Kubanska središnja banka obustavlja depozite u američkim dolarima

Dolari
5 komentara

Kubanske bankarske i financijske institucije neće prihvaćati gotovinske depozite u američkim dolarima od 21. lipnja zbog američkih sankcija, priopćila je Središnja banka Kube (BCC).

“S obzirom na prepreke koje je američka ekonomska blokada nametnula kubanskom bankarskom sustavu za polaganje gotovine u američkim dolarima prikupljenim u zemlji, donijeta je odluka da kubanski bankarski i financijski sustav privremeno zaustavi prihvaćanje računa u toj valuti”, rekao je BCC u četvrtak, kako ga je citirala državna vijest Mesa Redonda.

Prema izjavi, mjera neće utjecati na operacije koje uključuju transfere ili gotovinske depozite drugih slobodno konvertibilnih valuta prihvaćenih na Kubi. BCC je objasnio da je odluka zaštitna mjera za kubanski bankarski i financijski sustav zbog ograničenja nametnutih ekonomskom, komercijalnom i financijskom blokadom dijela SAD-a.

Trajanje mjere ovisit će o ukidanju američkih ograničenja, navodi banka.

Službeni tečaj je 24 kubanska pesosa za 1 dolar, ali banke su javno prepoznale da ne mijenjaju valutu po ovom tečaju, pa stanovništvo dobiva američku gotovinu na crnom tržištu prema vrijednosti od 60 pesosa. Jaz između službenog i neslužbenog tečaja naglo je porastao posljednjih tjedana, posebno nakon što je razmjena ograničena na najviše 300 dolara na promjeni u uredu zračne luke, jedini subjekt koji je to učinio prošlog mjeseca, tvrdeći da od toga nemaju gotovine te vrijednosti za ponuditi.

Washington i Havana imaju napete odnose više od 60 godina, koji vuku korijene od Castrovog svrgavanja vlade koju su podržavale SAD. Za vrijeme Baracka Obame, SAD su poduzele neke korake za normalizaciju bilateralnih odnosa, uključujući obnavljanje diplomatskih veza i širenje putovanja i trgovine, ali taj je proces zaustavljen pod Trumpovom administracijom.

DolarKuba
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mercury
2 godine prije

Ajde, nemoj da sad moram ići tražiti što je u tim sankcijama…

RENEW
2 godine prije

Že vedo zakaj ne uporabljajo mRNA cepiv…

govor
2 godine prije

Sad kad se kuba dedolarizira biti će još bogatija, jer će joj narasti zlatne rezerve.hvala.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Da je Fidel ziv, nebu niko tamo nosio maske i podrzavao plandemiju…

Jimmy
2 godine prije

Ti očito ne znaš da je Kuba 100%tni vazal SAD-a. To sto je kuba tako nazadna je samo paravan za ono sto se na kubi u tajnosti radi kako nitko ne bi posumnjao, a to je cinjenica da imaju veoma razvijenu Biotech i farmaceutsku industriju, koju financira SAD. Druga stvar je to sto je u današnje vrijeme neke stvari tesko skrivati pa se Kuba mora postupno otvarati.

2 godine prije zadnji put uredio Jimmy
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI