Mađarski premijer nazvao je dio Ukrajine “drevnom mađarskom zemljom”

Viktor Orban - Ukrajina
29 komentara

Mađarska se zalaže za mir u Ukrajini, i zato što je dio njene teritorije povijesno mađarski. Ovo je izjavio mađarski premijer Viktor Orban na radiju Kossuth.

Kako je Orban istakao, Budimpešta je veoma zainteresovana za mirno rešenje ukrajinskog sukoba. U Ukrajini, rekao je mađarski premijer, žive etnički Mađari, koji takođe pate od trenutne situacije. Neki Mađari su poginuli kao rezultat neprijateljstava, mobilisani u Oružane snage Ukrajine.

Mađarima je potreban mir u Ukrajini, jer je njen dio drevna mađarska zemlja – rekao je Viktor Orban.

Pod „drevnom mađarskom zemljom“ Orban označava deo Zakarpatske oblasti Ukrajine. Već u 10. stoljeću, Mađari su počeli da se naseljavaju na ove teritorije, koje su ubrzo uključene u sastav Mađarske države. Od tada, čitav milenijum, Zakarpatje je bilo u sferi mađarskog uticaja. Zemlje Zakarpatja bile su dio Austro-Ugarske, a tek nakon njenog raspada prešle su u Čehoslovačku, a nakon Drugog svjetskog rata postale su dio Ukrajinske SSR.

Prema popisu iz 2001. godine, oko 150 000 etničkih Mađara živelo je u Zakarpatskoj oblasti Ukrajine. Kao i drugi narodi Ukrajine, suočavaju se s nacionalnom diskriminacijom od strane ukrajinskih nacista. Zbog toga Budimpešta već dugo izražava zabrinutost zbog situacije mađarske manjine u Ukrajini.

Jučer je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó naglasio da je Mađarska jedna od zemalja koje vole mir, te da pokušaji da se ona uključi u “vojni kamp” kako bi se pomoglo režimu u Kijevu neće biti uspješni.

mađarskaOrbanukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
10 mjeseci prije

Od Ukrajine ce idiotima ostati samo Zelenski..

Max
10 mjeseci prije

Zakarpatje.

tuf
10 mjeseci prije

Novo preslagivanje na tlu Europe. Kartografi će opet imati posla. U Moldaviji je instalirana garnitura pokrenula asimiliranje u Rumunjsku. Poljaci bi rado dio teritorija Ukrajine. Mađari također, ako se pruži prilika. Vjerojatno je samo pitanje vremena kad će se spojiti Albanija s Kosovom, a tko zna kako će proći i dio Makedonije. U Španjolskoj je po demokratskim i univerzalnim europskim načelima zabranjen referendum pa do daljnjega tamo ne bi smjelo biti noviteta. Na sjeveru Europe, tko zna, možda Škotima ipak pođe za rukom ono što iznova i iznova pokušavaju.
Jedino gdje će zapadnim kartografima biti zabranjeno povlačiti granične linije su na području LNR/DNR.

Komentator
10 mjeseci prije

“Drevna Madjarska zemlja” Činjenica: Madjari su se tek krajem 9-og i u desetom stolječu naselili u ove krajeve, i to na pretežno slavensku zemlju.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Pa ono … I jest . Ništ slagao nije ….

10 mjeseci prije

Drevno doba razdoblje je u povijesti koje se kreće od pojave prvih oblika pisanja do pada Rimskog carstva.

Sefer
10 mjeseci prije

Neznam zasto ih onda javno podrzavate ogradite se od ukronacističkog šljama i neslušajte ameriku.

burt
10 mjeseci prije

hoće da Rijeka bude mađarska luka

Karma
10 mjeseci prije

Slava Budimpesti

gargamel
10 mjeseci prije

Največa greška Srbije, je da pristanu na neku jugoslaviju, i to dva puta. Ali, ti koji su na to pristali su mrtvi, oni koji baštine su živi, to je največa tragedija. Zamislite Mesiča, kaže moj zadatak je završen, nema države. Realno, jebe mi se za šugoslaviju, problem su instant državice, koje okružuju Srbiju.Srpska je nesreća što su okruženi nacijama u stvaranju kojima je glavna nacionalna karakteristika – nismo Srbi i to uporno sami sebi dokazuju, bez obzira na jezik običaje, prezimena…, iako imaju svako pravo da budu šta god žele da bude.Ako hočeš biti žensko, a imaš dva jajca i mazalicu, nema druge nego da ga fasuješ u čajni kolutič.

Steve
10 mjeseci prije

Pa onda bi bio red da Slavi podele među sobom celu Evropu, pa ako šta preostane…

Miro
10 mjeseci prije

Pa pola današnje Hrvatske je pripadalo Austro-Ugarskoj, tačnije Mađarima koji su izlazili skroz na Jadransko more.
Opatija je primer gde su se Austro-Ugarski bogataši smestili.
Sve one vile nisu bile Hrvatske već Mađarske.

Tim
10 mjeseci prije

Pa i Mađarska je bila dio drevnog turskog carstva .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI