Meksiko osuđuje politiku Zapada prema Ukrajini

Andres Manuel Lopez Obrador
7 komentara

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador kritikovao je zapadne zemlje zbog njihovog pristupa sukobu u Ukrajini, sugerirajući da će talasi stranih isporuka oružja samo dovesti do još krvoprolića.

Obraćajući se novinarima na svom dnevnom brifingu za novinare u ponedjeljak, Obrador se kratko posvetio sukobu Ukrajine i Rusije. Iako je prestao da izdvaja bilo koju zemlju, rekao je da oni koji šalju oružje u Kijev – politiku koju snažno favorizuju Sjedinjene Države i većina njenih saveznika u NATO-u – pomažu da se nagomilaju žrtve na svim stranama.

“Kako je lako reći: ‘Tamo šaljem toliko novca za oružje, ja obezbjeđujem oružje, a vi obezbjeđujete mrtve’. To je nemoralno”, rekao je on i dodao “Zar se rat u Ukrajini nije mogao izbjeći? Naravno. Politika je propala i pogledajte štetu koju uzrokuje, gubitak ljudskih života.”

Predsjednik nije elaborirao kako su neprijateljstva mogla biti izbjegnuta, ali je dodao da se “ista politika više ne smije nastaviti”, tvrdeći da je vode “elite”, a ne “narod”.

Iako je Meksiko izjavio da ne podržava napad Rusije na svog susjeda, odbio je pridružiti se zapadnjačkim sankcijama usmjerenim na rusku ekonomiju i uzdržao se od transfera oružja vladi u Kijevu. U međuvremenu, Obrador je prošlog mjeseca izjavio da njegova zemlja nastoji “ostati neutralna” prema sukobu, bez obzira na pritisak Washingtona, čiji je izaslanik Ken Salazar prethodno pozvao meksičke zvaničnike da “budu solidarni s Ukrajinom”.

NATO nastavlja svoje napore da naoruža Ukrajinu, a generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je ove sedmice rekao da bi Kijev trebao dobiti dodatno teško naoružanje. Holandski premijer Mark Rutte, koji je u utorak bio domaćin sastanka između Stoltenberga i šest drugih članica NATO-a, podržao je taj stav, ističući da je “od ključnog značaja da Rusija izgubi rat” i da vojni blok predvođen SAD treba “jedinstveno stati” iza Ukrajina.

„Pošto ne možemo imati direktnu konfrontaciju između NATO trupa i Rusije, ono što treba da uradimo je da se pobrinemo da Ukrajina može da vodi taj rat, da ima pristup svom potrebnom oružju“, dodao je Rutte.

Sjedinjene Države vode u svijetu u isporuci oružja Ukrajini, obezbjeđujući milijarde dolara teškog i lakog naoružanja od marta, uključujući artiljerijske oruđe, višestruke raketne sisteme (MLRS), bespilotne letjelice, helikoptere, kao i protivoklopne i protuoklopne vazdušne rakete, između ostalog. Kijev je nastavio da traži dodatnu vojnu pomoć, a pomoćnik predsjednika Volodimira Zelenskog je u ponedjeljak iznio dugačku listu želja, tražeći hiljade oklopnih vozila, 500 tenkova, 1.000 haubica i mnoštvo drugog oružja.

Andrés Manuel López ObradorMeksikonaoružavanjeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Meksiko se sprema u BRICS zajedno sa Indonezijom i Turskom. Bice kmeka kad naruci S-400 i iskandere.

Max
1 godina prije

AMLO je hrabar čovijek.

Alex
1 godina prije

Rusija ne gradi ograde prema Mexicu… naprotiv!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI