Lukašenko poziva na radikalnu promjenu u odnosima Bjelorusije sa EU

Aleksandar Lukašenko
5 komentara

Minsk je spreman da popravi veze sa svojim zapadnim susedima, rekao je predsednik Aleksandar Lukašenko, ukazujući da je spreman da razgovara sa svima, ali posebno sa Poljskom.

Predsjednik je to izjavio u petak, dok je razgovarao s novinarima u vrijeme posjete aerodromu Minsk i lokalnoj fabrici civilnih aviona. Predsjednik je priznao da zemlja u posljednje vrijeme “živi na račun istoka” , aktivno sarađujući sa Rusijom i Kinom.

“Ali ne smijemo zaboraviti na visokotehnološki Zapad. Oni su u blizini, oni su naši susjedi – Evropska unija. I ne možemo izgubiti odnose sa njima. Spremni smo za to, ali vodeći računa o sopstvenim interesima“, rekao je Lukašenko.

Država je posebno spremna na prijateljske odnose sa svojim neposrednim susjedom – Poljskom, rekao je predsjednik. Dok Varšava u posljednje vrijeme “zaoštrava” situaciju u regionu, čini to u ime SAD-a, sugerirao je Lukašenko i dodao da Poljaci nisu “glupi”, već zapravo “naši ljudi, Sloveni”.

“Naložio sam premijeru da ih kontaktira. Ako hoće, hajde da razgovaramo, popravimo odnose. Mi smo komšije, komšije se ne biraju, oni su od Boga“, izjavio je Lukašenko, priznajući, međutim, da je malo verovatno da će do otopljenja tenzija sa Poljskom doći pre parlamentarnih izbora u zemlji, koji su zakazani za 15. oktobar. „ Naravno , potrebno je da sada eskaliraju, zagriju situaciju kako bi pokazali da su pravilno naoružali i prenaoružali državu”, rekao je on.

Odnos Bjelorusije sa Zapadom je komplikovan već decenijama, brzo se pogoršavajući nakon predsjedničkih izbora u zemlji 2020. godine. Ankete, poremećene široko rasprostranjenim masovnim protestima, osporila je opozicija koja je dobila otvorenu podršku EU, a Poljska je postala jedan od njenih najaktivnijih pobornika.

Odnosi sa susjednom zemljom su se dodatno pogoršali usred tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine, a Poljska se brzo militarizirala. U poslednje vreme, Varšava je u više navrata izražavala zabrinutost zbog ruskog odbrambenog izvođača Wagner Group, koji se preselio u Bjelorusiju nakon neuspješne pobune krajem juna.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki tvrdi da su navodne aktivnosti PMC-a u blizini granice “nesumnjivo korak ka predstojećem hibridnom napadu na poljsku teritoriju”, dok je Lukašenko odbacio takve optužbe, insistirajući da je Varšava “poludjela” od svih glasina oko Wagnera.

BjelorusijaeuLukašenkoPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Suze Roni
8 mjeseci prije

Druga Batka su Rusi financirali sa pozamasnom svotom, kad se on nije htio zaduzivati kod IMF i WB pod nepovoljnim uvjetima za njega, koji su bili u sklopu “demokratizacije” i reformi
bjeloruskog politicko-gospodarskog sustava. Sad bi drug Batko opet htio
nove pozajmice, ali ovaj puta od onih koje je izbjegavao. Sada misli da je mozda trenutak da dobije pozajmicu pod laksim uvjetima na racun slabljenja veza sa Rusijom i vecom podrskom drugoj strani.Da se nije opet probudio Erdogan u njemu?

Slavonac
8 mjeseci prije

Ha,ha,ha,samo cekam logicno I njegove anti EU ,da postanu gusteri kameleoni.

Max
8 mjeseci prije

Mudar ali se ne da veslati.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

😄😶😄 Gle ovo.

“Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak kazao je danas u mestu Jarilovka na granici sa Belorusijom počinje formiranje posebne vojne grupe RENGAW.”

Sad pročitajte ime grupe NAOPAKO.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI