Macron se ‘nada’ da Francuska neće ući u rat sa Rusijom

Emmanuel Macron
33 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da Pariz nastoji izbjeći direktnu umiješanost u sukob u Ukrajini, ali da bi intervencija mogla biti neophodna kako bi se Rusija odvratila od predalekog napredovanja.

Evropska unija bi “izgubila sav kredibilitet i sigurnost” ako bi Rusija prevladala, rekao je Makron u video snimku objavljenom na X (bivši Twitter) u subotu, odgovarajući na pitanje da li će Francuska “ući u rat”.

“Naša vlastita budućnost i naša sigurnost su u pitanju u Ukrajini”, ustvrdio je francuski lider  , naglašavajući da osim isporuke više vojne opreme Kijevu, zemlje EU moraju biti “spremne da djeluju” ako “Rusi idu predaleko”.

„Dakle, ne, nadam se svom snagom da nećemo morati da idemo u rat“, rekao je, insistirajući da je Francuska „mirovna sila“. Međutim, Pariz treba da nastavi da se naoružava kako bi “zaštitio mir”, nastavio je Makron, ističući da intervencija mora ostati opcija ako su interesi zemlje ugroženi. „Moramo da budemo odvraćajući i kredibilni prema našim protivnicima ponekad govoreći im: ‘Ako odete predaleko i ako ugrozite naše interese, moju sopstvenu bezbednost, onda ne isključujem da intervenišem’”, rekao je on.

Macronovi komentari su ponovili njegove prethodne neobavezne izjave o potencijalnom raspoređivanju trupa u Ukrajini. Francuski predsjednik je u februaru odbio da odbaci mogućnost NATO čizama na terenu, tvrdeći da će kredibilitet EU “svesti na nulu” ako Ukrajina bude poražena. Nekoliko mjeseci kasnije pozvao je zemlje EU da povećaju svoju vojnu potrošnju i proizvodnju oružja kako bi smanjili ovisnost o Washingtonu. Francuski predsjednik je udvostručio u intervjuu za Economist ranije ovog mjeseca, nazvavši Kremlj glavnom prijetnjom sigurnosti EU i rekavši da je zadržavanje opcije raspoređivanja trupa u Ukrajini neophodno kao „poziv za buđenje“,  dok je branio svoje „ strateška dvosmislenost” .

Moskva je kritizirala Macronov “opasan razgovor”, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tvrdi da francuski predsjednik možda koristi rusofobiju i taktiku zastrašivanja kako bi zadovoljio svoju ambiciju da vodi Evropsku uniju.

macronrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rat i Mir
2 mjeseci prije

Markon se nada da Francuska neće postati nova Sirija ili Irak, kroz idućih nekoliko godina ćemo vidjeti pad Francuske, Njemačke, Britanije uglavnom zapada, jedino Ameri preko EU možda se uspiju izvući od propasti, ali EU je osuđena da postane nečija kolonija, da smo pametni bili bi Afrička ili Ruska kolonija na Američka, ali vladavina velikih lažnih sila zapada je gotova. Nadam se samo da neće doći do strašnih građanskih i vjerskih ratova diljem EU

Ziv je Geza
2 mjeseci prije

A zasto bi on ulazio u rat sa Rusijom?
Da li su Rusi napali Francusku ili mozfa salju iskandere svicarskoj koja je u ratu sa Francuskom i tim raketama gadjaju pogranicne djelove Francuske.

Ili se radi o tome da makron ima poremecenu svijesti i invertira stvarnost i stvara aluziju po kojoj Rusi rade upravo ono sto oni rade.

Ivek
2 mjeseci prije

on i političari mogu.

Max
2 mjeseci prije

Ako uđe neće izaći.

Zvone
2 mjeseci prije

I Napoleon je htio uništiti Rusiju ali je doživio gorak poraz. Glupi francuzi ništa da nauče od historije.

burt
2 mjeseci prije

prije godinu dana oko Harkova je bio veliki broj jedinica ukrajinske nacionalne garde, teritorijalne obrane, stranih dobrovoljaca i tada je ruska granica bila skoro nebranjeno i trebalo je krenuti i zauzeti Belgorod i granične dijelove Rusije ali NATO to nije dozvolio ukrajinskoj strani, sad se vidi da je to bila greška jer je ruska vojska zadnjih dva mjeseca neometano grupirala jedinica prema ukrajinskoj granici, to je bilo sa vojnog stanališta a politički se možda radi o drugim igrama

Bruno
2 mjeseci prije

Francuska više ne postoji. Prvi čovjek Francuske se “NADA” da neće ući u rat sa Rusijom. Je li to znači da njegova baba ili ženturača valada Francuskom. Obeliks smrš’o a ASteriks obrijao brkove. Kažu da im više ni čarobni napitak ne može pomoći sa ovakom budaletinom od plemenskog starješine.

Ivan Bgd
2 mjeseci prije

Koji je klovn ovaj Mikron…

Perun
2 mjeseci prije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je fukara …..zovu ga dvocijevka a to dovoljno govori o tom perverznom imbecilu …..A ako Francuski pjevac dvocijevac ako ne prestane da kukurice letice perje na sve strane i mogao bi zavrsiti u juhi skuhan .

xyz
2 mjeseci prije

Francuska je več u ratu sa Rusijom. Bar po pisanju čitaoca sa ruskih foruma.

MrKamenjarac
2 mjeseci prije

….PRVO BI TREBALO JE*ATI NJEGA I ONU NJEGOVU DEDU I VRATITI GA NA TVORNICKU IZRADU

Darko
2 mjeseci prije

Sad će Macron morati popušiti Putinu ako hoće da mu oprosti lupetanje 🙂

Dado
2 mjeseci prije

Sta ce Rusija, samo prica i prdi u ladnu vodu….Kada pocnu cistokrvni rusi ginuti i civili po Moskvi, onda ce mozda i da se usude da bombarduju Kijev i Lavov onako malo.Ako oni ovako brinu za svoje civile u Rusiji, mogu misliti kako bi to hrabro branili bracu Srbe…

FELIX
2 mjeseci prije

FRANCUSKA JE VEC U RATU SA RUSIJOM FRANCUSKI LEGIONARI SU U UKRAINI STA TAMO TRAZE, NEKA MALO PAZE DA NE BUDE PLACA NA KRAJU

Zmaj Mrdo Špajzilović
2 mjeseci prije

e kad neće pitati Zmaja iz špajze za budućnost svoju, Zmaj po novom, gata besplatno

2 mjeseci prije

primjetimo hiperaktivnost.
prosle godine makron je zivkao putina do razine dosadjivanja.
odnedavno nastupaju agresivno.
razbrbljani pa agresivni – sto to govori? nesto ih zulja. ljubomorni su na rusiju! zavidni. trebaju rusiju, hoce nesto.
htjeli bi da ih rusija (bilo tko) pomogne u africi. htjeli bi da ih rusija oslobodi od americkog stiska. ne znaju kako pitati.

noname
2 mjeseci prije

neka uđe u rat sve ok, onda ce biti bam bam bam makaron plemkovič bajden smrad, domaći izdajnici i četnici a onda mi koji ostanemo ćemo lijepo ka pravi prijatelji pit zajebavat se pušit i sl. ove će tražit po drugim planetima nakon što ih ekipa eliminira i to če bit eliminacija i familija morače u drugu galaksiju otič ako žele živi ostat sam bog če ih zapalit i otkinut im šuplje glave

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI