Lavrov optužuje CNN

Sergej Lavrov
24 komentara

Dužnosnik veteran Sergej Lavrov izgovorio je teške riječi za američkog novinara.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odgovorio je na niz pitanja američke novinske mreže CNN, koja je ispitivala Moskvu zbog njezine odluke da izrazi zabrinutost oko NATO-a, dok je navodno pojačala svoju prisutnost na ukrajinskoj granici.

Govoreći u petak u Ženevi nakon razgovora sa svojim američkim kolegom Antonyjem Blinkenom, ruski je visoki diplomat ispržio novinarsku tvrdnju da bi Moskva mogla organizirati upad u Ukrajinu, mogućnost koju su zapadni čelnici i mediji u više navrata spominjali posljednjih mjeseci.

“Tvrdite da [Rusija] planira napasti Ukrajinu, iako smo već mnogo puta objasnili da to nije slučaj”, ustrajao je. “Ali kada tvrdite da će se to dogoditi, odmah pitate ‘Zašto sada?’, kad nećemo napasti?”

Odgovarajući na pitanje o potrebi raspoređivanja na granici kada je sigurnosni stav Washingtona i NATO-a ostao prilično nepromijenjen u posljednjih nekoliko godina, Lavrov je rekao da je vojni blok predvođen SAD-om osmišljen protiv najveće zemlje svijeta.

“Postavljen je protiv Sovjetskog Saveza i iz nekog razloga još uvijek radi protiv Rusije”, rekao je, dodajući da je Moskva ranije upozoravala na uključivanje baltičkih država u savez.

Svoje komentare novinaru završio je zahtjevom da CNN bude “točniji s [vašim] činjenicama”.

Lavrovljeve izjave dolaze nakon što su dvojica diplomata održala razgovore u švicarskom gradu Ženevi, posljednji u nizu diplomatskih sastanaka nakon što je Moskva predala dva nacrta sporazuma prošlog mjeseca. Jedan je dokument upućen Washingtonu, a drugi NATO-u, za koje Rusija kaže da su osmišljeni kako bi se smanjio rizik od sukoba na europskom kontinentu.

Među zahtjevima je i zahtjev da vojni blok pruži pisana jamstva da se neće dalje širiti prema ruskim granicama, čime se praktično blokira Ukrajina da se pridruži njezinim redovima. Moskva je također tražila da se NATO suzdrži od vojnih aktivnosti na teritoriju bivših država Varšavskog pakta koje su se pridružile nakon 1997., nakon pada Sovjetskog Saveza.

Prošlog mjeseca, tajnik za tisak Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je širenje NATO-a bliže ruskim granicama pitanje “života ili smrti”, jer dužnosnici nastoje dobiti jamstva koja isključuju širenje organizacije prema istoku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je inzistirao da su posljednjem sovjetskom premijeru, Mihailu Gorbačovu, zapadni čelnici dali uvjeravanja da se NATO neće širiti u prostor koji je ostao nakon raspada SSSR-a. S jedne tranše dokumenata skinuta je tajnost 2017., a kasnije se naširoko tumačilo da pokazuje da su američki, britanski i njemački dužnosnici usmeno uvjeravali Kremlj 1990-ih da NATO neće gurati u istočnoeuropske zemlje, prije nego što su primili članice kao što su Poljska, Litva, Latvija i Estonija.

CNNrusijaSergej Lavrov
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
San Antonio
2 godine prije

Putin, please make Russia great again

preseren3
2 godine prije

Putin je napravio Rusiju opet veliko…
Kad čitaš, amerikanci bi napravili ustupke, ali da ti ostaju tajni…
Moje mišljenje je, da ima Putin nekog keca u rukavu, za kojeg nitko na svijetu ne zna.
Po svim političkim prijetnjama sudeči, amerikanci su na rubu histerije..

Tadija
2 godine prije

Ameri ovom ratnom histeriom,hoce unistiti Njemacku,noje njima stalo do Ukraine.
Vidimo koliko se protive balitickom plinovodu,pa i to je protiv Njemacke.
Uz Njemacku stradava i cijela unija,a pogotovo istocnoeuropske clanice,jer su sve ovisne o njemackom gospodarstvu.
Ukrainski politicari rade protiv svoje zemlje,neznam sto o tom misle njihovi generali,koji su mozda iskreniji domoljubi od politicara koji su zatrovani globalizmom.

Boba Lazarević
2 godine prije

Za novinare CNN-a nema dovoljno teških riječi. Oni nisu novinari nego glasnogovornici DNC-a.

tihobl
2 godine prije

Posledni sastanak u Zenevi bio je da ameri osiguraju tajnost odgovora. Pregovarali su sta se moze objaviti, a sta ostati tajno (Blinken je trazio da sve bude tajna narednih 50 godina).

Slučajno
2 godine prije

Da, već sam rekao da u slučaju rata, svi gube. No svatko od njih zna da rat ne može trajati vječno i nakon toga treba opet sjesti za stol. Razlika je u tome koji od njih vidi za sebe bolju poziciju u pregovorima i na kraju tko je podijelio bolje karte. Iz ovih razgovora se da naslutiti da su se Am. preračunali i nisu mogli naslutiti da će Putin ići tako daleko i postavljati uvijete koji se ne mogu ispuniti. A to bi značilo da (diplomatski) nema ni koraka natrag. I spremni smo na najgori scenario. Na drugoj strani je da prosudi koliko protivnik blefira koliko govori istinu. Karte su na stolu i igra može početi. Am. su rekli da neće s svojim vojskom sudjelovati u potencijalnom sukobu i tu se da naslutiti da nemaju strateški plan obrane ako Rusija napadne Ukrainu. Nakon negacije da nato nije obećao Rusima ne… Čitaj više »

burt
2 godine prije

separatisti objavljuju da ih stalno nedlijeću NATO izviđački dronovi i avioni tako da Putin drži regularnu vojsku u rezervi ali u Rusiji i ne mogu ga optužiti da je prešao granicu ali bez Putina separatistima se ne piše dobro jer u sastavu ukrajinske vojske nalaze se specijalni odredi sastavljeni od stranih plaćenika, neonacista i islamista i oni služe da zaplaše stanovnike Novorusije jer svi koji bi im pali u ruke bili bi izmrcvareni i likvidirani

Alen
2 godine prije

Još bolja izjava o “sferama utjecaja ” 😂, top 👍👍👍…

Btw usa je u knockdownu , lavrov im odbrojava , pokušavaju i u polusvjesnom stanju bauljaju ringom , uskoro če da bace peškir…
Prije toga će naravno da prekinu direktan tv prenos…Da narod ne gleda..Sramota ..😁😁😁..

Iskreno se nadam da će ih wind of change otpuhati i s ovih prostora…Već je vidljiv povjetarac , a naši balkanski jablani se stidljivo povijaju ka rusiji..

Max
2 godine prije

Lavrov je rekao istinu a cnn je poznato zloglasilo.

Ericson
2 godine prije

Vladimir the Wise

abc
2 godine prije

Lavrove, pošalji ti njih lepo u tri balističke atomske…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI