Macron ne želi podržati Bidena u pogledu otimanja dodatne ruske imovine

Biden i Macron
46 komentara

Potencijalno oduzimanje sredstava prekršilo bi međunarodno pravo i u konačnici oslabilo Europu, upozorio je francuski predsjednik

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je protiv izvlaštenja zamrznute ruske imovine, tvrdeći da bi takav potez prekršio međunarodno pravo i oslabio Europu. SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo su se zalagali za akciju zaplijene posjeda i njihovo korištenje za financiranje ukrajinske vlade. Zapad je od početka sukoba u Ukrajini zamrznuo otprilike 300 milijardi dolara imovine koja pripada ruskoj središnjoj banci. Tijekom zajedničke tiskovne konferencije s češkim predsjednikom Petrom Pavelom u utorak u Pragu, Macron je istaknuo svoju potporu prijedlogu Europske komisije o oporezivanju dobiti ostvarene ponovnim ulaganjem sredstava, sugerirajući da bi taj potez potencijalno mogao otključati 3-5 milijardi eura (3,25 dolara 5,4 milijarde) godišnje za jačanje obrambenih sposobnosti Ukrajine. Naglasio je međutim da temeljna imovina treba ostati netaknuta.

“Ne zalažemo se za činjenje stvari koje su zabranjene međunarodnim pravom i za otvaranje rasprave za koju vjerujem da bi oslabila Europu”, rekao je Macron.

Zapadni saveznici podijeljeni su oko pitanja konfiskacije zamrznutih milijardi za pomoć Ukrajini i nastavljaju raspravljati o pravnim načinima korištenja imobiliziranih sredstava. Američki predsjednik Joe Biden forsira da njegovi kolege iz Skupine sedam (G7) postignu napredak u planu korištenja zamrznute imovine za financiranje Kijeva, kao što pokazuju medijskim izvješćima. Američka ministrica financija Janet Yellen nedavno je inzistirala na tome da su pravni i moralni temelji za konfiskaciju jaki. EU je, međutim, bila oprezna u pogledu pravnih i financijskih implikacija takvog poteza. Većina ruske imovine nalazi se u EU, prvenstveno u klirinškoj kući Euroclear sa sjedištem u Belgiji. Poduzimanje radnji bez pravnog opravdanja moglo bi se loše odraziti na zapadni financijski sustav i naštetiti ugledu bloka, upozorile su vodeće članice.

Moskva je osudila zamrzavanje svog nacionalnog bogatstva kao protuzakonito i izjavila da bi bilo kakvo oduzimanje novca bilo kazneno. Pod ruskom jurisdikcijom postoji zapadna imovina slične vrijednosti koja bi mogla biti meta odmazde, rekao je ruski ministar financija Anton Siluanov.

Bidenmacronrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

Reuters: Украјина има за циљ да изведе још једну „контраофанзиву“ током 2024. године, пренела британска новинска агенција позивајући се на неименовани извор из команде копненог вида украјинске војске.

tihobl
1 mjesec prije

T-72 polupao abramsa prvim hitcem.
Kad se sjetim koliko su se prosle godine lozili hiber i ekipa na abramse, leoparde i celendzere, a rusi ih razbijaju sa T-72.

tihobl
1 mjesec prije

Бела кућа верује да се одбрамбене линије украјинских оружаних снага крећу у „погрешном правцу“— Џон Кирби.

Ko bi rekao da Kirbi zna strane svijeta.
Primjetio je da nesto nije u redu sa izvjestajima u kojima stoji da ukrajinci stalno napreduju, a krecu se na zapad.

tihobl
1 mjesec prije

Бригада територијалне одбране Кијева продала је војну одећу и опрему у вредности од најмање 3,6 милиона гривна.

Осумњичени су ухапшени док су продавали другу серију за 2 милиона гривна.

tihobl
1 mjesec prije

Иран је заробио и запленио амерички танкер за нафту.

Josip
1 mjesec prije

Ne znamo vise jesu li anglosaksonska, francuska ili mjemacka govna?

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Otkada to Macron brine o slabljenju Europe?

Pa taj sa Scholzom radi sve što je moguće da je maksimalno oslabi!

Sjetimo se zatvaranja francuskih NE, Covid zatvaranja gospodarstva, prisila na Covid cijepljenja, trinaest paketa sankcija Rusiji, odobrenja uvoza ukrajinskog žita bez carina i sanitarne kontrole, klimatskih agendi…

MladenSt
1 mjesec prije

Aneksijom istočnih dijelova Ukrajine i Krima Putin je legalizirao pljačku rudnih bogatstava koje pripadaju Ukrajini a sve pod nekakvim opravdanjem za zaštitu Ruskog stanovništva ,denacifikaciju ili strah od NATO projektila .Nešto se slično događalo i u istočnoj Hrvatskoj i Baranji kad je legendarni Arkan izvlačio hrastove trupce i vadeći ubijenim zlatne zube a sad njegovoj udovici Ceci Srbi lipe plakate u Hr najavljujući koncert u Sloveniji .

Bruno
1 mjesec prije

I pjevćići imaju muda. Cvrkavac (vrsta minijaturnih kokoški). Pa čim su počeli pričati o ruskoj imovini, ona više ne postoji. Ko zna gdje je nestala Gadafijeve lova i zlato. Uopće nema traga ko ju je opljačkao. Zlato i rezerve Venecuele dobio je Gvaido. Uhvatio se pijan za banderu i proderao . “Ja sam predsjednik Venecuele. ” Britanci i EU i SAD odmah ga prihvatili kao predsjedinka, i dali mu lovu, iako je narod izabrao Madura. Gdje je iračka lova i zlato i nafta. Sve netragom nestalo. Ali o ruskoj imovini još moraju pričati da ne bi Putin poslao koju bombicu. Pa daj šata daš , porez na kamate. Niti možeš time finansirati rat, a ne možeš ni opljačkati glavnicu. Stvarno velika muka za zjapad.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Ako ukrajina nebi ubijala ruske manjine, imala naciste, biolaboratorije, vanzemaljce i ostavila putlera da inštalira satelit u njihovoj zemlji ovo se sranje ne bi desilo.

Darko
1 mjesec prije

I vrijeme je da se Macron usrao..

Max
1 mjesec prije

To je otimačina.

Tupko
1 mjesec prije

Međunarodno pravo postoji samu udžbenicima pravnih fakulteta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI