Mađarska nudi utočište za Ukrajince koji izbjegavaju drakonski vojni rok u Kijevu

Ukrajina regrutovanje vojnika
12 komentara

Jugozapadni susjed Ukrajine Mađarska obećala je ponuditi sigurno utočište za Ukrajince koji izbjegavaju drakonski vojni rok u Kijevu.

Zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjen ponovio je ovo obećanje tijekom intervjua 6. svibnja. On je za televiziju ATV rekao da Budimpešta “neće izručiti izbjeglice Ukrajini”. Mnogi ukrajinski muškarci napuštaju zemlju kako bi pobjegli od vojnog roka, koji ih prema novom zakonu osuđuje na smrt u ratu protiv Rusije.

“Ne istražujemo je li, prema Ukrajincima, osoba mobilizirana ili ne”, rekao je Semjen. “Na temelju temeljne ljudskosti, nećemo dopustiti da budu poslani u smrt. Svaki izbjeglica iz Ukrajine kod nas je potpuno siguran i prima svu pomoć.”

Russia Today (RT) je napisao da je “posljednjih tjedana ukrajinska vlada pokušala izvršiti pritisak na svoje građane koji su napustili zemlju – posebno one koji žive u Europskoj uniji – da se vrate kući.” Dok je Kijev tražio od dužnosnika u Bruxellesu da podrže ovaj napor, mnogi “nisu bili voljni surađivati”. Čak su i Poljska i Njemačka, obje nepokolebljive pristalice Ukrajine, odbile izručiti izbjeglice i obećale da će štititi njihova prava.

“U posljednjih nekoliko mjeseci, Ukrajina je također pojačala napore da nadoknadi gubitke na bojnom polju povećanjem svoje mobilizacije unutar zemlje. Prošlog mjeseca, [ukrajinski] predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je dva zakona – jedan koji snižava dob za regrutaciju za muškarce od 27 do 25, i još jedan koji značajno pojednostavljuje proces nacrta”, nastavio je RT.

“U nastojanju da prisile Ukrajince u vojnoj dobi da se vrate kući, ukrajinski konzulati u inozemstvu … objavili su ‘privremenu obustavu’ usluga muškarcima između 18 i 60 godina, koji više ne mogu dobiti nikakve potrebne dokumente dok se ne vrate kući. A Izvješće Washington Posta … sugerira da su mnogi Ukrajinci koji žive na Zapadu ljuti novom politikom, govoreći da osjećaju da ih se tretira kao izdajice i potencijalni plijen vojnih dužnosnika.”

Slavo: Mađarska obećava predah od državnog ropstva

Prema Eurostatu, statističkoj agenciji bloka, 4,3 milijuna Ukrajinaca živjelo je u EU od siječnja. Oko 860.000 od ovog broja su muškarci sposobni za borbu.

Mac Slavo iz SHTF Plana pohvalio je obećanje zamjenika mađarskog premijera u priči od 6. svibnja. Napisao je: “Teško je pronaći ikoga u vladajućoj klasi zabrinutog za ljudskost i moral, ali lijepo je znati da oni koji osjećaju očito ropstvo mogu pronaći barem malo olakšanja.”

“Svi znamo da vladari započinju ratove, ali nisu oni koji će se boriti protiv njih. Oni su oduvijek tražili krvnu žrtvu od robova. Bilo da se radi o regrutaciji, mobilizaciji ili bilo čemu drugom – prisiljavanje drugog čovjeka da ubije ili bude ubijen je apsolutni vrhunac porobljavanja ljudskih bića.”

“Ideja da je svatko slobodan dok postoje vladajuće klase (vlade) bilo koje vrste svakim danom postaje sve manje iluzija. Čak i najotupljeniji državnici shvaćaju da sloboda znači da nitko drugi nema autoritet ili kontrolu nad vama ili vašim vlasništvo.”

“To je spor proces, ali dolazi. Što gospodari budu brutalniji, to će i ljudi brže to shvatiti. To bi mogla biti jedina dobra vijest.”

mađarskamobilizacijaukrajinautočište
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
10 dana prije

A šta čeka EU ? Odmah treba sankcije mađarski.

nastran
10 dana prije

NIKAKO MI NIJE JASNO DA IM FALI TOLIKO VOJNIKA, A GOVORE DA SU POBILI SKORO 1/2 MILIJUNA RUSA UZ 31.000 SVOJIH POGINULIH???!!!???

Lucija, prva
10 dana prije

Ovo s Ukrajincima je puno složeniji problem.
Sirotinja je našla posao.
Neki drugi..
Od kuda im novci? Postoje li i dalje neki dotoci iz Ukrajine?

Znamo kako se kupuju hoteli po Hrvatskoj.
I otvaraju firme. Onom što većina ne zna, ali će saznati jest koji je to tip ljudi.

Najvažnije: KOLIKO TO KOŠTA?
Kako se točno financira socijalna pomoć za Ukrajince? Zašto oni idu po drugačijem zakonu od drugih izbjeglica i “izbjeglica”?

Ivek
10 dana prije

ko je lud poginuti..pa onda kasnije dođu na vlast razni anemičari i minhen bojne.

Lucija, prva
10 dana prije

“Mac Slavo iz SHTF Plana”

Pogledajte. Piše isto što i Jadranka.
Je, to jest točno.

Samo ima jedna sitnica.

Takvi će prvi OSTATI BEZ ZEMLJE svojih predaka.

Sa čime jednostavno tvrdim da je neka borba i neki rat – opravdan.

Max
10 dana prije

Madžarska je korak ispred svih.

tihobl
10 dana prije

Poljaci i moldavci vracaju nazad koga uhvate pri nelegalnom prelasku granice. Rumuni se spremaju da urade isto. Madjari i slovaci samo udaraju kontru.

10 dana prije

jucer poljaci uhvatili jednoga. isporucit ce ga vojnim vlastima ukrajine.
hrvatska je jos prije dvije godine isporucila mladog ukrajinca natrag u ukrajinu. mladac pocinio neki kriminal u hrvatskoj, bio par mjeseci u zatvoru. nisu ga pustili nego poslali kuci.

BlueZg
10 dana prije

Ako su to civili onda bi im i mi trebali dati zaštitu. Ako su neki mutikaše onda bi ih trebalo frknut van. 🇵🇸🇧🇾🇷🇺

Darko
10 dana prije

Bravo Mađari ! A što radi ovaj naš drek Plenković, hoće li ih on hvatati po Hrvatskoj i dodvoravati se i dalje Zelenskom i Americi?

FELIX
10 dana prije

KAD VEC MADZARI MORAJU PRIMATI EMIGRANTE BOLJE JE DA SU SE ODLUCILI ZA UKRAINCE NEGO ARAPE MUHAMEDANCE, TAKO CE IMATI BAREM MANJE PROBLEMA U SKOROJ BUDUCNOSTI, VEROVATNO SU DOBILI INFORMACIJE OD EVROPSKIH GOSTOPRIMLJIVIH DRZAVA IZGLEDA DA SU INFORMIRANI I MISLE GLAVOM A NE SRCEM.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI