao je sam američki predsjednik. Tijekom konferencije za novinare Biden je jasno izjavio:

“Ako Rusija izvrši invaziju više neće biti Sjevernog toka 2. Mi ćemo tome stati na kraj.” Dakle, sada Washington postavlja politiku prema Njemačkoj???

Kakva nepodnošljiva bahatost!

Njemački kancelar ostao je zatečen Bidenovim komentarima, koji očito nisu bili dio izvornog scenarija. Unatoč tome, Scholz nikada nije pristao na otkazivanje Sjevernog toka i odbio je čak i spomenuti plinovod imenom. Ako je Biden mislio da bi mogao savladati čelnika treće najveće svjetske ekonomije tako što bi ga stjerao u kut na javnom forumu, krivo je pretpostavio. Njemačka ostaje predana pokretanju Sjevernog toka bez obzira na potencijalna rasplamsavanja u dalekoj Ukrajini. Ali to se može promijeniti bilo kada. Uostalom, tko zna kakva bi huškanja Washington planirao u bliskoj budućnosti? Tko zna koliko su života spremni žrtvovati da bi zabili klin između Njemačke i Rusije? Tko zna kakve je sve rizike Biden spreman preuzeti kako bi usporio propadanje Amerike i spriječio pojavu novog “policentričnog” svjetskog poretka? Svašta bi se moglo dogoditi u narednim tjednima. Bilo što.

Njemačka je za sada na superiornom položaju. Na Scholzu je da odluči kako će se stvar riješiti. Hoće li provoditi politiku koja najbolje služi interesima njemačkog naroda ili će pokleknuti pred Bidenovim nemilosrdnim okretanjem ruku? Hoće li zacrtati novi smjer, koji jača nova savezništva u užurbanom euroazijskom koridoru ili će dati podršku suludim geopolitičkim ambicijama Washingtona? Hoće li prihvatiti ključnu ulogu Njemačke u novom svjetskom poretku, u kojem mnoga novonastala središta moći ravnopravno dijele globalnu upravu i gdje vodstvo ostaje nepokolebljivo predano multilateralizmu, mirnom razvoju i sigurnosti za sve ili će pokušati podupirati otrcani poslijeratni sustav koji je očito nadživio svoj vijek trajanja?

Jedno je sigurno; Što god Njemačka odluči, sigurno će utjecati na sve nas.

Autor: Mike Whitney
njemačkaSADSjeveni tok 2ukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Jesmo se,sa ovim člankom,malo vremeplovom vratili na pocetak godine?!?!hvala.

eks
1 godina prije

USA širi maligni uticaj po celoj planeti i okupira (uvodi “demokratiju”) slobodoljubive i nezavisne države. Svet se budi i uvidja to, ali nemaju svi snagu koju ima Rusija, da bi se tome suprotstavili. USA je imperija laži i zla.

none
1 godina prije

kao što rekoh, turbina sjevernog toka 2 je glancik nova 😉

Jednostavno receno
1 godina prije

Kao što napomenuh, nije rat između amera, rusa i kineza već rezanje krila onima koji ojačavaju i traže slobodu. A jasno znaju ako zarate između sebe gube sve. Al kako objasniti nekome tko misli da mu vlastodržaca želi dobro samo zato što ko fol brani interese nacije, a taj isti vlastodržac dvije godine prije izložio čitavu naciju eksperimentu? I ne nije samo jedna strana već sve i sve su uradile isto a samo pokušava pokazati za kakve navijate.

1 godina prije

Logično je u jednom članku imalo naslov :”SAD su ekonomskim sankcijama ciljali Rusiju a pogodili Europu”!!

Jednostavno receno
1 godina prije

Garant jest, al dok rusi izgube mi ćemo tri puta ostati bez svega. Tako da ne veseli se previše. I da dobiju i da izgube mi smo svakako ostali bez svega.

Otpornik
1 godina prije

Ovo je rat USA protiv Rusije i EU. EU žele podčiniti da bude u potpunosti njihova kolonija, a Rusiju uništiti, raskomadati i opljačkati kao Jugoslaviju, samo što bi Rusija bila 10-20 puta veći plijen od Jugoslavije. EU političari su se predali amerima bez ispaljenog metka, primili su velike novce na tajne račune i financiraju rat protiv Rusije.

Mel Gipson
1 godina prije

Istina je da se Ameri s razlogom boje nekog večeg zajedništva između Njemačke i Rusije jer bi ova ekonomija ubrzo bila najjača na svijetu i nitko im nebi mogao parirati, pa ni Amerika. Ali čega se boje Ameri, pa nek se i oni sa nekim udruže gospodarski! – haha.

tihobl
1 godina prije

U Britaniji i po EU veliki redovi za vodu. Ogranocenje je na 5 flasa po glavi.
A istovremeno golf tereni su izuzeti iz restrikcija i zalijevaju se obilno. To su vam zapadne vrijednosti.

1 godina prije

Zbilja izgleda da gotovo nitko nije procitao ovaj clanak koji nema veze sa sadasnjoscu.otpocetka do kraja,sa navedenim dogadjajima i imenima,ovaj text spada u 1.ili 2.mjesec ove godine.aj dobro..hvala.

Max
1 godina prije

Povezivanje Rusije i Njemačke noćna je mora anglosaskih stratega.

Gorki šećer
1 godina prije

Ukratko, Katar( čitaj SAD) su planirali graditi plinovod iz Katra preko Sirije i Turske prema Europi, ali Sirijci nisu dopustili. Zato im je Zapad zajedno sa sunitima Bl. Istoka priredio pakao. E sad, ni Rusima nije odgovaralo da Europa kupuje plin iz Katra koji bi bio jeftiniji od ruskog plina. Međutim nisu Sirijci zbog Rusa odbili suradnju sa Katrom, već zbog dogovora sa Iranom. Naime postojao je plan da Iran preko Sirije i luka u Libanonu isporučuje plin Europi. Na kraju su se I Rusi otvoreno umiješali u rat u Siriji, a ona im je Amerikanac odlučio dovesti rat na kućni prag i zaustaviti Sjeverni tok2.

Rabotnik
1 godina prije

To je otprilike kad se neki dečko i djevojka pogledavaju i svi već i iz daleka vide da će završiti zajedno ali jedna tetka usedjelica sprečava ono što je neminovno. A tetka je već u godinama, ocvala…. Šta misliš da će biti. Hoće li ljubav pobijediti? Ili će svi završiti nesretni?

Weteran
1 godina prije

Podržavam svako uništenje Germanije!

Vojni analitičar
1 godina prije

“…odnos između Njemačke i Rusije, jer tamo ujedinjene, one su jedina sila koja bi nas mogla ugroziti….” Potpuno pogrešna terminologija i razmišljanje. Terminologija zato jer se Njemačka i Rusija nikad neće “ujediniti”. Sve što se svojevremeno moglo dogoditi je da se te dvije države dogovore i podijele zone utjecaja u Europi pa i na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Odnosno da međusobno podijele tzv. “Heartland” i na taj način izbace SAD s tog područja i onemoguće im bilo kakav značajniji utjecaj. Naravno ta geopolitička mogućnost koje su se SAD plašili je bila moguća prije nego što je Njemačku preuzela i u banana državu pretvorila Angela Merkel i sada njeni lakrdijaški nasljednici. Jer nakon dvadeset godina njene vladavine Njemačka više ni u kojem pogledu nije značajan igrač čak ni na području Europe, a kamoli šire. Njemačka je danas samo jedna politički beznačajna vazalna državica koji ni SAD ni Rusija više ne… Čitaj više »

Snailz
1 godina prije

Nijemačka mora pjevat kak pentagon zapovijedi, nema ona kaj koju pm odlučivat za sebe. Ukrajina je bofl-rat koji su dogovorili svi skupa, malo da skrenu pozornost sa farmacije i ostalog. Galvni razlog da rasele to stanovništvo nekamo drugamo. Ak niste pazili onda nemate pojma da je Ukrajina zapravo Izrael 2.0
Brijem da bu Zelensky uskoro bil pušten niz vodu.
Kad ju isprazne polako i potiho Izraelci useljavaju. A tada če vam pogled skrenuti na nešto novo…

Inzersdorf
1 godina prije

Najveći strah Amera je uvijek bio dobra saradnja Nijemaca i Rusa,jedni sposobni i vrijedni a drugi posjeduju ogromna prirodna bogatstva.Protiv njih Ameri nemaju nikakve šanse,i zato je ovo što imamo u Ukrajini dugo pripremano i planirano.Ništa nije slučajno….

Jadranka S.
1 godina prije

Njemacka je ugasila vlastiti sustav proizvodnje fosilnih goriva misleci da ce kupovati fosilna goriva ili plin iz Rusije, a kada potonja zavrne ventil na plinovodu Njemacka ce se naci pred potpunim krahom. Zaboravili su princip samodostatnosti , zeleci udovoljiti ”klimatskim” ludacima.

Drago
1 godina prije

Ja vise volim Ameriku nego moju Hrvatsku.

alexosijek
1 godina prije

Da, ovaj članak (prijevod) je objavljen vjerojatno ranije, početkom godine…Ali, koliko god postavke istog stoje, zanemarena je jedna velika istina: političke elite ili veliki političari koji vode europske zemlje: EU komisija, njemačka semafor koalicija, nizozemski premijer, naš premijer i vlada…sve odreda nekompetentni i korumpirani ljudi, sa gotovo vidljivim psihičkim poremećajem – jer, Biden je najjadnije stvorenje kojima manipuliraju drugi…Ne bi do rata (a niti cirkusa i manipulacija sa covidom) došlo da europske zemlje imaju u svojim vladama ljude kojima je sekundu makar stalo do svog naroda ili zemlje koju predstavljaju…naravno, ovdje isključujem gdina Orbana i Mađarsku (zbog ostalih isto pate)

goran
1 godina prije

ma koja budala vjeruje medijima šta kažu o rusiji,lažu o svemu što se tiče nje.
rusija je u pravu što se tiče svega i imaju pravo očistit državu od nacista.

R M
1 godina prije

USA je teroristicka drzava, mada ne toliko kao Izrael, njihova dejstva po Palestinskim civilima su nevidjeno natopljena krvlju

tihobl
1 godina prije

Najnovija vijest: rusi izvrsili agresiju na Zemlju Franje Josifa. Agresiju su izvrsile posade velikog desantnog broda Admiral Levcenko i velikog desantnog broda „Aleksandar Otrakovski“. Nema podataka o poginulim civilima, a znamo da ruski agresor takve brojeve ne objavljue. Nema podataka i o poginulim ruskim vojnicima.

Ahmat sila
1 godina prije

Rusija je u par mjeseci zauzela teritorij Ukrajine velik kao Velika Britanija i koji je bio branjen sa glavninom dobro izvježbanih i naoružanih neprijateljskih snaga. Ako budu Rusi napredovali istim tempom, za godinu dana če biti Ukrajina prepolovljena. A ako znamo, da posle Slavjanska i Kramatorska ukrajinska vojska nema više jakih utvrda i linija obrane, a njena vojna moč postaje sve slabija, napredak ruske vojske bit če toliko brži. Sve više Ukrajinaca shvača ko jim je stvarni neprijatelj i sve više jih prelazi na stranu Rusije. Več danas može Rusija od prebeglih i zarobljenih Ukrajinaca sastaviti par divizija i poslati jih u završne operacije skupa sa ruskim postrojbama. Cilj ruske operacije nije zauzimanje gradova, nego zauzimanje granica i strateških vojnih, energetskih i privrednih tačaka, koje ne smeju pasti u ruke zapadnih eksploatatora.

Rimtutituki
1 godina prije

Ece inat gas,nece napredovt itd zato jer sam ovdje vec pisao,2019 dolazio usa visoko pozicionirani general u Pentagonu i usred Berlina rekao A.Merkrl” nordstream2 ne e otvoriti nikad,ni po cjenu 3ww” tako i bi.

Ico
1 godina prije

Političari Njemačke ( teški vazali Amerike ) grade EU po uzoru na Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika

CAN
1 godina prije

Sijeverni Tik Tok 2…je neophodan za funkcionirranje industrije,pa skoro svega.
Da nosonje imaju “stvari pod kontrolom”-je vidljivo iz teherana…dakle vodu vari,vodu ladi…cirkuz ide dalje.

tuf
1 godina prije

Netočno, primarni cilj je slabljenje i urušavanje Rusije zbog fanatične potrebe za sirovinama kojih se SAD opet želi domoći kao 90-ih. Slabljenje Njemačke/EU je sekundarni cilj. Europljani previše daju značaj Europi. Ona je konkurentna samo na par područja i SAD-u nije prijetnja – tek dobra, poslušna kujica koja će nauštrb svojih interesa uvijek odano izvršiti radne naloge.

Ingerman
1 godina prije

Ovaj rat je unos razdora između Europe i Rusije. I zato smo glupi. Europljani i njihove elite a isto tako i Putin jer je nasjeo umjesto da je gledao kako Rusiju napraviti još jačom i još bitnije funkcionalnom nakon njegovog odlaska on je vec Rusiju vratio 20 god unatrag i svaki idući dan ovog rata unazadjuje Rusiju a osiromašuje Europu a Ukrajina trpi sve to ×5

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI