Lider države EU objašnjava zašto se protivi pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura

Viktor Orban
21 komentar

Mađarska je blokirala paket pomoći EU Ukrajini od 50 milijardi eura (52,8 milijardi dolara) jer je “očigledno” da Kijev neće pobijediti Moskvu, izjavio je u petak premijer Viktor Orban. Orban je više puta pozivao na prekid vatre i mirovne pregovore u Ukrajini.

Govoreći na marginama samita u Briselu, Orban je za mađarski Kossuth radio rekao da prijedlog od više milijardi eura “nije razrađen kako treba i nije bio prikladan da bude osnova za ozbiljne pregovore, pa smo ga odbili”.

Čitava strategija Brisela upumpavanja vojne i ekonomske pomoći Kijevu uz sankcionisanje ruske ekonomije nije uspjela okrenuti sukob u korist Ukrajine, nastavio je.

“Danas svi znaju, ali se ne usuđuju da to kažu naglas, da je ova strategija propala. Očigledno je da to neće uspjeti… Ukrajinci neće pobijediti na prvoj liniji”, rekao je on.

U nacrtu plana, poznatom kao pomoć za Ukrajinu, Kijev će dobiti 33 milijarde eura zajmova s ​​niskim kamatama i 17 milijardi eura bespovratnih grantova kao dio šireg paketa koji bi također dodijelio 15 milijardi eura za rješavanje pitanja vezanih za migraciju Kako plan uključuje izmjenu budžeta EU, mora ga odobriti svih 27 zemalja članica. Slovačka je također stavila veto na nacrt, a premijer Robert Fico je naveo zabrinutost zbog korupcije u Ukrajini.

Osim što je blokirala paket zajmova i bespovratnih sredstava od 50 milijardi eura, Mađarska je zadržala veto na dopunu od 500 miliona eura u Evropski fond za mir (EPF), fond od 5,6 milijardi eura (6,08 milijardi dolara) koji blok koristi za finansiranje stranim vojskama i nadoknađuje troškove svojim pripadnicima koji šalju oružje u strane sukobe.

EU je Ukrajini dala ukupno 83 milijarde eura vojne, ekonomske i humanitarne pomoći od februara 2022. godine, saopštila je Evropska komisija ranije ove sedmice.

U intervjuu njemačkom tabloidu Bild tokom ljeta, Orban je izjavio da je ideja ukrajinske pobjede na bojnom polju “nemoguća” i da će, bez momentalnog prekida vatre, Ukrajina “izgubiti ogromnu količinu bogatstva i mnogo života, a nezamislivo je doći će do uništenja.”

Prema najnovijim ruskim podacima, Ukrajina je izgubila više od 90.000 ljudi u svojoj neuspješnoj ljetnoj kontraofanzivi. S obzirom da je njena borbena moć oslabljena, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak da je ukrajinska vojska “u panici”, dok je Mihail Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, opisao ofanzivu kao “šest do devet mjeseci zakašnjenja u planu”.

eumađarskaOrbanukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
6 mjeseci prije

čovjek dobro govori..bacanje novca”!

Darko
6 mjeseci prije

Hoće li tako usrana EU sa onom krmačom Ursulom na čelu pomagati i Gazu koja je žrtva žido fašizma već skoro 90 godina? Jeba joj pas mater odmah je odskakutala u Izrael još se mrtvi nisu niti ohladili..

hiber
6 mjeseci prije

🤣🤣🤣. A Mađarska bila protiv deklaracije UN o primirju u Gazi na prijedlog Arapske lige. Kako to? Sorošov đak ocito ima proročke vizije, pa vjeruje u pobjedu Izraela.

držnedaj
6 mjeseci prije

Ni ovom glumcu’ nemoš ništa više vjerovati. (dosad je ima moje simpatije, al više ne.) Pogotovo nakon glasanja u UN ‘zaustavljana agresije na Gazu i njene civile” sad znamo gdje je Mađarska i ljudska prava – fuj, totalno pod kontrolo zioista

Max
6 mjeseci prije

Razuman stav.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Nakon što javno dugo vremena nudi pomoć Ukrajini u mirnoj reintegraciji okupiranih područja, Plenković je otišao korak dalje – sada nudi Ukrajini pravnu pomoć u slučaju budućih “suđenja ratnim zločincima”.

Pazite što je još izjavio – “Ukrajina je bila među prvih pet zemalja koje su priznale Hrvatsku 1991. I od samog početka, otprije deset godina, mi smo bili tu, iza Ukrajine.”

Je li on taj “sam početak Ukrajine” računa od Majdanskog puča 2014. godine, a ne od 1991. kada je proglasila neovisnost?

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

“EU je Ukrajini dala ukupno 83 milijarde eura vojne, ekonomske i humanitarne pomoći od februara 2022. godine.”

I što je s time postigla?
Sebe osiromašila, produžila rat na svojoj teritoriji, posljedično izazvala ratna razaranja u Ukrajini, ispraznila svoja vojna skladišta, i sve to bez ikakvog većeg utjecaja na Rusiju.
Bez vojne i ekonomske pomoći EU, odavno bi Zelenski sjeo za pregovarački stol sa Rusijom i ovakvog rata ne bi niti bilo.

Ova cifra od 83 milijarde eura je samo što je slano Ukrajini, a gdje je još zbrinjavanje milijuna izbjeglica, a gospodarske štete zbog energetskih sankcija Rusiji doslovce se mjere u stotinama milijardi eura.
Samo Njemačka je do sada imala gospodarske štete koliko je cijela EU poslala Ukrajini.

Bruno
6 mjeseci prije

Kakva je to demokracija kada nemate mogućnost smjeniti babu i mlohavu ćunu. Niko ih nije birao, a upravljaju životima naše djece.

Klosterman
5 mjeseci prije

S obzirom da se na Ukrajinu troše novci poreznih obveznika tj. građana EU, pa zar ne bi bio red da se te iste građane upitalo za njihovo dopuštenje, da se njihov novac dodijeli korumpiranim političarima u Ukrajini?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI