Latvija privela 26 ljudi zbog proslave Dana Pobjede

33 komentara

Više od dvadesetak stanovnika Latvije uhapšeno je u utorak zbog kršenja zakona protiv proslave pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom. Policija članica EU i NATO-a čak je oduzela jaknu “Rusija” od muškarca u invalidskim kolicima, a drugog uhapsila jer je u javnosti nosio sovjetske medalje.

Latvijska policija je do 23.30 po lokalnom vremenu prijavila ukupno 26 hapšenja, 38 prekršajnih i četiri krivična slučaja, navodi Delfi .

Dok je većina slučajeva zabilježena u Rigi, glavnom gradu, višestruka hapšenja dogodila su se i u Daugavpilsu. U jednom incidentu, stariji građanin opisan kao “izgleda premlad da bi bio veteran Drugog svjetskog rata” pojavio se u jakni sa sovjetskim medaljama. Kada mu je policija rekla da ga skine, opirao se hapšenju.

Pet osoba je uhapšeno zbog polaganja cvijeća sa “simbolima vojne agresije” na Spomenik slobode u Parku pobjede u Daugavpilsu. Optuženi su za “javnu upotrebu simbola koji veličaju militarističku agresiju i ratne zločine”. U istom parku policija je natjerala muškarca u invalidskim kolicima da skine jaknu jer je pisalo “Rusija”.

Dvojica muškaraca koji govore ruski privedena su u Dubrovinskom parku u Daugavpilsu nakon što su dali intervju za TV3. Njihov grijeh je bilo iznošenje mišljenja da su se fašisti vratili na vlast u Ukrajini, uz podršku EU.

Letonski parlament je prošlog mjeseca zabranio proslavu Dana pobjede kao „omalovažavanje i potkopavanje vrijednosti Latvije kao demokratske i nacionalne države, uključujući podjelu društva, veličanje rata, vojne agresije i totalitarizma, kao i lažno tumačenje historijskih događaja.”

Letonci su se ipak u masama pojavili da polažu cvijeće na groblja i spomen obilježja. Većina hapšenja i citiranja uključivala je stavljanje cvijeća na “zabranjena mjesta”, gdje su nekada stajali sovjetski spomenici prije nego što ih je vlada u Rigi dala uništiti.

Zajedno sa svojim baltičkim susjedima Estonijom i Litvanijom, Latvija se pridružila EU i NATO-u 2004. Oko četvrtine od 1,8 milijuna njenih stanovnika govore ruski, koji se često suočavaju s diskriminacijom . Baltičke države su bile dio Ruskog carstva do 1918., i Sovjetskog Saveza 1940-41. i ponovo između 1945. i 1991. Baltičke republike su insistirale da je sovjetski period predstavljao ilegalnu okupaciju i veličale su one koji su surađivali s nacističkom Nemačkom kao patriote.

Dan pobjedelatvijaRigarusijaSpomenik Slobode
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
11 mjeseci prije

Nedaju fasisti da se slavi pobeda nad fasizmom.

Ringo10
11 mjeseci prije

Dovešće se u red ti nacisti

Noppo
11 mjeseci prije

Dan pobjede je za rusiju, ameriku, englesku, grcku, yugoslaviju i možda francusku. Šta če da slave talijani, švabe, španjolci, šveđani, madžari? Dan evrope da se toliko ne žale.

eks
11 mjeseci prije

Kome smeta proslava dana pobede nad fašizmom ? Odgovor je lak i jednostavan : nacistima .Ovim se samo potvrdjuje da Rusija u Ukrajini ponovo vodi borbu protiv nacizma.

nepoželjni
11 mjeseci prije

Zlo je poput korova, ako samo djelić korijena ostane u zemlji, prije ili kasnije će ponovo zakoroviti vrt…

Bongo
11 mjeseci prije

Novonormalno??
Da li će onda prestati slaviti SVE vojne intervencije ili samo neke?

Ivan
11 mjeseci prije

Pazi sve bivse fasisticke drzavice?

nekoime
11 mjeseci prije

Latvijcima fali malo klasi;ne glazbe. Na primjer, Wagnera.

Steve
11 mjeseci prije

,,…Po svijetu dok te volim
gazi opet cizma
uskrsle sablasti
neonacizma.
Sve sto se desava
ukidanjem slobode
podsjeca na dane
kad ljude odvode…,,

Max
11 mjeseci prije

Ludilo.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

“Više od dvadesetak stanovnika Latvije uhapšeno je u utorak zbog kršenja zakona protiv proslave pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom.”

“Letonski parlament je prošlog mjeseca zabranio proslavu Dana pobjede kao „omalovažavanje i potkopavanje vrijednosti Latvije kao demokratske i nacionalne države, uključujući podjelu društva, veličanje rata, vojne agresije i totalitarizma, kao i lažno tumačenje historijskih događaja.”

Dakle, po novogovoru poraz nacističke Njemačke 1945. što se slavi svakog 9. svibnja u Moskvi je lažno tumačenje historijskih događaja.
Dobro da znamo kako dišu izabrani predstavnici latvijskog naroda.

Nekoime
11 mjeseci prije

Pohapsili 10% stanovništva!

Zoro
11 mjeseci prije

kada se otvoreno počme podržavati nacizam, a baltičke državice su blizu tome, Rusija ima pravo po zakonima Ujedinjenih naroda, kao glavna sila pobjednica nad fašizmom, jednostrano procjeniti da se u tim zemljama ponovo budi fašizam, obavijestiti UN o razlogu svoje intervencije i riješiti problem preventivno. U istom potezu izdati zabranu za bilo kakve vojne ili političke organizacije na tlu evrope od zemalja koje su sudjelovale u napadu na SSSR, a to je skoro cijela evropa. Dakle kraj natoa i eu će nastupiti objavom Rusije jer joj ta prava pripadaju kao rezultat pobjede u 2 sv. ratu ma šta ko mislio o tome. Tada mogu svi na tzv zapadu birati ili nestanak svih skupa ili priznati rezultate 2 sv rata i evropa postaje interesna sfera i sigurnosno dvorište Rusije bez vojnih kapaciteta samo policija sa kratkim oružjem i lovačke puške. Ovo postaje sve izvjesnije kao jedino preostalo riješenje

nessy
11 mjeseci prije

Nikako ne volim generaliziranje , ali ove tri ‘drzave’ su nacisticki orijentirane, ako se moze tako reci. Imaju ogroman postotak ruskog stanovnistva, a dobar dio njih ne moze dobiti drzavljanstvo, bez obzira sto su tamo druga ili treca generacija. Zabraniti proslavu dana pobjede nad fasizmom, je ne samo van pameti, nego i govori puno onome tko zabranjuje.

nessy
11 mjeseci prije

Zabraniti proslavu dana borbe protiv nacizma, jer je to “potkopavanje vrijednosti Latvije”, barem govori o vrijednostima koje se tamo podrzavaju. Antifasizam to ocito nije. Nevjerojatno.

Rabotnik
11 mjeseci prije

Reći ću dvije stvari o Latviji. Jednu pozitivnu i jednu negativnu.

Pozitivna: Mikrotik. To je kompanija/firma koja proizvodi mrežnu opremu i prodaju je po svijetu. Napravili su tu vrlo dobar posao, imam poštovanja prema njihovim proizvodima, znaju šta rade. To je recimo dokaz da se i u maloj zemlji nešto može napraviti.

Negativna: Imamo prijateljicu ruskinju porijeklom iz Latvije, tako da ponekad čujem pokoju crticu o tom društvu. Mama joj još uvijek živi u Latviji (babu sam sreo ali kako priča samo Ruski i Latvijski razgovor nam je bio ograničen) i ima neku mizernu penziju/mirovinu u Eurima. Ne sjećam se točnog broja ali više od pola penzije (70%) ode na grijanje tako da joj djeca šalju novac za sve ostalo.

Naravno da će takav čovjek a pogotovo stariji gledati u prošlost gdje mu je bar bilo toplo ako ništa drugo.

A Mladen bi pendrekom po leđima.

Dokurčilomi
11 mjeseci prije

Idemo onda slaviti 30.01.1933.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI