Kurdi optužuju Rusiju za izdaju, ali kriju zašto ih Moskva nije mogla zaštititi?

Kurdski vojnik
43 komentara

Turska je u području Afrina pokrenula vojnu kampanju protiv sirijskih YPG snaga. Za to se područje smatralo da je u dobrim vezama s Moskvom, kako pregovara s Damaskom i da neće biti metom turskih napada. No, Erdogan je prošlog četvrtka u Moskvu poslao svog načelnika Glavnog stožera i prvog čovjeka obavještajnih službi, koji su tamo razgovarali s ruskim kolegama. Nakon toga Ankara kreće u ofenzivu, a YPG snage za sve optužuju Rusiju.

“Rusija je sada u savezu s turskim okupatorom”

Zapovjednik kurdskih YPG snaga na sjeveru Sirije Sipan Hemo je danas priopćio “kako je Rusija izdala Kurde u Afrinu i prekršila dogovore koje je sklopila s Kurdima”.

“Rusija je sada u savezu s državnim okupatorom – Turskom – i na rubu rata protiv nas. Dvije su godine ruske snage bile u Afrinu, imali smo i sporazume s Rusijom, ali ona nas je izdala i te sporazume zanemarila”, napisao je Sipan Hemo na službenoj stranici internetskoj stranici YPG snaga.

“Stav prema okupaciji Afrina je pokazao da je Rusija neprincipijelna”, rekao je Hemo.

Kurdi su od Moskve trežili zaštitu od “fašističkog turskog režima”, ali pod nemogućim uvjetima

Istina je da su Kurdi u Afrinu puno umjereniji od svojih sunarodnjaka s istočnih područja u Siriji i ugostili su ruske promatrače i vojnu policiju, od kojih su tražili zaštitu od “fašističkog turskog režima”. Sklopljeni su i neki sporazumi, kako tvrdi Hemo, a pod pokroviteljstvom Moskve su pokrenuti i pregovori sa službenim Damaskom. Situacija je općenito bila obećavajuća za Kurde i lokalne milicije.

Međutim, ono što Sipan Hemo ne želi reći je jedna od ključnih odluka čelnika i YPG snaga u takozvanom kantonu Afrin, zbog koje su se ruski promatrači i vojna policija morali povući. Rusko zapovjedništvo je ovu odluku donijelo kako bi zaštitilo živote svog vojnog osoblja, koje se mjesecima trudilo da Kurdi iz Afrina postignu dogovor s Assadom i sirijskom vojskom.

Apsurd je da ovo nije priopćilo rusko ili sirijsko zapovjedništvo ili politički vrh, nego takozvani kurdski oporbeni  kanal na Telegramu “Directorate 4”, koji navodi “kako će vojne akcije u regiji i početak turske kampanje u Afrinu imati negativne posljedice za rusku politiku”.

Kurdi u Siriji
FOTO: Kurdi u Siriji

Dugo vremena o sudbinu Sirije odlučuju Rusija, Turska i Iran. U ovom slučaju, mišljenje sirijskih vlasti se uopće ne pita ili se potpuno ignorira. Tako je bilo i tijekom uspostave zona za de-eskalaciju sukoba, kada su ove tri zemlje podijelile Siriju na njihove interesne zone. Ranije je Damask pokušao je pregovarati s Kurdima u Afrinu. Stanovnici Afrina su pristali priznati sirijske vlasti, ali su odbili ulazak sirijske vojske u kanton. Ali bez Sirijske Arapske Vojske, za koju je Turska odlučila da joj neće biti izravni neprijatelj na terenu, obraniti kanton je nemoguće. Zato je Ministarstvo obrane Rusije moglo zaštititi Kurde od invazije Turske. No, umjesto toga, dogovorilo se s turskim kolegama o predaji kantona”, piše “Directorate 4”, koji otkriva važan detalj o priznavanju sirijskih vlasti od strane Kurda iz kantona Afrin, ali uz zabranu da se sirijska vojska rasporedi na tom području.

Kako su Kurdi u Afrinu mislili da će to izgledati u praksi, nije jasno, ali se iz objave kanala “Directorate 4” vidi da su svjesni kako su im vladine snage mogle pružiti sigurnu zaštitu od turskih napada, iako kasno.

Razlike u stavovima između ruske vojske i Kurda u Afrinu pokazuju da se Kurdi ne mogu osloniti na Rusiju u rješavanju važnih problema, što znači da u budućnosti ne može biti sporazuma s ruskom stranom. To će dovesti do toga da će ostali sudionici u sirijskom sukobu tražiti zaštitu od Irana i Sjedinjenih Država. Zbog američke potpore će Erdogan vjerojatno pokrenuti i vojnu kampanju protiv Sirijskih demokratskih snaga u Manbiju. Daljnje aktivnosti u tom smislu će neizbježno dovesti do toga da će Rusija naoružati Siriju, a borba protiv terorizma izdaleka će samo hraniti isti taj terorizam”, stoji na kraju objave kanala “Directorate 4” na Telegramu.

Dakle, po ovoj uvrnutoj logici, ruska vojska je trebala ostati u kantonu Afrin, možda poslati dodatno osoblje, jer su “gospoda” iz YPG snaga jasno zabranili ulazak sirijske vojske na područje samoproglašenog kantona na sjeveru Sirije. Kako sirijska vojska nije smjela ući, po ovoj logici je usija trebala biti ta koja će Turskoj zabraniti planiranu vojnu kampanju. Sve to je Moskva trebala učiniti u trenutku kada je Washington najavio stvaranje nove vojne sile koja će čuvati granice “Sirijske Federacije”, uključujući i područje Afrina.

Dakle, Rusija je trebala jamčiti sigurnost kantonu Afrin, koji je dio “Demokratske Federacije Sjeverne Sirije” (DFNS), koju Kurdi svojataju pod imenom Rojava, zabraniti Erdoganu bilo kakve aktivnosti u zapadnom dijelu DFNS, ako treba i zaratiti s Turskom, a kada Pentagon na istoku stvori svoje snage za čuvanje “Sirijske Federacije” dati područje Afrina na poklon Washingtonu.

Čini se da sirijskim Kurdima hitno treba nekoliko političara, diplomata i stratega koji će im pojasniti da su krenuli stranputicom koja ih je dovela da se sada sami moraju braniti od invazije turske vojske i proturskih islamističkih skupina u Siriji, koje se bore na strani Ankare. Sada je lako optuživati druge za izdaju, a ranije su tražili sve, dok zauzvrat nisu nudili ništa, osim formalno priznanja Damaska kao središnje vlade, što je bila odluka koja se mogla povući u bilo kojem trenutku.

Islamska državaKalifatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
6 godine prije

Da turske snage zamjene Kurde je za Siriju i Rusiju jednako loše. Turci se neće odande povući, makar ne bez sile i pridružit će se Amerikancima (sa tim područjima, naravno). To je prevrtljiva Erdoganova politika. Turska i Rusija se neće tek tako lako približiti jedna drugoj, previše je povijesti koja ih opterećuje. Iako bi interese mogle i posložiti….

basso
6 godine prije

Kurdi su mogli birati,sa Rusima i postovati teritorijalnu cjelovitost Sirije ili se prikloniti amerikancima.Na njihovu zalost izabrali su ovo drugo,a njihovi “saveznici” se otkad je poceo Turski napad nisu ni oglasili.

Vir mir
6 godine prije

Izbaciti sve strance iz Sirije. Sirijanci da odlucuju o Siriji. Ovo je rapsodija cinizma na svjetskoj razini

trumba
6 godine prije

Previše ovdje ima trgovine. Iz svega će Ameri izać neokrznuti kao uvijek, Kurdi će popušit na sve strane kad vide da im nitko ne stiže u pomoć jer su tvrdoglavi (i dovedeni u licemjernu poziciju preko Amera), Rusija će na kraju ispast medijator pomirenja, a Turska će dobit nešto utjecaja na sjeveru…
taman da ostane enklava da se mogu parkirat zeleni busevi iz ostatka Sirije i da Erdo može vratit onih 3.5 miljuna izbjeglica.
Ovo sređivanje “posla” u Idlibu i Afrinu je zapravo samo predigra za sređivanje juga.

Majk Majers
6 godine prije

Jednom recenicom, Sirijci su popusili kako god da okrenes. Nikad nece imat autoritet nad cijelim svojim teritorijem. Nikad vise. Rascjepali su ih na kantone, mala bara a puno krokodila.

tuf
6 godine prije

Meni se cini da je turska akcija predstava za domacu javnost, kako bi Erdo mogao reci “eto, napravio sam sto sam mogao” – a da je u praksi u dogovoru s Amerima koji ce mu onda kao uskociti i pruziti garancije u obliku svojeg prisustva na kurdskom podrucju – jer su oni saveznik kojeg se mora postovati i cuvati.

zvonimir
6 godine prije

rusiji je drago miješat g..a pa napustit ko srbe kad ij je nato klepnuo…sad kažu bili smo slabi a nebi baš rekao

rodoljub
6 godine prije

Kurdi su prevrtljivi i okrenuli su se Amerikancima, iako su imali korektne ponude od Rusije. Oni misle da ce im Amerikanci napraviti drzavu, ali jako su se zahebali . Oni su Amerima potrebni kao topovsko meso, dok NATO i Pentagon ne instaliraju svoje baze i stvore jos jedno “Kosovo”, ovog puta u Siriji .

Blek stena
6 godine prije

Kurdi su naivne plavuse. Poslije sexa ih svi ostave. Budale. Sada su sa jihadistima ?

Kajzer Soze
6 godine prije

,,Rusija je sada u savezu s državnim okupatorom – Turskom – i na rubu rata protiv nas”
Ako neko za zadnje dvije godine još nije skontao da Rusija,Turska i Iran rade zajedno po velikom broju pitanja onda sa tim nešto nije uredu !
U Siriji postoji ne mali broj Turkmena koje Turci štite a koji se sada najviše nalaze u regiji Idliba postoji mogućnost ne kažem da je tačna ali više je moje mišljenje da je došlo do dogovora Turske i Rusije o njihovom preseljenju na područije Afrina pošto će Idlib po svemu sudeći veoma brzo pasti pod kontrolu SAA !

zvonimir
6 godine prije

rusija je zaboravila na pretke kao i ideologiju koja joj je dala moć….ovo bi mogao bit poćetak kraja za nju i ameriku… amerika sigurno pada a rusiju će napustit bog nakon ovoga šurovanja sa islamistima kontra predaka i crvene zvijezde to nijedan bog ne prašta….

Rokokoko
6 godine prije

Kurdi su vjecni oportunisti i opet su odigrali krivu kartu.

Citac
6 godine prije

Zasto ne kazes: ” isti mi ” !

zvonimir
6 godine prije

rusima se nemože vjerovat desetlječima huškaju srbe za kosovo još i dan danas a kad je zagustilo ostavili ih na milost nato-u

Đuro
6 godine prije

Kurdi dođu nešto kao naši šiptari-samo što šiptari imaju dvije države a ovi ni jednu.

antun comb
6 godine prije

ahahaaa, a pazi teksta i komentara, ruski apologetii i dalje trube po svome….

Zeko
6 godine prije

Kurd rambo boy…..hahahahaha
Da oprasi iz oba kalasnjikova otpuhalo bi ga.

Hash
6 godine prije

Kad je narod-raja imala pameti?
Ako vođe nisu moralne i poštene ode sve u pm.
Ko kod nas

komentator
6 godine prije

Erdogan je rekao da ga zanima Efrin i Manbij, vjerojatno će na kraju doći do trampe u tom dijelu, da proturski islamisti zaumu Efrin a u Manbiju su ionako većina Arapi a Kurdi neka idu preko Eufrata pod američko krilo, to znači podjela Sirije teritorijalno i na interesne zone

tošo
6 godine prije

baš sšteta mi je kurda jer nisu loš narod, imaju želju za svojo državu i imaju svoju pravdu ali igrali su na naopačke karte,,,ako su pametni neka iztrže avtonomiju ali mislim da neče biti tako zbog naopačkih sugestija,,,

palermo
6 godine prije

Ovdje je sve jasno kao dan da su si Kurdi sami krivi za sve ovo što im se sada događa. Nisu htjeli reintegraciju u sirijski ustavno-prevni poredak i imaju to što imaju. Izdali su SAA u Menaghu, pustili su FSA u Azaz, okupirali su dobar dio Sirije gdje nisu nikada živjeli. Masu puta su zabili nož u leđa SAA. Sada je najbitnije da se očisti Idlib i Hama, da se pusti ISIL da osvoji nešto teritorija u istočnoj Siriji gdje su naftna i plinska polja koja sada drži SDF, i onda udariti po ISIL-u pa da SAA uđe u to područje. Mada navodno je SDF pristao na vraćanje tih naftnih polja Damasku, ali nakon ovog razvoja događaja “bumo vid’li”. Ne znači da Turci žele trajno okupirati Afrin i ostala kurdska područja, već želi najuriti YPG. Uglavnom, trebalo bi zabraniti Kurdima, i vojsci i civilima, da se povlače na teritorij pod… Čitaj više »

Vutra
6 godine prije

negdje pročitah da su se kurdi složili oko svega osim da priznaju siriju kao svoju državu…
zašto bi rusi sad izdali asada zbog tamo nekih kurda koji su opasno u koaliciji sa amerima, nek ih ameri brane kod svog saveznika erdogana

alan ford
6 godine prije

ovaj članak je pokušaj, kako nategnuti sve i opravdati ovu pogrešnu odluku Rusije, koja se nikako ne može opravdati. Te Turska je jaka, te Rusija bi riskirala rat a Turskom te ovo, te ono… Rusija je dosada vodila ispravnu politiku zaštite suverene države Sirije. Turska invazija bez mandata UN-a i bez pitanja bilo koga, jest agresija na suvereu državu Siriju, točka!! i ako je Rusija dosada sebe predstavljala kao onoga tko brani Siriju, onda je trebala ostati dosljedna toj politici i braniti je i od Turske. Bez obzira na sve, ta kurdska regija je ipaka dio države Sirije. Opet kažem, Rusija je ovdje napravila statešku i taktičku grešku. Erdogan je blefer i prevarant i ne može mu se vjerovati, Erdogan radi za SAD, Izrael i Zapad. pogledajmo činjenice: nedavno se njemački ministar vanjskih poslova izmirio sa svojim turskim kolegom Džavušouglom i sve je fino izglađeno, kao da nije ništa bilo.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI