Maldivi postavljaju rok Indiji za povlačenje trupa

Mohamed Muizzu
3 komentara

Otočna država je 15. ožujka postavila ultimatum New Delhiju da povuče svoju vojsku zbog diplomatskih napetosti

Maldivi su zatražili da Indija povuče svoje trupe stacionirane u zemlji do 15. ožujka, objavio je Abdulla Nazim Ibrahim, viši pomoćnik predsjednika Mohameda Muizzua, tijekom konferencije za novinare u nedjelju.

“Indijsko vojno osoblje ne može ostati na Maldivima. To je politika predsjednika dr. Mohameda Muizzua i ove administracije,” rekao je Ibrahim. Dvije strane sudjeluju u pregovorima o tom pitanju već nekoliko mjeseci. Indijski visoki povjerenik za Maldive sastao se s maldivskim dužnosnicima ranije u nedjelju.

Ministarstvo vanjskih poslova Maldiva kasnije je u priopćenju za javnost objavilo da su se obje strane “složile ubrzati povlačenje” indijskog vojnog osoblja.

Muizzuova vlada isprva je izjavila da Indija ima 77 vojnog osoblja na Maldivima; međutim, Ibrahim je u nedjelju ažurirao broj na 88. Većina ih je raspoređena da upravljaju dvama zrakoplovima Dornier i helikopterom koje je Indija dala Maldivima za hitnu evakuaciju ljudi s otoka, prema izvješćima indijskih medija.

Maldivi su službeno zatražili uklanjanje indijskih trupa u studenom nakon što je Muizzu preuzeo dužnost predsjednika. Obećanje uklanjanja bilo kakvog stranog vojnog utjecaja, kao i uravnoteženje trgovine i smanjenje indijskog utjecaja Maldiva bilo je dio njegove predsjedničke kampanje – za razliku od njegovog prethodnika, Ibrahima Mohameda Soliha, koji je njegovao bliske veze s New Delhijem.

Indijska vlada potvrdila je da je u nedjelju u glavnom gradu Maléu održan prvi sastanak Indijsko-maldivske glavne skupine na visokoj razini, ali se suzdržala od komentara o roku postavljenom za povlačenje svog vojnog osoblja.

Ovaj razvoj događaja dolazi nekoliko dana nakon što je nekoliko maldivskih vladinih dužnosnika objavilo komentare na društvenim mrežama koji su ocijenjeni kao pogrdni prema premijeru Narendri Modiju, što je izazvalo reakciju. Tri zamjenika ministra su suspendirana, a maldivska vlada ogradila se od njihovih izjava.

Razvoj također dolazi nekoliko dana nakon što se Muizzu, koji se smatra pro-Pekingom, vratio sa svog prvog putovanja u Kinu nakon što je postao predsjednik. Peking je pristao dati 130 milijuna dolara za razvoj Maléa. Dvije zemlje potpisale su i sporazum o poljoprivrednoj suradnji.

Tijekom svog posjeta, Muizzu je nazvao Kinu “jednim od najbližih saveznika Maldiva i razvojnih partnera”, te je primijetio da će njegova vlada “prekinuti svoju ovisnost o jednoj zemlji za uvezenu glavnu hranu kao što su riža, šećer i brašno”, predsjednikov ured stoji u priopćenju. Prema bilateralnom sporazumu, Indija isporučuje vitalne prehrambene artikle uključujući rižu, pšenično brašno, šećer, mahunarke i druge artikle pod povoljnim uvjetima.

“Možda smo mali, ali to vam ne daje dozvolu da nas maltretirate”, citirali su maldivski mediji Muizzua. “Nismo u ničijem dvorištu. Mi smo nezavisna i suverena država.”

Osvrćući se na diplomatski sukob u subotu, indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je, “politika je politika”, i ne može se jamčiti da će svaka zemlja podržati Indiju ili se složiti s njom svaki put.

IndijaMaldivipovlačenjeVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Logično.

NOME
3 mjeseci prije

maldivi čačkaju mečku…..gledajuči kartu imaju izvrstan položaj u indijskom oceanu, za vojnu bazu stvoreni….muslimanska zemlja, do sada u dobrim odnosima sa indijom….obje države “bivši” britanski protektorati (prčije)…. i sad bi sa kinezima tikve sadili…..moš mislit….samo položaj na karti svijeta pogledati i sve se otkriva…..možda je baš indija taj “proksi” namijenjen kini…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI