Mađarska podržava kineski plan za Ukrajinu

Peter Szijjarto
40 komentara

Mađarska podržava plan Kine za rješavanje ukrajinskog sukoba, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, optužujući Evropu da pokazuje ratoborni mentalitet.

Govoreći tokom razgovora sa svojim kineskim kolegom Qin Gangom u Pekingu, Szijjarto je naglasio da se Budimpešta “zalaže za mir… da dođe što je prije moguće”.

“Nažalost, ratna retorika na globalnom nivou je izuzetno jaka. Stoga moramo pojačati glas mirovnog kampa”, naveo je ministar. “U mirovnom kampu pridajemo ogroman značaj ulozi Kine.”

“Veoma cijenimo vaš mirovni plan. Nadamo se da će to biti osnova za razgovor… o miru u našem susjedstvu”, dodao je Szijjarto.

Prije nego što je krenuo u Peking, mađarski diplomata je podvukao važnost mirovnih napora u vrijeme kada je “Evropa zahvaćena psihozom rata”.

“Mi podržavamo mirovni plan koji je predstavila Kina iz dva razloga: prvo, zato što teži miru, i drugo, zato što postoji. Konačno postoji nešto što ima za cilj ne nastavak rata, već njegovo okončanje.”

Krajem februara, Kina je objavila svoju mapu puta od 12 tačaka za okončanje ukrajinskog sukoba, pozivajući Moskvu i Kijev da nastave dijalog “što je prije moguće” i izražavajući podršku svim mirovnim naporima.

Peking je također pozvao na napuštanje “hladnoratovskog mentaliteta” i poštovanje suvereniteta svih zemalja, dok je osudio jednostrane sankcije za koje je rekao da neće riješiti to pitanje.

Plan puta je, međutim, izazvao različite reakcije. Dok je predsjednik Vladimir Putin pohvalio plan, ističući da su mnoge njegove odredbe “u skladu sa ruskim stavom”, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tvrdio je da Pekingu nedostaje “kredibilitet” jer je odbio da osudi rusku kampanju u Ukrajini.

U međuvremenu, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell opisao je plan kao “skup željenih razmatranja”, tvrdeći da je “jedina stvar koja se može nazvati mirovnim planom prijedlog [ukrajinskog predsjednika Vladimira] Zelenskog”.

Između ostalog, mirovni plan koji je Kijev predstavio prošle godine zahtijevao je da se Rusija povuče sa svih teritorija koje Ukrajina smatra svojim i da plati ratnu odštetu. Kremlj je odbacio inicijativu, tvrdeći da ne uzima u obzir “realnost na terenu”, uključujući i novi status četiri bivše ukrajinske regije u sastavu Rusije.

kinamađarskaMirovni planukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
11 mjeseci prije

Logičan potez.

Ico
11 mjeseci prije

Zoran Milanović je svojedobno izjavio:” Mađarska je bezznačajna država”!
Oprosti mu Bože, jer ne zna što čini ( priča, blebeta )!

Dux
11 mjeseci prije

Jasno ko želi mir, a ko rat….

tihobl
11 mjeseci prije

Borelj je rekao: Kina mora natjerati Rusiju da prihvati mirovni plan Zelenskog.

tihobl
11 mjeseci prije

Јединице руске армије су после изненадног напада успеле да упадну у насељено место Масјутовку (Купјански сектор) и да је после краће борбе заузму.

Nego koliko je ono sela zazuzeo NATO za ovih 5 dana kontraofanzive?

tihobl
11 mjeseci prije

АО “Обуховский завод” из Санкт-Петербурга ће од 1.јула бити у стању да на месечном нивоу производи 2-3 хиљаде беспилотних летелица- истиче генерални директор компаније.

I po drugim gradovima se otvaraju novi pogoni za bespilotne letjelice. Ovo ljeto moglo bi biti izuzetno vrelo sa stotinama droniranja svaki dan.

tihobl
11 mjeseci prije

«Информације о контаминацији региона Хмељницк радијацијом, наводно због кривице Руске Федерације, су потпуна лаж»

То је рекао посланик Државне думе Максим Шингаркин. Раније су украјински медији писали паничне извештаје да је током детонације складишта муниције у Кхмелнyтскyи уништена велика количина британске тенковске муниције са осиромашеним уранијумом.

Eto poslanik kijevske Rade im je objasnio da mogu mirno spavati.

tihobl
11 mjeseci prije

Зеленски у интервјуу италијанској штампи:

 „Биће потребно много времена да се Крим обнови, Кримљани су Украјинци! Мораћемо много да се потрудимо да вратимо све што су Руси тамо уништили. Обнова је немогућа без Украјине. Али можемо, и Крим ће поново процветати“.

Jos samo da mu britanci isporuce obecanih 400 raketa u zamjenu za onih 200 unistenih i krenuce u “obnovu” Krima. Naravno, ako rusi ne pogode i tu isporuku. Vidjeli smo jutros kako je “obnovio” frizarskiu salon u Luganjsku.

tihobl
11 mjeseci prije

Према речима заменице министра Хане Мајлар, Руси повлаче јуришне десантне одреде на периферију града: „сада је све тешко на периферији, воде се тешке борбе”.

U pravu je, vagnerovci se “povlace” na zapadnu periferiju grada, jos 300 m i visespratnice su opkoljene.

tihobl
11 mjeseci prije

Америчка противрадарска ракета АГМ-88 ХАРМ оборена у области Кременнаја. Важно је напоменути датум истека гарантног рока: април 1995. године.

tihobl
11 mjeseci prije

Ситуација у апотекама Хмељницког 15.05: “Јод није доступан!!!”, – пише у саопштењу.

tihobl
11 mjeseci prije

Данас су јединице групе ,,Вагнер” напредовале још 220 метара у Бахмуту.

Под непријатељском контролом остају 1,59 квадратних километара и 12 вишеспратница.

Јевгениј Пригожин

Tako treba
11 mjeseci prije

Madjarska je bitna zemlja, njihovo misljenje je presudno… 😀

Entoni Fauci
11 mjeseci prije

Lizanje guzice for free

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

.. nema nikakvog mira ni prekida rata! Ako Putin popusti, smaknite ga… Zapadno Zlo mora biti svijestno da su “otvorili Pandorinu kutiju” i da više povratka nema, makar čovječanstvo, ja prvi, bilo uništeno………………… Putin je nakon tragedije u Beslanu donio uredbu da se više s teroristima ne pregovara i da svi moraju biti uništeni. Točka. Okrenuti nuklearne rakete na Vatikan i na London.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Ukrajinske trupe su pokušale da se probiju oko Artjomovska, ali su naše jedinice odbile sve napade. „Na pravcu Soledar-Artjomovsk, naši jurišni odredi su, uz podršku Vazdušno-desantnih snaga, nastavili zauzimanje zapadnih četvrti grada Artjomovska. Severno i južno od Artjomovska, tokom proteklog dana, neprijatelj je napravio masovne pokušaje da probije odbranu naših jedinica. Svi ti napadi bili su odbijeni. Prodori u naše odbrambene linije nisu dozvoljeni. Hrabrost i herojstvo pokazali su pripadnici naše 4. i 200. motorizovane brigade, kao i 6. motorizovane divizije. Četvrta motorizovana brigada odbila je neprijateljske napade južno od naselja Krasnoe. Pritom su poginuli komandant brigade pukovnik Vjačeslav Makarov i zamenik komandanta armijskog korpusa za vojno-politički rad pukovnik Jevgenij Brovko. Komandant Makarov lično je predvodio bitku. Dva neprijateljska napada su odbijena. Pripadnici brigade su uništili tri tenka, četiri borbena vozila pešadije i dva druga oklopna vozila Oružanih snaga Republike Srpske. Ukrajina. Prilikom odbijanja trećeg napada, komandant brigade je teško… Čitaj više »

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Oružje: američki helikopteri, problemi. “Pentagon je došao do zaključka da helikopteri vojske SAD nisu pogodni za učešće u ratu a pogotovo ne protiv Rusije. Američka vojska ima najveću flotu helikoptera. Uključuje više od 700 jurišnih helikoptera AH-64 Apač, približno 2.200 srednjih vojnih transportnih UH-60 Black Hawk („Crni Jastrebovi“) različitih modifikacija i 450 teških CH-47 Chinook. Glavni problem je STAROST tehnologije, koja izaziva zabrinutost. KAPACITETA ZA REMONT NEMA DOVOLJNO, a pojava novih helikoptera može se očekivati tek 2030. godine. U tom smislu, resurs bi trebalo da se protegne na nekoliko decenija. Program, koji je dizajniran da zameni vojne transportne helikoptere UH-60 Black Hawk, nazvan je Future Long Range Assault Aircraft (FLRAA) (obećavajući jurišni avion velikog dometa). U decembru je vojska odabrala V-280 Valor dizajn nagibnog motora kao alternativu Black Hawk. Drugi program se zove Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA) (obećavajući izviđački i udarni avioni). Njegov cilj je da zameni helikoptere AH-64… Čitaj više »

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Vojni ekspert, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk, primetio je da je Storm Shadow prilično efikasno raketno oružje proizvedeno kasnih 1980-ih, sa dometom od 300-550 km. Međutim, ove rakete se lansiraju sa aviona, a Ukrajinci nemaju avijaciju.

„Naravno, moguće je da će Oružane snage Ukrajine moći da smisle nešto za korišćenje ovih projektila. I ovde bih želeo da se fokusiram na činjenicu da britanske rakete presreću naši S-300, S-400, Buk-M3. Moći ćemo da vidimo ove rakete, znamo njihove karakteristike“, rekao je specijalista.

Jedan „Kinžal” je dovoljan Rusiji da sruši London do temelja. Plus, Velika Britanija je ostrvo, zavisi od podvodne telekomunikacione mreže koju bi nekoliko ronioca moglo da prekine“ rekao je oficir.

Između ostalog, vojni ekspert je Britance podsetio na reči njihovog kralja Džordža VI. Prilikom uručenja mača pobede Staljinu, monarh je rekao da je kleknuo pred ponosom i hrabrošću ruskih vojnika.”, webtribune

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Novi ruski PVO. Ptičar. “Ruski oružani gigant Rostec saopštio je da je završen razvoj protivvazdušnog raketnog kompleksa za vazdušno-desantne jedinice. Ptičar će moći da bude spušten iz aviona uz pomoć padobrana… 2016. godine BMD-4M je zvanično ušao u službu Vazdušno-desantnih snaga Rusije. Ptičar je zapravo dodatak za BMD-4M. tj. umesto standardnog tornja, na njegovo mesto je postavljen ovaj protivvazdušni sistem. PVO Ptičar je dizajniran za suzbijanje vazdušnih ciljeva na malom dometu. Šasiju pokreće motor od 450 KS. Šasija je blindirana. Kompleks naoružanja se može daljinski kontrolisati. Izgrađen je na osnovu platforme za daljinsko oružje Sosna. Platforma ima optičko-elektronsku jedinicu i dva lansera za kontejnere sa raketama. Prema izvorima u ruskim medijima, Ptičar može da izvodi horizontalno kružno gađanje. Istovremeno, optika, kao i oružni kompleks, mogu se kretati i u vertikalnoj ravni. U borbeni modul sistema može se smestiti 12 projektila. Rakete su tipa 9M340 Sosna-R. 9M340 Sosna-R je raketa kalibra… Čitaj više »

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Malo analiza o …primirjima. “Italija, Španija, Mađarska, Austrija ubeđuju SAD da pređu sa rata na pregovore. Sve su to zemlje NATO-a. I u ostatku sveta, ogromna većina zemalja se pridržava stava o potrebi pregovora. To su pre svega Kina, Indija, Indonezija, UAE, Saudijska Arabija, Maroko, Egipat. U neformalnom okruženju, svi oni pozivaju na ovo Amerikance. Ne postoji Ukrajina kao država. Postoji država koju su okupirale SAD. Možda će u pregovorima učestvovati ljudi sa ukrajinskim pasošima, ali u stvarnosti pregovori mogu biti samo sa Sjedinjenim Državama, rekao je ekspert. Sve zemlje se plaše nuklearnog rata. Ovaj razlog za ubeđivanje Markov je nazvao ključnim. Osim toga, države širom sveta predviđaju ozbiljnu ekonomsku krizu i shvataju da se ona može izbeći samo stavljanjem tačke na sukob. Svi razumeju da se rat u centru Evrope tiče svih. Ekonomska šteta od sukoba je veoma značajna, primetio je politikolog. „Amerikanci sami žele pokrenuti pregovarački proces već… Čitaj više »

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Još malo o primirju:

“Ako se Sjedinjene Države dogovore sa Rusijom i dogovore kontrolisane obaveze, Evropa bi mogla imati ozbiljne probleme zbog ruskog odgovora na sankcije. Ovo je izjavio ruski ekonomista Mihail Hazin…

„Nivo konfrontacije je poslednjih godinu i po dana bio toliko jak, da će sigurno biti uzvratnih akcija, a pri tome, to neće koštati Rusiju ništa. Jedno je, kada ti nešto moraju da pruže, jer imaš trgovinsku razmenu od 150 milijardi dolara, a drugo je kada imaš nultu razmenu“, izjavio je Hazin na „YouTube“ kanalu „Zakon i red u SAD-u“.”,

————–

“Evropska komisija je takođe predložila uvođenje ograničenja za osam kineskih kompanija, koje navodno izvoze tehničku opremu u Rusiju.

Kineski ministar inostranih poslova Ćin Gang, koji je doputovao u Berlin na razgovore sa svojom koleginicom Analenom Berbok, rekao je, da će Peking preduzeti sve neophodne mere, da energično zaštiti legitimna prava i interese kineskih preduzeća”.

Ivan
11 mjeseci prije

Cudi me da Rusi do sada nisu skratili za glavu onu krmacu Ursululu prvi putu kada je dosla na jebacinu kod Zelenskog?

Rus iz Donbasa
11 mjeseci prije

Znate, postoji takva formula: NATO je u Ukrajini, a Ukrajina nije u NATO-u. Jako mi se sviđa. NATO može raspolagati Ukrajinom kako hoće, ali Ukrajina ne može raspolagati NATO-om kako hoće. Zelenskom također ne treba nikakav ulazak u NATO. Misli li da je Zapad spreman za nuklearni rat s Rusijom? Da, nikad u životu!Vidjeli ste Burbockovu frazu: činjenica da isporučujemo oružje Ukrajini ne znači da smo strana u sukobu; a ako netko počne isporučivati ​​oružje Rusiji, postaje sudionikom rata. Mi [Zapad] smo mi, a svi ostali su druga stvar. Zapadni čovjek uvijek tako razmišlja – od 1498. godine smatra da cijeli svijet pripada njemu. Kada je Abraham Lincoln govorio protiv ropstva, rekao je da, naravno, sve Afroamerikance treba deportirati natrag, jer ljudi koji su kao stvar dovedeni u Ameriku ne mogu dobiti američko državljanstvo. Pa mi, Rusija, za Zapad smo stvar, potrošna roba…

Rus iz Donbasa
11 mjeseci prije

U toj bjednoj EU samo su Mađari pametni. A največe prodane budale su slavenske države.

Rus iz Donbasa
11 mjeseci prije

Tko Rusiji jamu kopa, sam u nju pada; “Rakete s uranom su eksplodirale?!” – Ukrajincima se savjetuje da odvedu djecu iz područja eksplozija u Hmjelnickom. U Ukrajini raste panika jer se poput lavine šire izvješća da je ruska krstareća raketa možda uništila skladište streljiva u Hmjelnickom gdje su bile pohranjene britanske granate s osiromašenim uranom. To je također izjavio bivši zamjenik Vrhovne rade Ukrajine Vitaliy Mosiychuk, komentirajući zabilježeni val radijacijske pozadine u regiji. “Ne znam je li doista bilo granata s osiromašenim uranom u uništenom skladištu streljiva u Hmjelnickom. Ali budući da naša vlada šuti, preporučio bih lokalnom stanovništvu da evakuiraju djecu odande”, nastavlja Mosiychuk. Činjenica je da je 12. svibnja u regiji Hmjelnicki došlo do skoka razine radijacije s 80-100 na 140-160 nanosiverta, kako je izvijestio ukrajinski portal SaveEcoBot. Podsjetimo, granate s osiromašenim uranom aktivno je koristila skupina NATO-a u Jugoslaviji. U prvih 10 godina nakon primjene raka oboljelo je oko 30… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI