LOVRINOVIĆ: ‘Vlada nas uvjerava da inflacija nije veliki problem. Naša i njihova inflacija se očito razlikuju’

Ivan Lovrinović
26 komentara

‘Sadašnja vlada svim silama pokušava minimizirati sve teže posljedice inflacije koristeći se pri tome dominantno medijima’, smatra prof. ekonomije Ivan Lovrinović.

“U tu svrhu joj na raspolaganju stoji uvijek ista ekipa priručnih, dvorskih ekonomista koji su zbog raznih interesa i sinekura spremni reći ono što se od njih traži. A to je da inflacija pada, da nije veliki problem i da se Vlada trudi i radi dobar posao. Dakle, naša i njihova inflacija se drastično razlikuju po snazi. Ona je za nas vidljiva puno više i tlači nas puno više na svakom koraku. Znaju to i oni, ali jednostavno moraju lagati jer nemaju ili ne znaju pravu terapiju za njeno suzbijanje’, upozorava profesor.

“Osim medija, ta ista ekipa tumača vladinih misli i djela obilazi i ekonomske fakultete, jer im treba barem znanstvena kulisa za ono što tamo nebulozno izjavljuju. Opet ponavljaju da uvođenje eura nije utjecalo na porast inflacije. Međutim, ne objašnjavaju zašto “moćna” Europska središnja banka i eurozona ne mogu zaštititi svoje građane od inflacije. Govorili su i obmanjivali nas da je euro siguran štit protiv svih nevolja i kriza.

Vlada nema čime odgovoriti na ovu inflaciju i bokovi su potpuno otvoreni. Niti ima više monetarnu i tečajnu politiku, nastavljaju razvaljivati proizvodnju i tako smanjuju ponudu što samo po sebi diže inflaciju.

Limitirali cijene struje i plina pa novcem građana spašavaju HEP

“Evo primjera kako nas “štite” od inflacije. Limitirali su cijene struje i plina i svaki dan govore kako su nas spasili od još veće inflacije. Da, ali to je samo jedna strana takvoga “spasa”. Drugu su pokazali prije nekoliko dana kada su HEP-u koji je zbog limitiranih cijena nagomilao do sada najveće gubitke ubacili skoro milijardu eura. E, taj novac će u narednom koraku uzeti iz naših džepova povečavajući poreze, trošarine i što već bude trebalo. Sve što radi Vlada jest gola borba za ostanak na vlasti, pa što košta da košta. Uskoro će oni ponovo emitirati narodne obveznice, dugovi će rasti i to njih ne brine. Ne brine ih jer su naučili vladati na dug, a dugove ćemo vračati mi i naša djeca’, ističe Lovrinović.

Upozorava i na rejting agencije.

“Često za svoje propagandne nastupe koriste friške ocjene kreditnog rejtinga od agencija koje su odigrale jednu od ključnih uloga u stvaranju Velike financijske krize 2008.g. i time napravile toliko zla. A Vlada se hvali njihovim ocjenama.

Da skratim; jedini pravi i nužni lijek za borbu protiv inflacije i drugih zala u Hrvatskoj jest potpuni poraz HDZ-a i njihove trgovačke koalicije. Jer, dok su oni na vlasti – nema tih akademika i nobelovaca i stručnjaka koji nas mogu spasiti.

No, oni to znaju i već mjesecima pripremaju trojanske konje za predstojeće parlamentarne izbore. Tu tehnologiju su uspješno svladali. Trojanske konje ćemo najlakše prepoznati po tome ako ih puštaju često u udarne medije. To je nepogrešiv znak.

Da ponovim: nema nam lijeka dok se njih ne riješimo i dok većima za izbore sjedi doma. Moramo se konačno dići svi na noge jer, u protivnom, nismo dostojni države i zemlje koju imamo.

Narednih dana krećem po Hrvatskoj vidjeti tko je spreman za ovu veliku akciju; da vidim tko je istinska oporba i je li njenim liderima više stalo do sebe ili naše zajedničke budućnosti’, najavljuje prof. Lovrinović.

Izvor: paraf.hr

hrvatskainflacijaprof. Lovrinović
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Naravno da će beneficirane cijene energenata (uzrokovane energetskim sankcijama Rusiji) hrvatski građani platiti kroz druge namete.  A kako drugačije? Isto se radi i u drugim EU državama, ako su se iste odlučile za “beneficirane” cijene energenata. Proširujem svoj post na drugi članak danas na kojima sam dao usporedne cijene energenata u Rusiji, EU i SAD. Na to sam sada dodao Kinu i Indiju. Sve cijene su u dolarima i aktualni su dostupni podaci sa stranice GlobalPetrolPrices: Litra benzina (Super 95) (podaci za 17-04-2023): Rusija – 0.64 USD, EU članice 1.43-2.34 USD, SAD 1.04 USD, Kina 1.23 USD, Indija 1.27 USD Litra dizela (podaci za 17-04-2023) Rusija – 0.72 USD, EU članice 1.32-2.46 USD, SAD 1.09 USD, Kina 1.09 USD, Indija 1.14 USD Električna energija po kWh (podaci za rujan 2022.): Rusija – 0.061 USD, EU članice 0.115-0.579 USD, SAD 0.180 USD, Kina 0.081 USD, Indija 0.074 USD Cijena prirodnog plina… Čitaj više »

1 godina prije

lovrinović je odličan ali zaboravlja da bagra zna da ide veliki reset i zato štampaju lovu neograničeno i razbacuju se novcem…

Max
1 godina prije

Sadašnja vlada bezočno laže.

Ivan
1 godina prije

Nevjerojarno je da niti jedna od institucije iako sve znaju i vide ne zeli pokrenuti po sluzbenoj
duznosti procesuiranje ovog korumpiranog procetnickog krmka Plenkovica? Pogledajte mu samo bijes i mrznju u krvavim ocima, bezobrazluk s kojim se ophodi u Saboru iako je svjestan da unistava ne samo Hrvatsku nego s onom ukrajinskom kurvom Ursulom cijelu EU svojim masonsko globalistickim stavovima. A koliko je tek ljudi pobio s njezinim cjepivima? I nitko ne mrda onom stvari valjda dok mu ne istekne mandat i ne dode na vlast netko tko nije ogreznuo u nevidenoj korumpciji ko zlocinacka HDZ organizacija kojoj je na celu. Na cast slijepih i glupih idiota koji ga slijede..

goran
1 godina prije

dok hdz kontrolira državno izborno povjerenstvo ko i sve glasačke kutije putem tog povjerenstva,hdz če uvijek dobijati koliko god mi izlazili.

tihobl
1 godina prije

Sto ste se okomili na HDZ – problem nije do njih, problem je sistemski.

nessy
1 godina prije

Pa zasto bi inflacija bila problem? Cijene hrane su kod nas cca 20% vece nego u Njemackoj, a 5% vece nego u Svedskoj. Kao sto svi znamo, Hrvatska je raj na zemlji, zahvaljujuci HDZ-u i Plenkovicu, i nasi prihodi to podnose bez problema. Pustimo statistike, prosjecne, medijalne i slicne bljuvotine, placa je cca 800-900e, a penzija 400e. Jadni su njemci i svedi sa svojim standardom, mi imamo Velikog Vodju i HDZ, to vrijedi vise od svih para. Dabogda ih dopalo sto su zasluzili.

Janko
1 godina prije

Sve će to pokriti,kao i novo obečanu kompenzaciju ratarima Poljske ,Mađarske ,Rumunije za štetu učinjenu jeftinom ukrajinskom pšenicom Centralna evropska banka uvodeći treću smjenu u štampariji.

Bongo
1 godina prije

900 miliona eura!! – za kompenzaciju cijene struje i plina??? Ili nešto drugo??
Da se to podijelilo na svakog stanovnika (uključujući djecu) hr, koliko bi mogli dugo plaćati veću cijenu struje, koliko samo mi to više struje potrošili da su oni u tolikom “gubitku”?

Jomla
1 godina prije

Inflaciju generira pohlepa! Sve ostalo je samo rezultat.
I sve veće cijene i sve manja primanja

Lucija, prva
1 godina prije

Bez sumnje, ovo bi trebala biti “udarna tema”.

Pa ako se ovdje nema što za pričat…
Danas onaj šmrko iz HNB-a rekao da inflacija nije gotova priča..

A vidi broj komentara.
Ništa. Samo svijest i ljubav. Bravo.

Lucija, prva
1 godina prije

“…Ukupni svjetski dug: 104 000 milijardi $. Od toga dug SAD: 65 000 milijardi.

Kina, Rusija, Saudijska Arabija, Brazil, Južna Afrika, sve zemlje OPEC-a itd. napuštaju dolar.

Ukupna svjetska godišnja trgovina iznosi 23 000 tisuća milijardi $.
Američki stručnjaci kažu kako se potreba za $ smanjuje za 3000 tisuće milijardi godišnje. Dakle nije 150, nego najviše 10 godina do malo vrijednog dolara”

Lucija, prva
1 godina prije

“Prijatelj mi radi u zdravstvu za jednu firmu koja prodaje medicinske uređaje.

Bolnice toj firmi plaćaju 3000 eura po komadu za jedan aparat, a ta firma ga nabavlja iz Spanjolske za 1000 eura.

Bolnica bi isto mogla direktno iz Spanjolske nabaviti uređaj jer je Spanjolska u EU, ali ga kupuje od te firme po 3 puta većoj cijeni.
Javna je tajna da je vlasnik firme u dogovoru sa ravnateljima bolnice.

Tako se isisavaju novci iz zdravstva i tako za sve od maski pa do uređaja koji se plaćaju nekoliko desetaka tisuća eura.”, koment, fb

Lucija, prva
1 godina prije

“Hrvatska je uz dva navedena obrazložena mišljenja (neke be.dastoće), dobila i
SLUŽBENU OPOMENU ZBOG OGRANIČAVANJA IZVOZA PLINA mjerama koje nisu u skladu s pojedinim člancima Ugovora o funkcioniranju EU (UFUE) i Direktive o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište prirodnog plina.”

Eto. Jesam rekla da mi plin izvozimo?
Ovo se ne može odnositi na ruski plin, jer bi se u tom slučaju radilo samo o tranzitu, a tu je sve definirano ugovorima

Znači, bacit će se na naš plin i struju.
Za nas to naravno znači poskupljenje istih.

dis
9 mjeseci prije

Slušam i gledam i čitam o svemu ovome što nam se događa, a u glavi mi uzastopno odjekuju riječi dr. Franje Tuđmana – “Imamo svoju Hrvatsku!” .. i ono ljubljenje hrvatske zastave na Kinskoj tvrđavi .. …hrvatski povjesničar, akademik HAZU, državnik, prvi predsjednik suverene i samostalne Republike Hrvatske i vrhovnik Hrvatske vojske. … 24. godina poslije smrti … više da i nemamo svoju Hrvatsku … zastava postoji, ali o onima koji su je s ljubavi branili i životima osvojili – sve je manje i manje i prepušteni su zaboravu … A što mi imamo danas? Najkorumpiraniju državu EU,vladu koja vlada i može se usporediti sa nekim davno zaboravljenim ustrojstvima – gulikoža … genocidnih spodoba, koja tupe o demografiji, o penzionerima, o mladima, o najmanjima godinama i uzrastom tek rođenima … koja nam je prema “naredbom izdanim uputstvima” tupila mantru o COVID-u 19, a sada o svinjskoj kugi .. Prva je… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI