Mađarska blokira zajedničku izjavu EU o godišnjici ukrajinskog sukoba

Ukrajina i EU
11 komentara

Mađarska je u petak blokirala zajedničko saopštenje EU u kojem se osuđuje Moskva i obećava “nepokolebljiva” podrška Kijevu, izjavila su za Politico i Bloomberg dvojica anonimnih diplomata.

U e-mailu iz ureda Charlesa Michela, predsjednika Evropskog vijeća, navodi se da će “u nedostatku konsenzusa” među državama članicama izjava biti poslana u ime Michela, predsjednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole i predsjednika Evropske komisije Umjesto toga, Ursula von der Leyen.

U saopštenju se Rusija optužuje za „agresorski rat punog obima“ i za „nasilje, brutalnost, teror i razaranje“, uz obećanje „snažne i nepokolebljive političke, vojne, finansijske, ekonomske, diplomatske i humanitarne podrške“ Ukrajini.

Trojica zvaničnika su također obećali da će “nastaviti rješavati hitne vojne i odbrambene potrebe Ukrajine, uključujući isporuku hitno potrebne municije i projektila”.Prema jednom diplomati koji je razgovarao za Bloomberg i Politico, članica EU koja nije članica NATO-a imala je “sumnje” ili “rezervacije” u pogledu jezika u vezi sa projektilima, a takođe je bila kritična da je blok “ćutao” o sukobu u Gaza. Iako nije navedena zemlja, samo Austrija, Irska i Malta su članice EU, ali ne i NATO.

Ukrajini je obećano eventualno članstvo u EU, ali Evropska komisija “još radi” na okviru za pristupne pregovore, priznala je von der Leyen u srijedu. Ona je dodala da se vjerovatno neće ništa mnogo dogoditi do nakon izbora za Evropski parlament, zakazanih za 6. i 9. jun.

Mađarska još nije komentirala svoj veto na zajedničku izjavu. Budimpešta je stalno kritikovala vojnu podršku Brisela Kijevu, za razliku od traženja mira putem pregovora. Mađarska je takođe odbila da pošalje oružje u Ukrajinu, ili da dozvoli njegovu isporuku preko svoje teritorije.

Moskva je započela svoju vojnu operaciju 2022. godine, nakon što je Kijev dezavuirao sporazume iz Minska koji su trebali donijeti mir Donbasu. Njemački i francuski političari su kasnije priznali da je mirovni proces bio varka da se Zapadu kupi vrijeme da naoruža Ukrajinu za rat protiv Rusije.

eumađarskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
2 mjeseci prije

Kada bi moj mozak razmišljao k’o mišelov ili ursuli, spržio bih ga kiselinom. (Malim slovima ursula i mišel, jr valika nisu zaslužili. I glistu pišemo malim slovom.)

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

“U saopštenju se Rusija optužuje za „agresorski rat punog obima“ i za „nasilje, brutalnost, teror i razaranje“, uz obećanje „snažne i nepokolebljive političke, vojne, finansijske, ekonomske, diplomatske i humanitarne podrške“ Ukrajini.”

Za dvije godine rata u Ukrajini poginulo je šest puta manje žena i djece nego u nepuna četiri mjeseca izraelskog bombardiranja Gaze.
Drugim riječima, u Gazi ginu 36 puta brže.

U napadima Izraela na Gazu dosad je ubijeno 30.000 Palestinaca, a ranjeno 70.000.
12.660 ubijenih su djeca, a 8.570 žene.
To je preko 100 ubijene palestinske djece u prosjeku dnevno!

Bačeno 183 tone bombi i eksploziva po kvadratnom kilometru Gaze.
Palestinci se bore sa glađu jer Izrael blokira humanitarnu pomoć.

Naravno, Europskom vijeću, Europskom parlamentu i Europskoj Komisiji ne pada na pamet ni riječ prozboriti kontra Izraelaca, a kamoli kakvo priopćenje kao ovo za Rusiju.

EU prvi paket sankcija Izraelu su misaona imenica, a kamoli trinaesti kao Rusiji.

No.1
2 mjeseci prije

Po tvojem EU nije miroljubiva, slobodoljubiva i nema moralnih vrednosti. Upravo si to sam izjavio. Vidim da mrziš sve oko sebe, hrvatski nacisto……..

vanja
2 mjeseci prije

Не можеш ти ућ у шему с мафијом и рећ кад ти се ћефне излазим.Оће и глава да страда.Није то тек тако.

Dax
2 mjeseci prije

A što bi izašli, kad su već u kolu što ih ne bi malo kecali.

Max
2 mjeseci prije

Ugri se ne daju.

David
2 mjeseci prije

Ni jedna članica Europske unije se nije odrekla niti prava na vlastito mišljenje niti prava na vlastiti stav vezano uz bilo što, kao ni prava na izbor prijateljskih nacija. i nitko nema pravo ni jednoj europskoj naciji kao alternativu neslaganja u stavu i mišljenju predlagati izlazak iz unije. Mađarska je zadovoljila kriterije ulaska u uniju i postala članicom sa svim pravima. nikad se nije odrekla ni jednog segmenta vlastite autonomije niti prihvatila biti bilo čija kolonija. Kamo sreće da svaka europska država ima svog Orbana

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI