‘Luda stvar’ – Lula kritikuje zatvaranje Assangea

Luiz Inacio Lula da Silva
8 komentara

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva kritizirao je Veliku Britaniju zbog tretmana Juliana Assangea. Rekao je da je osnivač WikiLeaksa zatvoren zbog svojih profesionalnih novinarskih aktivnosti i pozvao vladu da ga oslobodi.

“ Sramota je da je novinar koji je osudio prevare jedne države protiv druge uhapšen, osuđen na smrt u zatvoru, a mi ništa ne činimo da ga oslobodimo. To je luda stvar ”, rekao je Lula novinarima nakon što je prisustvovao krunisanju kralja Čarlsa III u Londonu u subotu.

On je također rekao novinarima da je Assangeov slučaj slobode izražavanja, dodajući da je australijski državljanin iza rešetaka samo “ zato što je osudio nepravde ”. Lula je takođe osudio medije jer nisu podržali svog kolegu.

U međuvremenu, govoreći u četvrtak za australijsku televiziju ABC iz Londona, premijer te zemlje, Anthony Albanese, ustvrdio je da “nema ničega što bi se moglo poslužiti ” držanjem Assangea iza rešetaka.

„ Ovo treba da se dovede do zaključka “, naveo je on, dodajući da Canberra „ radi diplomatskim kanalima, mi vrlo jasno iznosimo naš stav o slučaju gospodina Assangea. ”

Albanese, koji je ranije osudio Assangeovo zatvaranje u nekoliko navrata, priznao je da je proces „ frustrirajući. ”

U petak je osnivač WikiLeaksa, koji čami u londonskom zatvoru Belmarsh od 2019. godine, napisao pismo kralju Charlesu III. Između ostalog, pozvao je monarha da posjeti objekat.

„ Kao politički zatvorenik, držan na zadovoljstvo Vašeg Veličanstva u ime posramljenog stranog suverena, počastvovan sam što boravim u zidovima ove institucije svjetske klase “, napisao je novinar.

Asanža su uhapsile britanske vlasti nakon što mu je Ekvador ukinuo status azilanata i dozvolio policiji Velike Britanije da ga ukloni iz ambasade te zemlje u Londonu. Osnivač WikiLeaksa skrivao se u prostorijama diplomatskog predstavništva od 2012. godine.

Na dan hapšenja, Ministarstvo pravde SAD-a je podnijelo Assangeu 17 optužbi prema Zakonu o špijunaži, što bi ga potencijalno moglo staviti iza rešetaka na 175 godina. Njegov tim odbrane trenutno se bori protiv američkog zahtjeva za ekstradiciju.

Optužbe proizilaze iz njegovog objavljivanja povjerljivog materijala do kojeg su došli uzbunjivači, uključujući povjerljive dokumente koji se odnose na američke ratne zločine u Iraku i Afganistanu. Iako Assange nije lično hakovao ove materijale, i dalje je optužen za svoju ulogu u njihovom objavljivanju.

AssangeLula de SilvaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
borjana
11 mjeseci prije

A jel to onaj isti lula šta je uveo obvezu cijepljenja djece od svih primatelja socijalne pomoći, nebitno koliko god puta da je potebno, pedeset puta… sto puta… koliko god puta, nebitno – ukoliko roditelji žele i dalje dobijati socijalnu pomoć?!?!? Jeli to taj isti “brižni” lula, ili ima još neki?

Leon
11 mjeseci prije

Ljudi moraju konacno svatiti da su na vrhu skoro svih drzava masoni (slobodni zidari) i clanovi slicnih tajnih drustava, oni svi obozavaju Lucifera i njemu pridonose ljudsku zrtvu. Oni prave kaos na zemlji i lazno se pretvaraju da su netko drugi. Ovo je rat za vase duse.

nessy
11 mjeseci prije

Assange treba biti primjer svakom kome padne na pamet objaviti cinjenice o zlocinima NATO vojski. A cinjenica je, materijala itekako ima. Samo zlocini pocinjeni dronovima smrznu krv svakom razumnom i neutralnom promatracu. Assangea drze u zatvoru visoke sigurnosti, koji je inace namjenjen za teroriste, masovne ubojice, mafijase i ostali cvijet stanovnistva, tipove vazne za ‘nacionalnu sigurnost’ u UK. Zasto je on u takvom zatvoru? E, zato. Odlucili su ga unistiti psihicki i fizicki, a onda ce ga (mozda) pustiti da svima bude ocit primjer. Inace, bivsi predsjednik Lenin Moreno (proklet bio), je dozvolio britanskoj policiji da udje u ambasadu (koja je eksteritorijalna), i doslovno, otme Assangea, u zamjenu za kredit od 4 miljarde $. Mnogi politicari povremeno prduckaju o njegovom slucaju, kada im je to oportuno, ali nitko nije poduzeo ozbiljnu akciju da ga se oslobodi.

Max
11 mjeseci prije

Opravdano.

goran
11 mjeseci prije

zivila revolucija i Assange,dosta je tiranije vise

Steve
11 mjeseci prije

Taj vrli, novi, demokratski svet. A Švedi ?! Odustali od optužbe za silovanje?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI