Makron odgovara na Putinove kritike

Emmanuel Macron
21 komentar

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je otvoren za obnovljeni dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ako dovede do “trajnog mira” u Ukrajini , reagujući nakon što je Putin okrivio Pariz za pogoršanje odnosa.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka u Briselu u petak, Makron je ustvrdio da je ruska vojna operacija u Ukrajini učinila razgovore „praktički nemogućim“, ali rekao da bi ponovo bio spreman da održi razgovore kako bi okončao sukob.

„Ako predsjednik Putin ima spremnost da se uključi u dijalog i ozbiljne prijedloge da se krene naprijed i izađe iz sukoba i izgradi trajni mir, to jest onaj koji poštuje međunarodno pravo, a time i ukrajinske interese i suverenitet, ja Prihvatit ću poziv,” Macron rekao je, dodajući, „Ja nisam promijenio svoj broj.”

Odgovor je stigao samo dan nakon što je Putin izjavio da je „francuski predsjednik prekinuo vezu s nama. Mi to nismo uradili, ja nisam. Jeste,” uz napomenu da su dvije zemlje ranije imale „prilično dobar radni odnos” i da je Rusija a>“spreman za dalju saradnju sa Francuskom.”

“Ako postoji interesovanje, spremni smo. Ako ne, snaći ćemo se. Imamo druge stvari koje treba da radimo”, nastavio je, odgovarajući francuskom novinaru na njegovoj konferenciji za novinare na kraju godine u četvrtak.

Diplomatske veze između Rusije i Francuske značajno su se pogoršale otkako je Moskva poslala trupe u Ukrajinu u februaru 2022. godine – iako su, za razliku od mnogih drugih zapadnih država, dvije strane održavale kontakte nekoliko mjeseci nakon sukoba.

Posljednji osobni sastanak Macrona i Putina održan je samo nekoliko dana prije početka borbi, tokom kojeg je francuski lider izjavio da njegova zemlja ima „odgovornost da ima najčvršći mogući odnos sa Rusija.” Međutim, Pariz se ubrzo pridružio kampanji zapadnih sankcija Moskvi i od tada su bilateralni odnosi stalno opadali.

Zajedno sa njemačkim, ruskim i ukrajinskim zvaničnicima, Francuska je pomogla u pregovorima o sporazumima iz Minska za rješavanje sukoba u regionu Donbasa 2014. i sljedeće godine, ali su sporazumi kasnije propali. Govoreći o nesretnim mirovnim naporima prošle godine, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel sugerirala je da su dogovori bili samo pokušaj da se Ukrajini da vremena” da „ojača,” procjena kasnije što je ponovio bivši francuski predsjednik Francois Hollande, koji su obojica još bili na dužnosti kada su sporazumi potpisani

macronPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Ja ga vise necu zvati. Neka zove on mene. Ja nisam promijenio svoj broj.

tihobl
4 mjeseci prije

 „Европска унија је још увек веома далеко од правог ширења, укључујући и Украјину, а одлука о почетку преговора је само политичка и нема правну снагу“, рекао је француски председник Емануел Макрон.

Nekoime
4 mjeseci prije

Kaj si ovaj umišlja da je, pa Afrikanci su ga odhebali ko balavca?

Jere
4 mjeseci prije

Jednog dana ce prestati rat u Ukrajini
ali Hladni Rat naspram Rusije nece.
To znaci zemlje NATO pakta ce I dalje huskati svoje gradjane mrznjom naspram Rusije,
nece biti trgovine, bit ce izolacija I sankcije.
Zapljenjena imovina 300 miljardi Dolara bit ce trajno pokradena.
Militarizacija EU
militarizacija Rusije
Americka potpuna uprava nad EU.

Unistenje svjetske trgovine koja je bila za vrijeme globalizacije, to je lose za svijuh nas.
Manje konkurencije, vece cijene, slabija kvaliteta, slabije za kupca.Bolje za lokalne kapitaliste.

Гавран
4 mjeseci prije

O čemu sa bankarskim šalterskim službenikom ili noćnim čuvarom razgovarati.

Zoran
4 mjeseci prije

Bla,bla,bla kako se Klausovi učenici z….avaju

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Putin govori o mogućnosti budućih ekonomskih odnosa sa Francuskom, Macron govori Putinu da mora priznati ruski vojni poraz u Ukrajini da bi se on udostojao pričati sa Putinom.

Tipičan izdanak današnjeg EU političara – glup, bahat, nerealan, radi kontra interesa svog naroda.

Gad
4 mjeseci prije

Kakve ovaj nebitni lik veze ima s Pregovorima?

Josip
4 mjeseci prije

Mamin pizdolizac sanja, mir u Ukrajini ce nastati kada Rusi uhite ili smaknu Zelenskog i smjene fasisticku vlast..

Hik!
4 mjeseci prije

Mikron

Medo
4 mjeseci prije

Veli GOVNO države koja je pisala sporazum iz Minska.

onaj najglu...Dalton
4 mjeseci prije

Baba, kakvi je onaj Macron…
Šta bi reka’ moj pokojni Jere, znaš kakvi je kad ga ni u Africi niko ne je*e ni za suvu šljivu…

Max
4 mjeseci prije

Snovi u Parizu.

abc
4 mjeseci prije

Macron je podmuklo cionističko đubre.

abc
4 mjeseci prije

Počeo se francuzič opet petljati, jer mora Francusku u medijima prikazati kao važan svetski čimbenik. A ustvari Francuska nema ama baš nikakve moči, važnosti i utjecaja.

xyz
4 mjeseci prije

Još malo pa če predsednik agrarne Francuske postati Afrikanac ili Arap. Minareti po Francuskoj rastu kao glive, a Francuskinje luduju za afričkim i arapskim kuronjama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI