Macron poziva na mir pod Ukrajinskim uslovima

Macron
24 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u nedjelju na mirovni sporazum u Ukrajini, ali je insistirao da će Kijev diktirati uslove takvog sporazuma. Ukrajinska vlada je, međutim, više puta odbacivala bilo kakav kompromis s Moskvom.

Govoreći na mirovnoj konferenciji koju je organizirala katolička dobrotvorna organizacija u Rimu, Macron je rekao da, iako bi “pozivi na mir mogli izgledati… kao izdaja” Ukrajine, “međunarodna zajednica” će jednog dana podržati sporazumno rješenje između Kijeva i Moskve”, objavio je Associated Press.

Međutim, mir ne može biti “preuzet od strane ruske moći”, dodao je Makron. “Želimo da ukrajinski narod odluči u određenom trenutku…trenutak i uslove mira.”

Francuski predsjednik je već izrazio isto mišljenje, izjavivši ranije ovog ljeta da će “Ukrajina odlučiti kada se ispune uslovi za izgradnju mira”. Lideri SAD-a, UK-a i NATO-a dali su slične izjave dok nastavljaju da finansiraju i naoružavaju ukrajinsku vojsku, a Francuska je, zajedno sa ostalim članicama G7, obećala da će zadržati ovu podršku „koliko god bude potrebno .”

Uslovi Ukrajine, međutim, vjerovatno će spriječiti bilo kakvo rješenje u bliskoj budućnosti. Predsjednik Vladimir Zelenski obećao je da neće pregovarati s Rusijom sve dok je Vladimir Putin na vlasti, potpisavši ranije ovog mjeseca dekret kojim se zabranjuju razgovori s ruskim predsjednikom.

Zelenski je također obećao da će zauzeti regije Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, koje su pristupile članstvu Ruske Federacije nakon referenduma prošlog mjeseca. Uz to, ukrajinski lider je obećao da će zauzeti Krim, koji se pridružio Rusiji nakon referenduma 2014.

Ne samo da bi napad na ove teritorije predstavljao veliki vojni izazov za snage Zelenskog, već bi napad punog razmjera na rusku zemlju pozvao Moskvu da joj uzvrati „svim raspoloživim sredstvima“, upozorio je Putin u nedavnom govoru. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev bio je otvoreniji kada je u julu upozorio Kijev da će napad na Krim izazvati “Sudnji dan” za Kijev.

U međuvremenu, Kremlj je upozorio Veliku Britaniju, Francusku i druge zapadne sile da vjeruje da se Ukrajina sprema da detonira takozvanu “prljavu bombu” u pokušaju da podmetne Rusiju i eskalira sukob do tačke intervencije NATO-a. Dok je britanski ministar odbrane Ben Wallace odbacio ove tvrdnje i nagovijestio da će se podrška Londona Ukrajini nastaviti, on je nakon poziva rekao da je Velika Britanija “spremna” za “deeskalaciju ovog sukoba”.

macronrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Prema svim pravilima diplomacije. Isto tako su Njemačka i Japan diktirale uvjete mirovnog sporazuma Saveznicima. I normalno je oženiti 25 godina stariju ženu.

Zoran
1 godina prije

Njihovi pozivi na mir su nista drugo nego produzenje rata i agonije.

MrKamenjarac
1 godina prije

….STA JE BRE OVAJ PUSIO NA GLADAN STOMAK???

Ico
1 godina prije

Babojebac nije relevantan faktor!

Tupko Glupko
1 godina prije

U ratu su uvijek kompromisi, a najviše zavisi od stanja na terenu.
Macron bi da rat završi kapitulacijom Rusije u Ukrajini, kao da je dijete od 9 godina ili tek toliko da postoji crtica u povijesti da je tražio primirje.
Neće ići.

U doba rata u Hrvatskoj tadašnja Europska Zajednica (EZ) – koja je današnja EU – samo je slala svoje promatrače u bijelom (popularno zvani “sladoledari”), dala nam potpuni embargo na uvoz oružja i međunarodno nas izolirala, plaće su nam višestruko pale, doslovce su bile preračunato 150 do 200 njemačkih maraka..

Što Plenković nije govorio o tim iskustvima Ukrima, već samo onaj dio o mirnoj renitegraciji Podunavlja.

Pravednik
1 godina prije

Hmmm, neka Francuska obešteti sve svoje kolonija, neka Nizozemska, Belgija, Njemačka, Britanija ,Španjolska, portugal također obeštete sve svoje kolonije a i suditi i9m jer su neke nacije istrijebile cijele civilizacije.
Onda se čudimo zašto su pojedine zemlje bogate, kad su u prošlosti pokoravale i krale a danas su velike demokrate.

Jednostavno receno
1 godina prije

Pa da su htjeli rusi mir pod nato uvjetima nebi ni anektirali dio ukraine.

Milko
1 godina prije

Ako SAD naoružava Ukrajinu, zašto Iran ne smije naoružavati Rusiju?

Max
1 godina prije

To neće biti.

Zoran
1 godina prije

Opasan ovaj BABOJEBAC. Koji klovn.

Padin
1 godina prije

A nacisti da dikturaju? Malo morgen.

Vrata
1 godina prije

To je isto da ja udjem Mike Tysonu u ring i kazem mu da mora predati mec.

damjan
1 godina prije

o čemu ovaj patuljak sere???? ionako če završit na vješalima zbog takozvanih cjepiva đubre jedno smrdljivo….

Makedonec
1 godina prije

Definitivno ovom coveku fali mozak u glavi. I nama Makedoncima prica gluposti u vezi bugarske nacionalisticke politike prema nama. Izgubio se u svetu i vremenu….

goran
1 godina prije

ma slušaj ti ovog kretenčinu macrona,da če ukrajina diktirati uslove mirovnih pregovora hahahahahahahaha,koje si ti lude gljive jeo da si to zamislio hahahahaha.
pa stoko jedna blesava pa ne gubi rusija rat da ukrajina može išta diktirati,jedini koji može diktirati je rusija i nitko više.

Tupko Glupko
1 godina prije

Je li to onaj koji je početkom godine izjavio da želi „iznervirati” one koji se ne žele cijepiti „ograničavajući im što je više moguće društveni život”.

Je li to onaj koji je prije političke karijere bio financijski inspektor, a kasnije radio kao investicijski bankar u Rotschild & Cie banci?

Lucija, prva
1 godina prije

Više Francuza je poginulo u nacističkim formacijama, nego u…tragikomičnom njihovom pokretu otpora.

Dante
1 godina prije

Rotshildov vojnik

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI