Makron kaže da je spreman da bude nepopularan

Emmanuel Macron
21 komentar

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ostao je pri svojoj kontroverznoj penzionoj reformi u svojim prvim javnim komentarima otkako je progurao tu mjeru bez odobrenja zakonodavaca. On je rekao da su taj potez, koji je produbio tekuće nemire u zemlji, predugo odlagali njegovi prethodnici.

Makron je bio nepokolebljiv u odluci da se u Francuskoj poveća starosna granica za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine tokom televizijskog intervjua u sredu, insistirajući da je jedina greška koju je napravio to što “nije uspeo da ubedi ljude” u njene vrednosti.

“Kada sam počeo da radim, bilo je deset miliona penzionera; danas ih ima 17 miliona, a do 2030. biće 20 miliona”, rekao je on. „Mislite li zaista da možemo nastaviti s istim pravilima?“

Predsjednik je kritizirao svoje prethodnike, rekavši da bi “mogao pomesti prašinu pod tepih kao i mnogi prije”, ali je umjesto toga odlučio da se založi za promjene koje su davno zakašnjele.

„Mislite li da uživam u ovoj reformi? Ne”, rekao je Makron. „Ali ne postoji stotinu načina da se uravnoteže računi… Ova reforma nije luksuz ili zadovoljstvo, ona je neophodnost za državu.”

Ako moram da podnesem nepopularnost danas, ja ću to podneti.

Makron je takođe odbacio optužbe svojih protivnika da je “nedemokratski” progurajući zakone koji razdvajaju bez punog odobrenja parlamenta, pozivajući se na član 49.3 francuskog ustava.

Umjesto toga, optužio je demonstrante da su nedemokratski, osuđujući nasilne nerede koji su zahvatili zemlju. Međutim, izrazio je poštovanje prema “sindikatima koji brane svoje gledište”.

“Kada grupe, kao što su to činile ove sedmice, koriste nasilje bez ikakvih pravila jer nisu zadovoljne nečim, onda to više nije demokratija”, rekao je Makron.

Osim masovnih štrajkova i rasprostranjenih protesta, zakon je također izazvao višestruke prijedloge za izglasavanje nepovjerenja vladi u Narodnoj skupštini, kojom dominira Makronov centristički savez. Kabinet ih je sve uspio preživjeti, a najbliži prijedlog je ostao bez devet glasova za rušenje vlade.

Kontroverzni zakon o penzijskoj reformi sada čeka na razmatranje od strane Ustavnog vijeća prije nego što bude potpisan. Iako tijelo može odbaciti određene članove u prijedlogu zakona ako ih smatra neustavnim, ono rijetko koristi ovu ovlast.

francuskamacronPenziona Reforma
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Goran
1 godina prije

Sve su to ista gov?? ko i ovi naši,nema tu bitne razlike,jedino narod ispašta

Tupko Glupko
1 godina prije

Na sličan način je ovih dana slovačka manjinska vlada bez odobrenja slovačkog parlamenta odlučila poslati Ukrajini svojih 13 Mig-ova 29.
Za uzvrat će im izuzetni prodati 12 vojnih helikoptera Bell AH-1Z Viper s dodatnom opremom i obukom te 500 AGM-114 projektila Hellfire II.
Tvrda da je cijena toga inače preko milijardu dolara, ali prodat će ih Slovacima sa velikim popustom, samo 340 milijuna.
Hrvatska 12 francuskih borbenih aviona Rafale kupila za milijardu dolara. Istina, (ne pretjerano) polovnih, ali kažu da će nas služiti sljedećih 30 godina.

Ivan
1 godina prije

Francuzi trebaju napraviti rupu i propuh izmedu usiju toj masonskoj nistariji i rijesiti ga se na najjeftiniji nacin jednom za uvijek. Jer mamin pizdolizac se ne moze drugacije preodgojiti..

Steve
1 godina prije

Guillotine – Macron’s dystopian police state – oh pardon, my french…
Francuska, godina 1789.

  • Pluton je u Vodoliji a izdrkavanje plemstva dostiže takve razmere, da pokreće revoluciju koja će oblikovati evropsku politiku u narednih 100 godina.

Francuska, godina 2023.

  • Vlast ne prestaje da se izdrkava, a Pluton ulazi u Vodoliju za dan
tihobl
1 godina prije

Otkud njemu ideja da je popularan?

Dragan
1 godina prije

Nema vise nicega produktivnog od protesta, paljenja kola, djubreta i slicnih akcija. Na zalost ovo se bez rata izmedju naroda i vlasti nece zavrsiti ili doneti nesto pozitivno. Isto je i sa nasim lokalnim zemljama. Doslo je vreme za otvoreni sukob sa policijom. Policije nisu vise snage reda i mira, one su snage represije sastavljene od huligana i ljudi sa niskim stepenom humanosti i svesnosti. Oni samo rade svoj posao i sa tom robokapskom mislju i misijom oni mogu pobiti milione ljudi. Pitanje je vremena kada ce se narodi sveta poceti da naoruzavaju i da ulaze u otvoreni rat sa ovim banditima.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Kriva mu je racunica jer nije uracunao bockane koji ce navodno da odu ove godine…

Schroder
1 godina prije

Ti si jedan slugan DAVOSA I KLAUSA SCHWABA: Za Pfizer si radio 2011 i za bank. NADAM SE DA CE TE FRANCUZI SMJENITI ; ? Vrsio si pritisak na gradane da se vakcinisu a sada znamo da si radio za Pfizer i da su ti oni pomogli da dodes na vlast.TREBA DA TE SMJENE

Max
1 godina prije

Osim kod Rotschilda i svoje babe.

abc
1 godina prije

Spreman je za giljotinu.

Perun
1 godina prije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron .Francuzi bi mogli pomesti prašinu sa ovom metlom od predsjednika….Giljotina je nagrada za ovog drmoguza i kretena …

goran
1 godina prije

macron pazi da ne završiš na giljotini

pero
1 godina prije

Koje govno, kao i ono smeće iz Kanade.

mmne
1 godina prije

sta ima da se spremas, ne mozes se ni gledati a tek kad progovoris

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI