Lavrov informiše Blinkena o stavu Rusije o Ukrajini i problemu žita

Sergej Lavrov
13 komentara

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obavijestio je američkog državnog sekretara Antonija Blinkena o stavu Rusije o situaciji oko Ukrajine, globalnoj sigurnosti hrane i razmjeni zarobljenika, saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak nakon telefonskog razgovora.

“Dvojica visokih diplomata razgovarali su o trenutnoj situaciji u Ukrajini. Ministar je rekao o principijelnim pristupima Rusije u svjetlu specijalne vojne operacije koja je u toku na teritorijama DNR, LNR (Donjecke i Luganske Narodne Republike – TASS) i Ukrajine i naglasio da ciljevi i zadaci će biti neizbježno ostvareni“, navodi se.

U tom kontekstu, „pažnja državnog sekretara je skrenuta na činjenicu da tekuće preplavljivanje ukrajinske vojske i nacionalističkih bataljona američkim i NATO oružjem, koje se koristi protiv civilnog stanovništva, samo produžava agoniju kijevskog režima, odugovlači sukob i umnožava žrtve”, saopštilo je ministarstvo. „Lavrov je naglasio da ruske oružane snage striktno poštuju norme međunarodnog prava i da se na oslobođenim teritorijama radi sistemski na ponovnom uspostavljanju mirnog života.

Dvojica visokih diplomata razgovarala su i o situaciji u sferi globalne sigurnosti hrane.

“Antoni Blinken je upoznat sa detaljima paketnog sporazuma, potpisanog 22. jula u Istanbulu, u vezi sa transportom ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i o promociji izvoza ruske hrane i đubriva”, saopštilo je ministarstvo. “Ministar je posebnu pažnju skrenuo na činjenicu da je globalna situacija [prehrambena] komplicirana američkim sankcijama i da SAD još nisu ispunile svoje obećanje da će dati relevantna izuzeća za ruski izvoz hrane. On je naglasio da je korištenje ovog problema od strane kolektivnog Zapada u njegovim geopolitičkim interesima je nedopustivo.”

Razgovarano je i o bilateralnim problemima. “Dvojica visokih diplomata razmijenila su mišljenja o problemima bilateralnih odnosa kojima je prijeko potrebna normalizacija”, saopštilo je ministarstvo.

“Što se tiče moguće razmjene zarobljenika sa Sjedinjenim Državama, ruska strana je snažno preporučila stranama da se vrate profesionalnom dijalogu u režimu tihe diplomatije, bez špekulacija i lažiranja”, saopštilo je ministarstvo.

Razgovor je pokrenula američka strana.

Antony BlinkenLavrovrusijaSADukrajinažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivica
1 godina prije

Novinari Indexa pisu i tekstove i komentiraju, lupaju sebi lajkove 😂😂

Josip
1 godina prije

Što već jedno ne stjeraju američku bagru u kurac i ne kažu im imaju li oni dovoljno svojih problema? Pun kufer nam je američkog preseravanja kao da su oni bogom dani da stalnoi nekome izvan svog kontinenta sole pamet. Ovaj glupan Blinken treba dobiti nogu u dupe i marš doma..

tihobl
1 godina prije

U prevodu – dogovoricemo se u tisini oko zita, izvescemo vam zito kako bi SAD opet postale njaveci izvoznik.

tata mata
1 godina prije

lijepo mu je covjek rekao ,nek prestanu sa prevarama i lazima ,i da se ne razlikuju od kriminalaca

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Ovaj sastanak nije bio o Ukrajni pa ni o žitu. Jer ameri i rusi nisu imali high level razgovore još od veljače. Stvar je da je Blinkena pritisla woke agenda kod kuće da pozove ruse na razgovore za razmjenu pritvorene narkomanke. Što je tragedija.
Da tisuće mrtvih ukrajinaca i rusa … i miljuni ljudi pogođenih ekonomskih sankcijama u trećim zemljama (čitaj hrana – afrika) nisu uspjeli postići isto.
Ovo sa Ukrajnom i žitom što je dodano… je da ne bude preočito.

Vanja
1 godina prije

Na nadgrobnom spomeniku ruske spoljne politiku trebalo bi da piše-Hajde da se dogovorimo!Nedavno Kreig Roberts reče da s ludim dogovora nema,ali Rusi su nepopravljivi optimisti.

Austrija
1 godina prije

Za Dan mornarice u Rusiji, Putin je proglasio Ameriku glavnim neprijateljem

Max
1 godina prije

Rusija ne želi glad.

Jomla
1 godina prije

… ruska strana je snažno preporučila stranama da se vrate profesionalnom dijalogu u režimu tihe diplomatije, bez špekulacija i lažiranja
Treba li išta dodavati?!

1 godina prije

Koliko teksta a šta je lavrov rekao stane u jednu riječ , odjebi !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI