Maroko je špijunirao francuskog predsjednika Makrona izraelskim malverom „Pegaz“

Macron spijuniran od strane Maroka
7 komentara

Marokanska vlada koristila je izraelski zlonamjerni softver za špijuniranje telefonskih poziva francuskog predsjednika Emanuela Makrona, izvijestio je Le Monde. Više od desetak francuskih političara navodno je na meti šeme koju je Maroko demantovao.

Nekoliko sati nakon što su pariski tužioci pokrenuli istragu zbog navoda da su marokanske obavještajne agencije koristile izraelski zlonamjerni softver za hakovanje telefona nekoliko francuskih novinara, Le Monde je izvijestio da je Makron takođe bio na meti Rabatovih agenata 2019, zajedno sa bivšim premijerom Eduardom Filipeom i još 14 ministara.

Korištenje malvera „Pegaz“, koji je razvila izraelska firma NSO, za prisluškivanje telefonskih komunikacija političara, novinara, aktivista i poslovnih ličnosti otkrili su Amnesty International i Forbbiden Stories (Zabranjene priče), francuska istražna organizacija. Ove nevladine organizacije pribavile su procurjelu listu od 50.000 brojeva telefona, od kojih je neke navodno napao malver Pegaz, i podijelile podatke sa 17 medija. Le Monde je bio jedan od tih medija, koji je u nedjelju počeo da objavljuje priče o narušavanjima bezbjednosti.

„Ako su podaci tačni, očigledno su vrlo ozbiljni“, rekli su u Makronovoj kancelariji u utorak za Le Monde, obećavajući da će se „sva svjetla uperiti na ova otkrića“.

U ponedjeljak je marokanska vlada porekla bilo kakvu upotrebu izraelskog špijunskog softvera, nazivajući optužbe Le Mondea i drugih „neosnovanim i lažnim“.

Maroko „nikada nije nabavio računarski softver za infiltraciju u komunikacione uređaje“, navodi se u izjavi vlade koja je negirala da se „infiltrirala u telefone nekoliko nacionalnih i međunarodnih javnih ličnosti i šefova međunarodnih organizacija putem računarskog softvera“.

NSO je napao objave i optužio medije za širenje „pogrešnih pretpostavki i nepotvrđenih teorija“. Kompanija je insistirala da je zlonamjerni softver prodavala samo državnim klijentima za antiterorističke operacije i krivične istrage i da nije ciljano svih 50.000 brojeva sa spiska. Istraživači su dali kredibilitet ovom objašnjenju, a izvor je rekao za Guardian da je 45 kupaca NSO ciljalo u prosjeku po 112 brojeva telefona.

Makron nije jedina politička ličnost visokog nivoa koja je navodno nadgledana. Meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora navodno je špijunirala administracija njegovog prethodnika, predsjednika Enriquea Pena Nietoa. Prema izvještajima medija, mađarski premijer Viktor Orban takođe je potencijalno koristio Pegaz da špijunira političkog protivnika, kao i indijski premijer Narendra Modi.

macronmarokoprogram PegazŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JumpingJackFlash
2 godine prije

Kakvi gadovi moraju biti ti pokvareni Marokanci kad špijuniraju jednog takvog velikana i zemlju koja nema šta nije učinila za sjevernu Afriku…

Markony
2 godine prije

Šokiean sam, tajna služba prisluškuje pilitičare u susjedstcu, bivše koloniste…što kaze Halid, tko bi reko, čuda da se dese…..

Pingvin
2 godine prije

Pa , ako su i slusali Microna, cist gubitak vremena i resursa! Navodno je sef Marokanske tajne sluzbe smjenjen i nogiran na ulicu zbog razbacivanja materijalno- tehnickih sredstava.

Max
2 godine prije

Hoće li Macron napasti Maroko? sve ovo smrdi na namještaljku.

Perun
2 godine prije

Izrael je spijunirao Babino unuce( citaj Manuel Micron) iz Maroka ..
..P.S..MAC adress i DNS…Serveri i ostale igracke ..
.u rukama majmuna sa pedigreom( citaj sluzbe sa posebnim ovlastima )….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI