Mađarski premijer iznio ukrajinski mirovni prijedlog

Viktor Orban - Ukrajina
24 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je NATO da promovira prekid vatre i mirovne pregovore u Ukrajini umjesto da nastavi slati oružje Kijevu. Argument je iznio u video snimku objavljenom na društvenim mrežama u ponedjeljak.

“Umjesto da donesemo oružje u Ukrajinu, trebali bismo donijeti mir”, rekao je Orban u video snimku, dostavljenom na mađarskom jeziku s engleskim natpisima. “Prekid vatre je neophodan, a umjesto rata, mirovni pregovori bi trebali početi što prije.”

NATO bi trebao braniti države članice, “a ne izvoditi vojne akcije na teritoriji drugih zemalja”, napomenuo je Orban u videu, pozivajući blok predvođen SAD-om da ostane vjeran svojoj službenoj “odbrambenoj” misiji.

Stav Budimpešte ostaje nepromenjen, dodao je premijer, a upućen je činjenicom da se Mađarska graniči sa Ukrajinom i da je značajna zajednica etničkih Mađara u Zakarpatju u opasnosti od neprijateljstava.

Lideri zemalja NATO-a sastali su se u ponedjeljak u Vilniusu u Litvaniji na godišnjem samitu. Blok je udvostručio svoju retoričku i logističku podršku vladi u Kijevu, ali je prestao da zapravo poziva Ukrajinu da se pridruži bloku.

SAD i njihovi saveznici su u Ukrajinu ubacili oružje, opremu i municiju u vrijednosti od preko 100 milijardi dolara otkako su neprijateljstva s Rusijom eskalirala u februaru 2022. i nametnuli široki ekonomski embargo Moskvi, istovremeno insistirajući da zapravo nisu strana u sukobu. sukob.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, koji je otputovao u Vilnius, ali formalno ne prisustvuje samitu, napao je NATO u ponedjeljak ujutro na društvenim mrežama, optužujući blok da Ukrajini ne daje odgovarajuće “poštovanje” usudivši se da postavi uslove za članstvo i ne ponudi vremenski okvir.

Mađarska se u više navrata zalagala za mirno rješavanje ukrajinskog sukoba, odbijajući da pošalje bilo kakvo oružje u Kijev ili mu dozvoli tranzit preko svoje teritorije. Taj stav je često dovodio do rata riječi sa Zelenskim i njegovim zvaničnicima.

mađarskaOrbanukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
9 mjeseci prije

Ovaj mi se super svidao dok nije poceo tjerat ljude da nose maske i da se bockaju!

AJeTo
9 mjeseci prije

Nisu mi jasni sukobi mađarske i švedske politike kad su na istoj valnoj duljini oko naoružavanja napadnute strane. Trebalo je prigovarati godinama prije rata, dok još nije bilo buke topova.

Stop budalama
9 mjeseci prije

I orban je jedan od 14.000 ???

borjana
9 mjeseci prije

Ovaj put će vjerojatno malo drugačiji biti sporazum od onoga iz Minska, kada se merkel i tupavi holand hvalili kako su namagarčili Rusiju i Putina.
Čisto sumnjam da će im biti ponuđena ili na bilo koji način moguća bilo kakva repriza onog sporazuma iz Minska. Ovaj put je za pretpostaviti kada do sporazuma jednog dana dođe, da će ovaj put biti zaista u dobroj vjeri i namjeri, ništa drugo nego bona fides. Čim to Ukrajina shvati, bit će im daleko bolje i uštedjet će mnogo mladih života i patnje njihova stanovništva.

Rover70
9 mjeseci prije

Dvije su opcije: Nestanak ukrajine ili poraz Rusije. Glasam za prvu.

Darko
9 mjeseci prije

Uzalud trud svirači, američkim govnima nije do prekida vatre i mirovnih sporazuma jer su upravo okupirali glupu Europu uz pomoć one krmače Ursule i taj plijen ne žele ispustiti iz ruku. Orbane traži odgovornost ukrajinske kurve Ursule i doživotni zatvor za to prokleto štetno smeće..

BlueZg
9 mjeseci prije

Svatko svoju igru igra. Prvo nogom nabije Šoroša u jaja pa van iz Mađarske a onda zagovara njegove igletine… Kome više vjerovati?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI