Makronov stav o Rusiji izaziva ‘nemir’ među zvaničnicima

Emmanuel Macron
21 komentar

Neki francuski bezbednosni zvaničnici “plaše se” javne retorike predsednika Emanuela Makrona, u kojoj se čini da “nepredvidivo oscilira između mirotvorca i provokatora”, tvrdi Bloomberg, pozivajući se na insajderske izvore.

U svojim javnim izjavama, francuski lider je pozvao zapadne zemlje da krenu i pripreme se za budući sukob sa Rusijom. Ali takve su izjave potkopane stvarnom politikom njegove vlade, tvrdi se u utorak.Među pitanjima koja izazivaju “nemirnost” među stranim saveznicima i francuskim zvaničnicima, prema Bloombergu, bio je telefonski razgovor između francuskog ministra odbrane Sebastiena Lecornua i njegovog ruskog kolege Sergeja Šojgua ranije ovog meseca.

Moskva je saopštila da je tokom razgovora ruska strana upozorila Francusku da ne raspoređuje trupe u Ukrajini – scenario koji je Makron prvi put izneo u martu. Zvaničnici su također razgovarali o mogućim razgovorima “na osnovu Istanbulske mirovne inicijative”, dodaje se u saopštenju, pozivajući se na neuspjeli pokušaj Rusije i Ukrajine da riješe sukob u njegovim ranim fazama, koji je, kako se navodi, Zapad izbacio iz kolosijeka. U francuskom izvještaju o pozivu nisu pominjani planovi za takve razgovore, te se ponovila posvećenost podršci Kijevu, za koju Pariz tvrdi da je Lecornuova poruka Šojguu.

Još jedan primjer Macronovih napora da utječe na sukob u Ukrajini, koji citira Bloomberg, bio je njegov nedavni poziv na olimpijsko primirje koje će se održati ovog ljeta, kada će Pariz biti domaćin ljetnih igara. Generalna skupština UN-a tradicionalno zahtijeva prekid svih neprijateljstava širom svijeta svaki put kada se održavaju Olimpijske igre, iako se one rijetko posjećuju, napominje list – ali Macron je “zaista to mislio” , prema izvoru citiranom u izvještaju.

Bloomberg je sugerirao da je Makronova poruka djelimično motivirana time što je Francuska zaostajala za nekim drugim zemljama EU u pružanju pomoći Ukrajini. Procjenjuje se da je Pariz obećao oružje u vrijednosti manje od 2 milijarde eura (2,1 milijardu dolara), u poređenju sa njemačkih 22 milijarde eura (23,4 milijarde dolara), kako se navodi. Zvaničnik poljske vlade rekao je tom izdanju da Francuska očigledno politički kompenzuje svoje neuspjehe u isporuci municije Kijevu.

francuskamacronrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
12 dana prije

Čovjek želi da vidi Pariz u ruševinama i plamenu. Već je bio jedan takav. Zvali su ga Neron. Dvije godina borbi diljem svijeta, plačkitisuće ,kultura, muzeji sve nestane u dva minuta. Ma prkrasan je ovaj francuski pjetlić. Zar u Francuskoj, zemlji slobode nema više jajana?.

Tupko Glupko
12 dana prije

Off topic, ali zanimljiva vijest:
Danas počinje dvodnevni summit čelnika članica EU u Briselu.
Konkurentnost, subvencije, jedinstveno tržište, blablabla…
Ono što je meni najzanimljivije je da EU razmišlja o tome da 33 bilijuna eura (33 tisuće milijardi eura) koje EU stanovnici drže na štednim polozima iskoristi za financiranje strateških potreba EU, naročito u zelenoj i digitalnoj tranziciji.
Misle pljačkati vlastite građane za zelenu agendu i digitalno porobljavanje!
Summit počinje radnom večerom, a odmah nakon obraćanja predsjednice EU parlamenta Metsole ukazat će se video linkom Zelenski.

Mrčikola
12 dana prije

Izjavljuje što mu nalože gazde…u suštini; nebitno…uostalom, kao i sve ono što, tkz. političari govore “u eter”.😁

trolling queen
12 dana prije

U Ukrajini imaju trans brigadu — Brižit odmah u prve redove, šta kažeš na to? Ha, micron?

dupla kamilica
12 dana prije

Kod našeg hrabrog miša nema oscilacija.

Josip
12 dana prije

Makroga treba pod hitni skratiei za glavu. Francuzi sto cekate?

Steve
12 dana prije

Micron bi očito da nas vrati u antička vremena. A na putu do tamo, prvo ćemo naići na period kada je giljotina bila u modi, nekako baš u tim pastoralnim krajevima francuske provanse. Jedino ne znam da li Micron voli kolače…

Max
12 dana prije

On je samo lutka.

ime
12 dana prije

nije on kriv.
žrtva depofilije.

Dražen
12 dana prije

Pijun Duboke Države Sorošev dužnik SATANISTIČKI SLJEDBENIK…EVROPA NE POSTOJI NJOME SE UPRAVLJA IZ CENTRA MOĆI…

Josip
12 dana prije

Francuzi trebaju Macrona sto prije staviti u skoljku javnog WC-a i za tim drekom pustiti vodu.

FELIX
12 dana prije

ON JE SAMO LUTKA KOJOJ KONCE VUCE NEKO NEVIDLJIV.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI