Lider države EU upozorio na “dugotrajan rat”

Viktor Orban
5 komentara

Premijer Viktor Orban rekao je da je Mađarskoj potrebna vojska “sposobna da izvrši udar i osigura mir” u slučaju da kontinent uroni u haos zbog tekućeg sukoba u Ukrajini i neuspjele politike Evropske unije prema Rusiji.

“Ne možemo, kao nojevi, zarivati ​​glave u pijesak. Moramo prihvatiti realnost: ako se tako nastavi, ekonomija kontinenta će propasti, ljudi će biti u opasnosti i čini se da se moramo pripremiti za dugotrajan rat”, rekao je Orban u subotu u Budimpešti, na ceremoniji polaganja zakletve vojnih dobrovoljaca.

Mađarski lider je napomenuo da “postoje nacije koje su već počele sa pripremama i da ni u tome ne možemo zaostati”, citira Budapest Times.

“U vrijeme rata, potrebna nam je vojska sposobna za napade i sposobna da osigura mir!”, rekao je grupi od oko 250 mladih regruta, hvaleći ih kao “izvrsnost naše nacije”. Dodao je da je Mađarskoj potrebno “još nekoliko” takvih bataljona i najavio nove regrutne kampanje koje će biti pokrenute od decembra.

Mađarska, koja uvelike zavisi od ruske energije, zadržala je relativno neutralan stav tokom sukoba u Ukrajini, osuđujući upotrebu sile od strane Moskve, ali odbijajući da isporuči oružje Kijevu.

Orban je često kritizirao sankcije EU Rusiji, nazivajući ih kontraproduktivnim. Proteklih mjeseci on je više puta pozivao na promjenu “promašene politike Brisela”, ističući da sankcije “nisu ispunile nade koje su im se polagale”, dok Evropa “polako krvari”.

Još u martu, Orban je rekao da smatra da ne može računati na vojni blok koji predvode SAD kada je u pitanju stvarna akcija u vezi s bezbjednošću zemlje, rekavši da “greši svako ko misli da će nas NATO zaštititi”.

euRatrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Zna Orban da ce anglosasi gurnuti EU u krvavi gradjanski rat. Povucice se iz Evprope po sistemu spaljene zemlje i zabarakadirati u Pet ociju kad zavrse sa pljackanjem saveznika.

Max
1 godina prije

U Europi se sprema rat.

sdgerzuhoo9oooooooo
1 godina prije

koliko sam upratijo’ orban apsolutno radi u korist svog naroda za razliku od veleizdajnika u saboru! i kako se to riješava?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI