Lukašenko prijeti prekidom dovoda plina Europi

Lukasenko prijeti zaustavljanjem dovoda plina
33 komentara

Minsk bi mogao blokirati tranzit plina u Europsku uniju ako Bjelorusiji budu uvedene dodatne sankcije, zaprijetio je u četvrtak predsjednik te zemlje Aleksandar Lukašenko. Bruxelles trenutno raspravlja o petom paketu mjera.

Transnacionalni plinovod Yamal-Europa vodi od ruskog poluotoka Jamala do Frankfurta na Odri u Njemačkoj, preko Bjelorusije i Poljske. Poljski i njemački dio u vlasništvu su lokalnih tvrtki, dok energetski div Gazprom posjeduje ruski i bjeloruski dio.

“Mi grijemo Europu, a oni nam prijete da će zatvoriti granicu”, rekao je Lukašenko, prenosi državni medij BelTA. “Što ako tamo prekinemo opskrbu prirodnim plinom? Stoga bih preporučio vodstvu Poljske, Litve i drugim nepažljivim ljudima da razmisle prije nego što progovore.”

Lukašenkovi komentari dolaze nakon što ga EU optužuje da je “oružao” migrante tako što ih je dovezao u svoju zemlju i transportirao na poljsku granicu, navodno kao dio “hibridnog rata” protiv Zapada. Kako stvari stoje, tisuće migranata s Bliskog istoka i sjeverne Afrike trenutno sjede zarobljeni na ničijoj zemlji i čekaju da im se dopusti prijelaz granice.

Britanska novinska agencija Reuters izvijestila je u srijedu da je EU blizu uvođenja petog kruga sankcija Bjelorusiji, koje bi bile usmjerene na oko 30 osoba i državnu zračnu tvrtku Belavia.

Prethodna četiri paketa ekonomskih mjera uslijedila su od kolovoza 2020., kada je Lukašenko pobijedio na, prema Bruxellesu, namještenim predsjedničkim izborima.

Prijetnja isključivanjem plina dolazi u vrijeme kada su cijene u Europi napuhane zbog nadolazeće zimske hladnoće, između ostalih čimbenika.

Aleksandar LukašenkoBjelorusijaeueuropaPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
2 godine prije

ovaj se ne zahebava…… 😂😂😂

Mahatma
2 godine prije

Podrška Lukašenku. Izgleda da je nasilje jedini jezik koji političari razumiju. Ti nama sankcije? OK, onda nema plina. Jednostavno.

hollande
2 godine prije

Bjeloruski plin ide u Poljsku i Ukrajinu. Ako EU i Ukrajina zatvoru svoju granicu za protok bjeloruske robe u oba smjera zasto bi samo plin imao slobodu protoka? Potez Bjelorusije je logican. Prije nekih 50-tak godina su Arapi koristili naftu kao oruzje protiv tzv. zapada zbog njihove podrske drzavi Izraelu. Posljedice su bile lose za EU. Nije bilo goriva pa je bilo dana kad uopce nije bilo auta na cesti, osim bolnickih, policije a kasnije je uvedeno na par i nepar. Ministar vanjskih poslova Amerike, Blinken kaze da Rusija moze napasti svaki tren Ukrajinu. Ukrajina ne zeli postivati Minsk sporazum koji je potpisala Ukrajina, Njemacka i Francuska pa je ispala slicna situacija kao s Iranom gdje je nekih pet drzava potpisalo neki sporazum o ukidanju sankcija i nuklearnom razoruzanju a Amerika je ponistila taj sporazum a ovi sto su bili garant tog sporazuma su se povukli osim Rusije. U Crnom… Čitaj više »

petar schroder
2 godine prije

Covjek je mozda diktator ja to neznam? Prosle godine je bilo zadnje okupljanje politicke elite u Davosu.Sjecam se da je bio snijeg i da je tamo bio Trump, ali je odmah napustio davos jer je vidio tamo neke ljude a mi svi znamo tko su bili.Jedan stari nekada ministar vanjski poslova H K :B G i sin od S: Valjda mu se to drustvo nije svidjelo Lukasenko je izjavio na svojoj TV da mu se nudilo 100,000 dolara da uvede korona politiku a kada on nije pristao isla je cjena do 900000 dolara i on nije pristao.Poslije toga su ga napadali i na izborima se pojavljuje jedna profesorica ciji je muz bio pritvoren i ona je htjela da pobjedi na izboru Lukasenko.Kako citam dobila je 8 postoJa neznam dali je Lukasenko kradom pobjedio ,ali ta profesorica organizuje proteste posto misli da je ona pobjedila Poslije ona bjezi iz Bjelorusije u… Čitaj više »

tuf
2 godine prije

Kako samo ista ta EU nije onda uvela sankcije Sorosu zbog milijuna migranata koji su prošli kroz logistiku njegovih NGO-ova u pohodu na europske države s najvišim socijalnim davanjima?

Filozof 🙂
2 godine prije

Kad ucijeniš ekipu sa stavom, dobiješ šamar. Istu taktiku su radili i Grci kako bi se revanširali za bankrot u prvom dolasku migranata. Kažu ljudi da motka ima dva kraja.

hollande
2 godine prije

Povjesnicari vole ukazivati na neku prekratnicu ili turning point kad se dogodu neke velike povjesne promjene.

Pokusajmo uzeti obojenu revoluciju u Ukrajini, sponziranu od zapada, pripajanje Krima Rusiji dakle godinu 2014 i upitajmo se jel to bila povjesna prekratnica.

Obojena revolucija u Ukrajini je bila upaljac svih kasnijih dogadjaja a Krim je slijedio niz koji je morao iz tog proizici.

Recimo da je bila obojena revolucija a da Rusi nisu uzeli Krim, situacija bi bila 100% kao danas.

Imali bi situaciju da zapad pokusava uci u Bjelorusiju i da zeli doci jos blize Rusiji. Njemacki, turski ratni brodovi uz ostale nato saveznike bi bili na Krimu u Sevastopolju, i dalje bi se zveckalo oruzjem na Rusiju, neprekidno bi se trazili ustupci od Rusije i primjenivale bi se vjecne sankcije kao oruzje da se Rusija slomi ili zakoci.

Dakle, donekle bi se moglo reci da je obojena revolucija bila povjesna prekratnica.

Yui
2 godine prije

America s svojim satelitima je jaca of kine i rusije

MUDONJA
2 godine prije

Zatvaraj legendo!nek se g.v.a smrzavaju 😈😈

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Dok im ga Brko trpa i ne vadi…
EU kumi i moli Putina da pomogne.
A sramote…

P.S.
Vijesti iz budućnosti… 2037.g.
Bjelorusija je potpisala ugovor o suradnji i dobrosusjedskim odnosima sa Republikom Kurdistan. Republika Kurdistan, bivša Litva, predstavlja ostvarenje više stoljetne težnje Kurda za svojom državom.

Max
2 godine prije

Ne da se Batko a tako i treba

Ico
2 godine prije

Birokratima u Briselu mozak radi preko pužnog vijka!

Goran Savic
2 godine prije

Једини живи слободни председник

mijo
2 godine prije

koji lukašenko, ovo je planirani pokušaj sabotaže opskrbe. pogledajte samo što su danas izvodili u austriji. zalihe, braćo, zalihe treba raditi!

Komunist
2 godine prije

Poslije Tita – Lukašenko

Boba Lazarević
2 godine prije

Neka! Zavrni pipu! Evropa nije ni zaslužila da se grije. Kupovali bi od trgovca ali bi htjeli trgovca i odgajati, a sami su jednako loši kao i trgovac. E, pa neće moći.

Doduše, Putin je dan kasnije rekao kako se Lukašenko “malo zaletio”. Očito je da se radi o blago zavijenom političkom pritisku na Evropicu. Samo rokaj. Ja grickam kokice i promatram.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI