Međunarodni pritisak prisilio Ukrajinu da zatvori listu ‘ratnih sponzora’

Kijev, Ukrajina
18 komentara

Ukrajina je odlučila da napusti svoju listu ‘međunarodnih sponzora rata’ nakon pritužbi drugih zemalja.

Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije ugostila je web stranicu na kojoj su navedene kompanije koje nastavljaju poslovati u Rusiji ili “indirektno pomažu ili doprinose ruskim ratnim naporima”. Lista uključuje velike korporacije kao što su PepsiCo, P&G, Yves Rocher, Unilever, Metro, Nestle, Auchan i Xiaomi.

Projekat je bio dio kijevske strategije da izvrši pritisak na kompanije da prekinu veze s Moskvom kao odgovor na sukob s Rusijom.

Ukrajinska vlada je u utorak, međutim, objavila da će oni koji žele da pogledaju listu biti preusmjereni na neutralnije nazvan Državni registar sankcija koji kurira ukrajinsko Vijeće za nacionalnu odbranu i sigurnost. Odluka je donesena nakon sastanka kojem su prisustvovale diplomate iz više od deset zemalja, uključujući SAD, Kinu, Kanadu, Britaniju, Francusku, Njemačku, Italiju i Japan, kao i predstavnici EU.

Prema saopćenju na vladinoj web stranici, mnogi ukrajinski partneri izrazili su zabrinutost zbog “nedostatka pravne osnove za postojanje liste ‘međunarodnih sponzora rata'”. Kijev je morao da razmotri “negativan uticaj ove liste na donošenje važnih odluka za zaustavljanje ruske agresije”, navodi se u saopštenju.

Ukrajinsko ministarstvo pravde na kraju se složilo da je “neprihvatljivo širiti takve informacije u ime države bez rješavanja pravnih pitanja”.

Austrija je odbila podržati 12. krug sankcija EU protiv Rusije, zahtijevajući da Kijev ukloni bečku Raiffeisen banku sa crne liste. Ukrajina je na kraju priznala, otvarajući put Austriji da da zeleno svjetlo za sankcije u decembru 2023.

Prošlog mjeseca, Peking je zatražio da Kijev ukloni i svoje kompanije sa liste. “Kina se čvrsto protivi uključivanju kineskih preduzeća na relevantnu listu i zahtijeva da Ukrajina odmah ispravi svoje greške i eliminiše negativne posljedice”, rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Reutersu.

ListaMeđunarodna Zajednicaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Lista je ionako bezveze.

tihobl
1 mjesec prije

Zato ce Ukrajina opet pobjediti na Evroviziji. Ona debela trandza ce pjevati o “hladomoru”.

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije…

P.S.
Nastavimo u veselom tonu…

Europski fond za mir…

Hrvatska tvrtka na čelu regionalnog klastera koji će razminirati Ukrajinu…

nastran
1 mjesec prije

da, da ..svi na strani ukrajine, cijeli svijet..kak ne?

Lucija, prva
1 mjesec prije

Mali či…ti pokušavaju prodati ciglu velikim.
Pa odustadoše.

Ti je sve.

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Da malo razbijemo dosadu…

Vijesti iz prve dimenzije

Estonska premijerka ne jamči da će moći obuzdati estonsku vojnu moć, željnu borbe protiv Rusije.

Nijemci nikada nisu tako loše živjeli kao pod Putinom….

Panika u Kremlju…
Kosovski ministar obrane najavio vojnu pomoć Ukrajini.

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Vijesti iz druge dimenzije

Zelenski je zaprijetio Zapadu ako ne pruži dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, da će čestitati Putinu na izbornoj pobjedi i ponovno početi pisati Rusiju velikim slovom…

Zelenski je zaprijetio Papi ako mu još jednom bude spominjao podizanje bijele zastave i pregovore, da će proslavu Božića u Ukrajini pomaknuti natrag na 6. siječnja…

nessy
1 mjesec prije

Samo da naglasim, strasne stvari se dogadjaju u Rusiji. Krvolocni Rusi bacaju modernizirane bombe iz vremena SSSR-a. Bombe FAB-500 i FAB-1500, su vrlo jeftine, a izuzetno razorne. Jedan od ukrajinskih zapovjednika se zali, da bomba pobije svu zivu silu u odredjenom radijusu, a oni koji prezive dobiju kontuzije. Ovakva okrutnost je nevidjena u povijesti ratovanja. Dakle, pogodjene, naravno vecinom vojne, mete (meke mete, kako ih zove NATO), uglavnom poginu ili budu ozlijedjene. Pa, to je strasno. Umjesto da montiraju na kasetne bombe, koje UA svakodnevno koristi, neke poklon pakete, npr., cigarete, vodku i sl. I jos su se ti strasni ruski ljudozderi dosjetili, pa sada rade i bombe FAB-3000. Inace, u nazivu bombe, npr., FAB-1500, ima cca pola tezine u eksplozivu, tj., cca 750kg. I sto je najgore od svega, Rusi namjerno izbjegavaju vojne mete i infrastrukturu, a gadjaju bolnice, vrtice (njih najvise vole), pa skole, kazalista, civilna sklonista itd.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI