Macron komentira slanje teških tenkova za Ukrajinu

Emmanuel Macron
35 komentara

Pariz je oprezan u pogledu “eskalacije” sukoba, rekao je francuski čelnik

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz ponovno su potvrdili svoju kontinuiranu “nepokolebljivu potporu” Ukrajini “koliko god bude potrebno” na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u nedjelju, ali su obojica rekli da bilo kakvu odluku o isporuci težeg naoružanja moraju donijeti svi zajedno “prijatelji” Kijeva. Macron je na pitanje o mogućnosti slanja glavnih borbenih tenkova Leclerc u Kijev rekao da “ništa nije isključeno” i potvrdio da je “tražio od Ministarstva obrane da radi na tome”. Međutim, svaka konačna odluka morala bi biti “kolektivni” poziv na temelju nekoliko razmatranja, istaknuo je, prenosi AFP.

Francuska ne želi da se tim potezom “oslabe naše vlastite obrambene sposobnosti”, a istovremeno je oprezna u pogledu “eskalacije” sukoba. Druga briga je pružiti samo “stvarnu i učinkovitu podršku” u obliku oružja koje ukrajinske snage mogu koristiti na bojnom polju bez mjeseci ili godina obuke.

Scholz je izbjegao slično pitanje o Leopardima, neodređeno rekavši da će Njemačka “nastaviti djelovati prema konkretnoj situaciji” i u bliskoj koordinaciji s “važnim prijateljima i saveznicima”.

“Njemačka također čini puno. Stalno smo proširivali naše isporuke vrlo učinkovitim oružjem koje je već danas dostupno”, rekao je kancelar. Prošli tjedan Politico je izvijestio da Pariz razmatra isporuke tenkova Leclerc u nastojanju osiguravanja zajedničkog okvira, kako bi nadvladali neodlučnost Njemačke. Nakon izvješća koji govore da Berlin nije bio spreman poslati svoje tenkove, osim ako SAD ne poduzme sličan potez, američki zakonodavac predložio je da se Ukrajini da jedan tenk Abrams kako bi odustala od njemačke pomoći.

Pozivi upućeni Njemačkoj, koji se odnose na to da ona svoje Leoparde pošalje Ukrajini postali su glasniji, nakon što je Velika Britanija ranije ovog mjeseca potvrdila da će poslati 14 glavnih borbenih tenkova Challenger 2 u Ukrajinu. Poljska je također najavila da će prebaciti tvrtku tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, ali ponovni izvoz tih tenkova mora odobriti Njemačka. U nedjelju je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock nagovijestila da Berlin “neće stajati na putu” ako Poljska učini taj korak. Baerbock je napomenula da Varšava još nije kontaktirala Berlin po tom pitanju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da se ne treba preuveličavati “važnost takvih zaliha u smislu njihove sposobnosti da nešto promijene” na bojnom polju.

francuskamacronPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
1 godina prije

Glupost. Tenk od 2 do 5mil.dolara se lako unisti raketom od 20k….

Tupko Glupko
1 godina prije

Što više reći? Rusija nije propala ni politički, ni ekonomski, ni vojno nakon skoro godinu dana rata u Ukrajini niti postoje naznake za to čemu su se SAD i EU nadale (kao i burt i hiber ovdje), i sada se nastoji neuspjelo sanirati šteta – već medijski na Zapadu polako kondicioniraju um građana da Ukrajina vjerojatno neće ostati cjelovita, da se jedino pregovorima može postići mir, da će rat dugo trajati.. Europske pudlice nadollijevaju ulje na vatru, tj. daju oružja po direktivi izuzetnih taman da produže ratnu agoniju u Ukrajini, umjesto da nastoje završiti rat u Ukrajini, jer ne gine samo ukrajinski i ruski narod tamo, već se i osiromašuje Europa koja drastično gubi svoju ekonomsku konkurentnost sa ovakvim cijenama plina po kojima sada kupuju od svojih “zapadnih partnera”. Sada će europske države početi prazniti i moderna naoružanja i vojnu opremu iz svojih vojnih skladišta šaljući ih u Ukrajinu na… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Ako ide Leklerk neka ide i madam Fani i ona dva pilota ispod kreveta.

tihobl
1 godina prije

Svi ovi zapadni tenkovi su stari tenkovi, pokusaj da pariraju T-80.
U Kuvjtu su izvodili uporedna testiranja i najbolji se pokazao nas M-84 kojeg smo izvozli Kuvajtu. Za generaciju su stariji od T-90.

Faust
1 godina prije

Bit će demoralizirajuće gledati kako zapadni tenkovi gore.

Brotnjo
1 godina prije

Poljska bi prebacila tenkove ali uz odobrenje Uz odobrenje trebala bi još koja država poslati pomoć da se izgube u masi ,mudro zbore jer se ne žele istaknuti ,skrenuti fokus samo na sebe.
U krdu je sigurnije.
Jedino Hr bespogovorno slijedi upute Eu.

gigi pinna
1 godina prije

Samo da sad Rusi ne bi čekali da ti tenkovi dođu do bojišnice – to ih treba eliminirati na putu do iste.
Bjelorusiji se nudi pakt o nenapadanju? Nije valjda Lukašenko zaboravio tko mu je spašavao guzicu prije koju godinu? Mada, istina je i da je prevrtljivac samo takav…

Max
1 godina prije

Francuska mora igrati oprezno i bivše kolonije su je otkantale.

Hansolo
1 godina prije

Wk2

burt
1 godina prije

sve je to psihološka igra kao dio ratne strategije protiv Rusije, pa neće tenkove pa hoće pa neće pa Scholz neće a bilo je jasno da dolaze svi potrebni tenkovi iz NATO-a, Biden će objaviti da šalju Abramse pa će Scholz objaviti da šalju Leoparde pa Macron da šalju Leclerce pa Poljaci, Norvežani, Danci, Finci da šalju Leoparde, sve će poduzeti da unište ruske jedinice i Putina izbaci iz igre

goran
1 godina prije

makron pazi da ti ne sleti jedna taktička na glavu,kako si krenuo ne bi me ništa čudilo da jedan dan vidim na tv kako pariza više nema

Ico
1 godina prije

Scholz odlučuje?!? Ma nemoj! Scholz ima moć probušenog kurtona!
Slavko Kulić:” Njemačkom i EU se upravlja iz zgrade američke ambasade u Berlinu.”

Ico
1 godina prije

Macron odlučuje?!? Ma nemoj! Macron o ničemu ne odlučuje. Macron je klimavac koji o ničemu ne odlučuje, jer Francuska nije sila prvog, nego drugog reda- kazala je svojedobno Madeleine Albright!

JATO
1 godina prije

Baš je jadno kad budala napravi budali budalu.

Karma
1 godina prije

Tko su hazari? Zasto nismo o njima ucili u skoli?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI