Masovni protesti protiv NATO-a i EU na ulicama Pariza

Protest u Parizu
37 komentara

Ogromna gomila demonstranata marširala je u subotu centrom Pariza tražeći da Francuska radikalno promijeni svoj stav prema NATO-u i EU.

Marš je organizovala desničarska stranka Les Patriotes (Patriotsi) koju predvodi Florian Philippot, bivši zamjenik šefa Nacionalnog skupa Marine Le Pen. Nazvan “nacionalnim skupom otpora” , skup je privukao “hiljade i hiljade” ljudi, prema Philippotu, koji je također bio član Evropskog parlamenta između 2014. i 2019. godine.

Demonstranti su držali veliki transparent na kojem je pisalo ‘ Otpor ‘ i manje plakate na kojima je pisalo ‘ Frexit ‘ – referenca na zahtjev da Francuska napusti EU. Mnogi demonstranti su takođe mahali državnom zastavom.

Prema video snimcima koje je Philippot objavio na društvenim mrežama, gomila je skandirala: “Idemo iz NATO-a!” Oni su također tražili svrgavanje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona dok su marširali u blizini zgrade parlamenta, navodno pokazuje snimak.

Francuski zvaničnici nisu komentarisali skup i nisu dali zvanične podatke o broju demonstranata. I francuski mediji su ovaj događaj uglavnom ignorisali. Kako se navodi na sajtu Les Patriotes, slični skupovi održani su i 3. i 17. septembra.

Do nemira dolazi dok se Francuska sve više bori da se izbori sa tekućom energetskom krizom, čiji je glavni uzrok politika sankcija EU. Prošlog mjeseca, šef francuskog energetskog regulatora CRE upozorio je da bi se privatna domaćinstva mogla suočiti s nestankom struje ove zime ako dođe do velikih hladnoća.

Le Pen je takođe upozorila da se nacija treba pripremiti za tešku zimu. Desničarski političar rekao je za BFMTV da sankcije Rusiji ne funkcionišu i da nanose štetu francuskom narodu.

Florian PhilippotfrancuskaLe PenNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kit
1 godina prije

Netko da mi objasni ove Francuze.
Dosad nisam vidio ili cuo da nisu izasli na prosvjede, to im ko navika pranja zubi.
Je li zaista narod tako borben za vlastita prava ili se krije nesto u pozadini?

hogar strašni
1 godina prije

Znači šavovi EU popuštaju i ide prema raspadu a iz povijesti znamo da kad god je došlo do odcjepljivanja teritorija bez baruta nije prošlo. Samo mi veselo jurimo u tu klaonicu

Tupko Glupko
1 godina prije

Zanimljivo, u mainstream medijima niti riječi o tome. 😃

ovo ono
1 godina prije

Oni koji su se borili protiv korona fasizma sada ustaju i protiv ukronacizma. Samo se u Hrvatskoj Veliki Reset objerucke prihvaca

Arkaj
1 godina prije

Francuzi su ipak imali revoluciju koja je sve francuze proglasila građanima. I oni to pokušavaju i biti i uticat na državne odluke koje ih se tiču.
Hrvati su pak unajvećem dijelu mentalno još kmetovi pa se tako i ponašaju….

alexosijek
1 godina prije

Bravo za gradonačelnika Pariza koji je, ako točno pamtim, zabranio vožnju osobnim vozilima vikendom…nema potrebe paziti kod ovakvih prosvjeda hoće li te auto opaliti otraga…iskreno hvala hrabrim ljudima koji su izašli u prosvjede zadnjih tjedana

Promatrac
1 godina prije

Ako bude nepodnosljiva kriza, valja racunati jos na talijane i rumunje koji su se u proslosti pokazali jednako ozbiljnom masom u prosvjedima kao i francuzi. Potom poljaci i nizozemci. Bude li jak pritisak sa svih strana EU ce biti primorana mijenjati kurs da osigura opstanak unije

Max
1 godina prije

Naprijed Sinovi Domovine čas je slave stigao.

goran
1 godina prije

pokazuje europa šta misli o nato generalina i eu političarima,jasno im daju do znanja da se neće borit u ratu koji kuha europa,bravo francuzi moju podršku imate

1 godina prije

Odlican zakljucak!!!

Gorki šećer
1 godina prije

Goljotina je jedino pravedno rješenje za svakog bahatog “kralja” I ” kraljicu”.

Gorki šećer
1 godina prije

Jean Lassalle , zastupnik u fr. parlamentu u interviju za kanal NTD  tvrdi kako se francuski predsjednik Macron kao I većina njegovih ministara nisu cijepili protiv covida 19. Podsjetimo, Macron je prijetio necijepljenima, da će im ” otežati život” .
Jean Lassalle se cijepio, jer je vjerovao da su se I članovi Vlade i svi u parlamentu cijepili. Od tada je dobio probleme sa srcem i vjeruje da je od cjepiva.

Herc
1 godina prije

Pa šta oni hoće ,jesu li se izborili da im je pderchina opet predsjednik umjesto Le Pen

BTK
1 godina prije

zagreb ima priliku za najveće prosvjede. svi su vani između 20 i 22 kad bacaju smeće. zgodno i možda iskoristivo.

1 godina prije

@ Hiberu , ja sve mislim putin out kad ono nato out 😂..Eto jesi fliper…

MKD
1 godina prije

EUXIT i sve po staro kao pred 1990/91

Samuraj
1 godina prije

Europa se lagano budi, veliko mi je zadovoljstvo ovo vidjeti.

Lucija, prva
1 godina prije

Na Indexu ih je bilo preko 900 oko 17 sati.

Mladen
1 godina prije

Bravo Francuzi velika je to nacija da bi se dala terorizirati od već trule EU čiji je izumitelj bolesna Engleska…….

Partizan
1 godina prije

Ovo je dominantan stav francuza, samo mainstream mediji propagandom kontrolišu i mišljenje i lažiraju ankete i činjenice!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI