Mađarska objašnjava zašto EU mora ”preispitati” sankcije Rusiji

viktor orban
9 komentara

EU mora promijeniti svoju politiku sankcija jer zbog sukoba u Ukrajini trpi daleko više od SAD-a, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Njegova je izjava uslijedila nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao za ”60 minuta” CBS Newsa u nedjelju da postoji “veliki jaz” u tome kako kriza utječe na SAD i EU, budući da se zemlje članice europskog bloka oslanjaju na inozemne isporuke nafte i plina, dok je Washington proizvođač fosilnih goriva.

“Predsjednik Emmanuel Macron je u pravu: cijena rusko-ukrajinskog rata nije ista s obje strane Atlantika”, tvitao je Orban u ponedjeljak.

“Ako želimo da europska industrija preživi, moramo se brzo pozabaviti europskom energetskom krizom. Krajnje je vrijeme da se preispitaju sankcije.”

Nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem veljače, zapadne zemlje i njihovi saveznici nametnuli su opsežne sankcije na izvoz energije iz Moskve, uključujući ograničenje cijena za isporuke nafte morskim putem, koje je stupilo na snagu u ponedjeljak.

Mađarska, čije gospodarstvo uvelike ovisi o ruskoj energiji, dobila je neka izuzeća od embarga EU-a. Ipak, Budimpešta je upozorila na veće negativne nuspojave za blok od sankcija Moskvi. Orban je u srpnju rekao da je EU “pucala sama sebi u pluća”.

Dužnosnici u Budimpešti tvrde da bi se Bruxelles trebao usredotočiti na postizanje mira između Rusije i Ukrajine. Mađarska je raskinula redove s drugim zapadnim zemljama odbijajući poslati oružje Kijevu ili obučavati ukrajinske trupe.

Moskva je u više navrata rekla da neće prodavati naftu zemljama koje nameću ograničenje cijena. “Prodavat ćemo naftu i naftne derivate samo zemljama koje će surađivati s nama na temelju tržišnih uvjeta, čak i ako budemo morali smanjiti proizvodnju”, rekao je u nedjelju potpredsjednik vlade Aleksandr Novak. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva priprema službeni odgovor na ograničenje cijena nafte.

eumađarskarusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Đžaba pričaš Orbane od kako je počeo sukob u Ukrajini nitko ne sluša. Oni rade po uputama USA .

tihobl
1 godina prije

U USA plin 6x jeftiniji nego u EU.
VTI 80$, brent 86$.

Max
1 godina prije

EU šteti svojim građanima a ne Rusiji.

Alex Keller
1 godina prije

Već sada je inflacija cijena osnovnih stvari za život u većini zemalja EU dostigla 20%. Još 10% i izbija revolucija. Što znači da će letjeti glave i krivima i pravima. Kao u vrijeme Francuske revolucije, kad se više nije znalo tko koga ubija. Pa su ljudi radije išli u rat i pobjeđivali,nego da doma čekaju da ih otpeljaju na giljotinu.To je kad nakupljeni bijes naglo proključa,pa krene stampedo

Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da EU skrati za glavu Ursulu i njezinu Europsku Komisiju koji su napravili cijeloj EU stetu usporedivu samo s Hitlerovom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI