Mediji pozivaju Bidena da odbaci optužbe protiv Assangea

Joe Biden - Julian Assange
6 komentara

Sudski progon osnivača WikiLeaksa predstavlja “opasan presedan”, prema New York Timesu i četiri druga medija

Pet velikih novinskih kuća, uključujući New York Times, pozvalo je Bidenovu administraciju da odbaci optužbe protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea. Dobivanje i objavljivanje “osjetljivih informacija”, napisali su, “ključni je dio svakodnevnog rada novinara.” New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel i El Pais objavili su detalje iz diplomatskih depeša do kojih je došao WikiLeaks 2010. Ti su dokumenti otkrili da je SAD špijunirao svoje saveznike, prenio broj civilnih žrtava u Iraku i Afganistanu i vodio tajni rat u Jemenu. Assange je u pritvoru u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2019., a trenutno se nalazi u zatvoru s najvećom sigurnošću čekajući izručenje u SAD, gdje je suočen s optužbama za špijunažu povezanu s objavljivanjem ovih depeša, kao i hrpe dokumenata koji navode da su SAD činile ratne zločine u Iraku i Afganistanu.

“Ova optužnica postavlja opasan presedan i prijeti potkopavanjem prvog američkog amandmana i slobode tiska”, napisali su mediji u ponedjeljak. “Dobivanje i otkrivanje osjetljivih informacija kada je to potrebno u javnom interesu ključni je dio svakodnevnog rada novinara. Ako se taj rad kriminalizira, naš javni diskurs i naše demokracije znatno će oslabiti.”

“Dvanaest godina nakon objavljivanja ‘Cablegatea’, vrijeme je da američka vlada prekine s progonom Juliana Assangea zbog objavljivanja tajni”, zaključuje se u pismu. Obamina administracija odlučila je ne optužiti Assangea, tvrdeći da bi to otvorilo sve novine za slične optužbe. Međutim, direktor CIA-e bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Mike Pompeo, proglasio je WikiLeaks “nedržavnom neprijateljskom obavještajnom službom” 2017., a Assangea je optužilo Trumpovo ministarstvo pravosuđa godinu dana kasnije.

Assange je pao u nemilost Demokratske stranke krajem 2016., nakon što je WikiLeaks objavio e-poruke, koje otkrivaju kako je tadašnja kandidatkinja Hillary Clinton loše postupala s povjerljivim komunikacijama dok je bila državna tajnica kao i o zavjeri u koju je bila uključena na razini cijele stranke, kako bi potisnula popularnog protukandidata Bernieja Sandersa. Clinton bi nastavila optuživati Assangea za rad za Rusiju, bez ikakvih dokaza. Predsjednik Joe Biden nije dao naznake da namjerava odustati od tužbe protiv Assangea. Nakon što je britanski sudac prošle godine presudio protiv udaljenja osnivača WikiLeaksa u SAD, glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Marc Raimondi rekao je da “nastavljamo tražiti njegovo izručenje”. Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel odobrila je izručenje u lipnju, nakon što su američke vlasti obećale da će se prema Assangeu na tlu SAD-a postupati humano. Assange se trenutno žali na odluku.

AssangeBidenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MrKamenjarac
1 godina prije

,,,,,KAD BI ZNALI SUPLJOGLAVCI STA JE DEMOKRATIJA,ODMAH BI GA PUSTILI NA SLOBODU….

Emiliano Zapata
1 godina prije

To sto je otkrio Assange, nikome od satanista nije nastetilo ni mrvicu, niti ih je usporilo jer narod nije briga. Jedino sto satanisti zele je kazniti Assangea zbog toga sto se usudio i pomislit da ce im nastetit!
Inace, osobno vjerujem da ne postoji vjest koja bi ljude natjerala na reakciju. Da ovi pocnu jesti otvoreno djecu na televiziji, vecina bi odmahnila rukom i samu sebe uvjerila da to nije istina a drugovi bi me smirivali s “de opusti se, sta ti mozes sam!?”

Max
1 godina prije

Bilo bi dobro ali teško izvedivo.

tuf
1 godina prije

Glasnogovornici deep state-a mogu ići s ovakvim zahtjevom samo zato jer postoji točno nula posto šanse da se isti i ispuni. A svojoj naivnoj publici ostavljaju lažni dojam Branika Slobode, ništa manje lažan od vrijednosti Pulitzer nagrade kao i Nobelove nagrade za mir.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI